2017. már 18.

Egy tökéletes ebéd sajtimádóknak

írta: Hajós Ágnes
Egy tökéletes ebéd sajtimádóknak

Ha nem akarsz rendelni, készítsd otthon!

Be kell vallanom, nagy ritkán én is rendelek kaját.

Legtöbbször pizzát a gyerekek miatt, amivel kb. 1 óra alatt érnek ki. Ha van öt percem a reggel folyamán mondjuk begyúrni, akkor inkább azt is én készítem (receptem itt). Mivel ezután 10 perc alatt begyúrom, feltétezem és újabb 10 perc alatt kisütöm, gyorsabban megvagyok vele, mintha rendelném... De néha ehhez sincs se kedvem, se időm.

A másik dolog, amit régebben magamnak kértem, az egy "vegyes sajtízelítő" nevű étel volt, ami háromféle rántott sajtot takart márványsajtmártással. Legtöbbször csak egy gyors paradicsomsalátát dobtam össze hozzá, sőt, néha simán köret nélkül tömtem magamba...

Aztán legutóbb már levették a rendelhető ételek listájáról, úgyhogy nekiálltam itthon. Nem volt egy agysebészet elkészíteni, a körettel együtt max. 1 óra alatt asztalon is van, és ismét élvezhettem a megszokott ízeket :)

 

Háromféle rántott sajt márványsajtmártással

Hozzávalók 4 főre:

30 dkg trappista

30 dkg karaván füstölt sajt

30 dkg ementáli

Liszt, tojás, zsemlemorzsa, bő olaj a sütéshez

3 ek szeletelt mandula

Pár karika kígyóuborka

 

A mártáshoz:

5 dkg vaj

5 dl tej

2 csapott ek liszt

12 dkg márványsajt

1 nagy gerezd fokhagyma

Só, bors

 

A körethez:

20 dkg rizs

1 ek olaj

2 tk currypor

3 ek aranymazsola

 

A mártáshoz a vajat egy kis lábasban felolvasztjuk, rászórjuk a lisztet, zsemleszínűre pirítjuk. Folyamatosan kevergetve hozzáadjuk a tejet, próbáljuk csomómentesre készíteni. Végül belemorzsoljuk a márványsajtot, sűrűn keverve besűrítjük.

A rizst a szokásos módon, dupla mennyiségű sós vízben megfőzzük, közben hozzáadjuk a curryt és a mazsolát is.

A trappistát 1-1,5 cm vastag szeletekre vágjuk, a szokásos módon (duplán, vagyis liszt-tojás-zsemlemorzsa-tojás-zsemlemorzsa) bepanírozzuk. Az ementálit ugyanakkorára szeljük, a panírozás előtt a mandulát a prézlihez keverjük, úgy bundázzuk be, szintén duplán.

A füstölt sajtot vékony, kb. 0,5 cm-es szeletekre vágjuk (jó, ha van kéznél sajtkés, különben nem biztos, hogy egészben marad), két-két szelet közé vékonyra vágott uborkát teszünk, összenyomkodjuk, szintén duplán panírozzuk. Bő olajban kisütjük őket.

Tálaláskor egy adag rizst tányérra szedünk, a sajtokkal és a mártással kínáljuk. Mint fentebb említettem, paradicsomsalátával a legfinomabb!

 Ha tetszett ez az írás, csatlakozz hozzám a Facebookon is további receptekért, tippekért, érdekességekért!

Szólj hozzá

sajt mandula füstölt sajt márványsajt