Sült rizs pirított zöldségekkel, keleti módra
Maradékmentő köret vagy vega főétel
Amikor az étteremben dolgoztam, volt az étlapon egy, a most következőhöz hasonló finomság. Nagyon szerettem, mindig azt reméltem, hogy a srác, aki készíti, kicsit elsokallja a mennyiséget és a wokból enyém lesz a maradék. De túl jó volt a szemmértéke, így inkább az esti nagy roham után kértem tőle egy fél adagot... :)
A most következőt az előbb említett sült rizs ihlette, már nem emlékszem pontosan az összetevőire, de valami ilyesmi volt. A lényeg, hogy mindenféle zöldséget felcsíkozunk, átforgatjuk az olajokon és egzotikus ízekkel turbózzuk fel. Hozzáadjuk a főtt rizst, majd a felvert tojást. Pár perc kevergetés és kész is.
Én nagyon szeretem, mert gyors, egyszerű és mégis különleges. Próbáljátok ki! :)
Fűszeres, zöldséges sült rizs tojással
Hozzávalók 4-6 főre:
40 dkg főtt rizs
1 közepes cukkini
1 közepes répa
2 nagy kápia
4 tojás
5 ek snidling
1 nagy hagyma
2 chili
2 ek mogyoróolaj
2 ek sötét szójaszósz
2 ek szezámolaj
A cukkinit, répát, kápiát vékony csíkokra vágjuk, a hagymát felaprítjuk. Egy mély serpenyőben vagy wokban az olajakat felforrósítjuk, rádobjuk a hagymát, kettőt keverünk rajta, mehet rá a többi zöldség. Párszor ezt is megkeverjük, közepesre vesszük a lángot, mehet hozzá a rizs és a szójaszósz is. Kissé megsózzuk (óvatosan a szójaszósz miatt), megborsozzuk, belekarikázzuk a chilit (párat félreteszünk díszíteni). Mikor mindenhol átforrósodott, ráöntjük a felvert, kissé megsózott tojásokat. Időnként keverünk egyet rajta, mikor kocsonyás rajta a tojás, elzárjuk a lángot. Utoljára megkóstoljuk, beállítjuk a sóját, belekeverjük a snidling nagy részét.
Tálaláskor néhány kanál sült rizst tányérra szedünk, a maradék chilivel és snidlinggel díszítve kínáljuk.
Ha tetszett ez az írás, csatlakozz hozzám a Facebookon is további receptekért, tippekért, érdekességekért!