Lila rizottó bajor módra
Káposztával és kolbásszal
Nemrég valami hirtelen ötlettől vezérelve vettem egy óriási lila káposztát, nagy részéből csalamádé lett.
A maradék egy ideig a hűtőben árválkodott, végül egy kicsit kutakodtam a neten a felhasználást illetően. Igen, tudom, isteni lett volna párolt káposztának is, de most valami másra vágytam.
Mondjuk ennek is párolt káposzta az alapja, és mivel ezt a németek is szeretik, a pirított kolbászkákkal próbáltam erre a hangulatra erősíteni.
Nagyon finom lett, mindenkinek csak ajánlani tudom! :)
Lilakáposztás rizottó pirított bajor kolbásszal
Hozzávalók 4 főre:
20-25 dkg lilakáposzta
20 dkg rizottó rizs
12 kicsi, vagy 4 nagy májas bajor kolbász
1 hagyma
Kb. 10 dkg vaj
2 ek olívaolaj
1 dl száraz vörösbor
Kb. 1 alaplé
Só, bors
1 csokor petrezselyem
5-8 dkg parmezán
A lilakáposztát vékonyra, majd kisebb darabokra szeljük. A hagymát apróra vágjuk, a kolbászokat felkarikázzuk.
A vaj felét egy ek olívaolajjal felforrósítjuk, megpirítjuk rajta a hagymát, félidőben mehet hozzá a káposzta. Kicsit megsózzuk, időnként megkeverve alacsony lángon félpuhára pároljuk. Hozzászórjuk a rizst, felöntjük a borral. Elkeverjük, mikor a rizs beszívta, mehet hozzá merőkanalanként a leves. Mindig csak akkor, amikor az előzőt már eltüntette a rizs. Akkor lesz kész, mikor a rizs puha és az egész étel krémesen folyós lesz.
Elzárjuk a lángot, a maradék vajat a parmezánnal hozzáadjuk, addig keverjük, míg mindkettő elolvad. Megkóstoljuk, beállítjuk a sóját és alaposan megborsozzuk.
Közben a kolbászt egy másik serpenyőben a maradék olívaolajon megpirítjuk.
A rizottót a kobászkarikákkal és az apróra vágott petrezselyemmel tálaljuk.
Ha tetszett ez az írás, csatlakozz hozzám a Facebookon is további receptekért, tippekért, érdekességekért!