2017. már 10.

Előétel: Rák- és salátavariációk

írta: Hajós Ágnes
Előétel: Rák- és salátavariációk

Első felvonás az ízek és színek bűvöletében

Kaptam egy szuper fényképezőgépet a Panasonictól kipróbálásra, háromféle ételt: előételt, főételt és desszertet kellett vele fotóznom. 

Természetesen nekem kellett kitalálni és meg is főzni, de nem csak úgy, nyerhetek is vele egy varsói főzőkurzust. Agyaltam egy pár napig, míg megkaptam a gépet, aztán az elkészítéskor még kicsit variáltam és végül két nap alatt elkészültek a művek. 

Sajnos láttam már pár nevezett fotót, gyönyörűen megkomopnált képek, de nagy részükön az étel maga elég fantáziátlan. Így azt a stratégiát választottam, hogy nálam az ételek lesznek különlegesek, ha már a környezet viszonylag egyszerű.

Akkor jöjjön az első fogás, az előétel:

 

Rák- és salátavariációk

Hozzávalók 4 főre:

16 db tigrisrák

Só, bors

1 dl száraz fehérbor

1 gerezd fokhagyma

Olívaolaj

Kb. 5 dkg vaj

Chilipehely

2 szelet serrano sonka

 

A paradicsomsalátához:

20 dkg koktélparadicsom

5 nagy levél bazsalikom

1 tk méz

Pár tekerésnyi bors

Fél mk őrölt gyömbér

Fél mk őrölt fahéj

 

A répasalátához:

Két közepes répa

Fél narancs leve

1 ek apróra vágott koriander

Só, bors

1 tk szezámolaj

 

A zöld salátához:

4 db kicsi ecetes uborka

Fél édeskömény

1 nagy marék mentalevél

10 db kapribogyó

Fél ek olívaolaj

Kevés só, bors

 

A paradicsomsalátához a koktélparadicsomokat félbevágjuk, a bazsalikomot vékonyan rácsíkozzuk, a többi hozzávalóval összeforgatjuk. Felhasználásig hűtőben tartjuk.

A répasalátához a répát nagyon vékony csíkokra (julienne-re) vágjuk. Ráfacsarjuk a narancs levét, összekeverjük a többivel, ezt is hűtőbe tesszük.

A zöld salátához az édesköményt és az uborkát hajszálvékony szeletekre, a kaprit és a mentát durvára vágjuk. Ezt is összeforgatjuk a többi hozzávalóval, és mehet a hűtőbe.

A rákokat frissen sütjük ki. Tápcsatornájukat kivágjuk, 4 kivételével az összeset megtisztítjuk a páncéljuktól. 8-at kettesével nyársra húzunk, a maradék négy „csupaszat” egy-egy hosszában félbevágott serrano-ba tekerjük. Egy nagy serpenyőben felhevítjük a vajat két ek olívaolajjal, belenyomjuk a fokhagymát. Beletesszük a rákokat (a „héjasokat” is), az egészet kissé megsózzuk, nagyon megborsozzuk, aláöntjük a bort. A nyársakat megszórjuk a chilipehellyel is. Mikor a feléig megfehéredett, megfordítjuk (a nyársakat ismét megszórjuk chilivel) és készre sütjük.

Tálaláskor nagy tálakra szépen elosztjuk a salátákat. A paradicsomoshoz a serrano-ba csavart rákot adjuk, a répasalátához a chilis nyársakat, az uborkáshoz pedig héjasat.

Azonnal fogyasztjuk.

Ha tetszett ez az írás, csatlakozz hozzám a Facebookon is további receptekért, tippekért, érdekességekért!

Szólj hozzá

saláta rák répa paradicsom uborka