2017. feb 22.

Sült rizs pirított zöldségekkel, keleti módra

írta: Hajós Ágnes
Sült rizs pirított zöldségekkel, keleti módra

Maradékmentő köret vagy vega főétel

Amikor az étteremben dolgoztam, volt az étlapon egy, a most következőhöz hasonló finomság. Nagyon szerettem, mindig azt reméltem, hogy a srác, aki készíti, kicsit elsokallja a mennyiséget és a wokból enyém lesz a maradék. De túl jó volt a szemmértéke, így inkább az esti nagy roham után kértem tőle egy fél adagot... :)

A most következőt az előbb említett sült rizs ihlette, már nem emlékszem pontosan az összetevőire, de valami ilyesmi volt. A lényeg, hogy mindenféle zöldséget felcsíkozunk, átforgatjuk az olajokon és egzotikus ízekkel turbózzuk fel. Hozzáadjuk a főtt rizst, majd a felvert tojást. Pár perc kevergetés és kész is.

Én nagyon szeretem, mert gyors, egyszerű és mégis különleges. Próbáljátok ki! :)

 

Fűszeres, zöldséges sült rizs tojással

Hozzávalók 4-6 főre:

40 dkg főtt rizs

1 közepes cukkini

1 közepes répa

2 nagy kápia

4 tojás

5 ek snidling

1 nagy hagyma

2 chili

2 ek mogyoróolaj

2 ek sötét szójaszósz

2 ek szezámolaj

 

A cukkinit, répát, kápiát vékony csíkokra vágjuk, a hagymát felaprítjuk. Egy mély serpenyőben vagy wokban az olajakat felforrósítjuk, rádobjuk a hagymát, kettőt keverünk rajta, mehet rá a többi zöldség. Párszor ezt is megkeverjük, közepesre vesszük a lángot, mehet hozzá a rizs és a szójaszósz is. Kissé megsózzuk (óvatosan a szójaszósz miatt), megborsozzuk, belekarikázzuk a chilit (párat félreteszünk díszíteni). Mikor mindenhol átforrósodott, ráöntjük a felvert, kissé megsózott tojásokat. Időnként keverünk egyet rajta, mikor kocsonyás rajta a tojás, elzárjuk a lángot. Utoljára megkóstoljuk, beállítjuk a sóját, belekeverjük a snidling nagy részét.

Tálaláskor néhány kanál sült rizst tányérra szedünk, a maradék chilivel és snidlinggel díszítve kínáljuk.

 Ha tetszett ez az írás, csatlakozz hozzám a Facebookon is további receptekért, tippekért, érdekességekért!

Szólj hozzá

répa tojás szójaszósz rizs cukkini snidling kápia