2017. sze 05.

Omlett fűszeres tofuval Gok módra

írta: Hajós Ágnes
Omlett fűszeres tofuval Gok módra

Távol-keleti reggeli a különleges ízek kedvelőinek

Még mindig szeretem a TvPaprikát, pedig újabban nem mindig van mit nézni rajta. Egyik-másik műsor színvonala elég alacsony, az erőltetett viccelődéssel elveszik az ember kedvét az egyébként egész érdekes fogásoktól. Vagy olyan ételeket mutatnak, melyeknek az összetevői közül a són kívül nem nagyon lehet kis hazánkban semmit megkapni. 

Azért, ha van újdonság, új szakács, legalább egyszer meglesem, néha szerencsém van. Így esett, hogy múltkor egy Gok Wan nevű (nevével ellentétben angol) srác műsorába sikerült belenéznem. Ő nem szakács, viszont a polgárpukkasztás elég jól megy neki. Ezen kívül, mint kiderült, a kínai konyha sajátos értelmezéséhez is van tehetsége.

A most következő receptje nagyon megtetszett. Már csak azért is, mert én és a tofu nem túl jó viszonyban vagyunk. A világ nagyobbik része imádja, de nekem valahogy nehéz megbarátkoznom vele (viszont dolgozom rajta, ennyi ember nem tévedhet). Az állaga ok, de az ízét nem bírtam megszokni. Na, ez most megváltozott.

Ez az étel dúskál az intenzív ízekben, a tofu fura szójaíze pedig tökéletesen beleillik.

Hétvégi reggelinek ajánlom, amit van időnk elkészíteni és a nagy kajálás után van időnk jóllakottan pihegni. :)

 

Ma Po tofu omlettel Gok Wan módra

Hozzávalók 4 főre:

4 tojás

30 dkg tofu

Földimogyoró-olaj

1 diónyi gyömbér

Fél ek miso paszta

2 nagy újhagyma a zöldjével együtt

2 nagy gerezd fokhagyma

1,5 dl forró víz

3 ek halszósz

2 ek osztrigaszósz

2 ek almaecet

1 ek cukor

1 hosszú piros chili

 

 

 

A tofut kétcentis kockákra vágjuk. A gyömbért meghámozzuk, lereszeljük, az újhagymát felkarikázzuk, a fokhagymát nagyon apróra vágjuk. Egy mélyebb serpenyőt, vagy ami még jobb, wokot felforrósítunk, két ek-nyi olajat hevítünk benne. Hozzáadjuk a gyömbért és a fokhagymát, 10 mp-ig kevergetve pirítjuk. Hozzáadjuk a pasztát, kicsit elkeverjük, míg olvadni kezd, majd felöntjük a vízzel. Felforraljuk. Mehet hozzá a halszósz, az osztrigaszósz az almaecet és a cukor, forralással felére besűrítjük. Óvatosan hozzáforgatjuk a tofut, lefedjük, alacsony lángon 10 percig pároljuk a szószban.

Közben egy másik serpenyőben 2 ek olajat hevítünk, a tojásokat egyenként felverjük, az újhagyma-karikákból hozzáadunk egy nagy csipetet, kicsit sózzuk, borsozzuk. Az összesen felhasználva 4 kisebb omlettet sütünk. Ha túl olajos maradt volna, papírtörlővel leitatjuk.

Egyenként tányérra tesszük, rájuk halmozunk a fűszeres tofuból egy kis szafttal, a maradék újhagyma-karikákkal és némi aprított chilivel díszítve tálaljuk.

   Ha tetszett ez az írás, csatlakozz hozzám a Facebookon is további receptekért, tippekért, érdekességekért!

Szólj hozzá

tojás fokhagyma halszósz tofu gyömbér chili miso osztrigaszósz