Fűszeres, forró indiai tea - ez a chai!
Élvezd a kelet varázsát, közben a lelked is megnyugszik
A most következő italnak régre nyúlik vissza a története.
Eredetileg assam teából készítették sok fűszerrel, később angol behatásra tej is került bele. Legtöbbször édesítés nélkül fogyasztják, de én ezt kifejezetten édesen szeretem.
A fűszerek összetételét illetően pedig ahány ház, annyi szokás, nekem ez az összeállítás jött be a legjobban.
Ja, és a receptet még Évitől tanultam a sajtkészítő workshopon, itt írtam róla.
Chai
Hozzávalók 1,5 l-hez:
2 filter jó minőségű fekete tea
1-2 rúd fahéj (nagyságtól függően)
5 db kardamom mag
2 cm-nyi gyömbér
4 db feketebors
3 db szegfűszeg
1-2 chili (elhagyható)
1 rúd vanília
1 l 3,5%-os tej
Ízlés szerint cukor vagy méz vagy egyéb édesítő
6 dl vizet felteszünk főni. Beledobjuk a fahéjat, belereszeljük a tisztított gyömbért, a borsot, szegfűszeget, a mozsárban kissé megtört kardamommagokat. A vaníliát hosszában félbevágjuk, kikaparjuk a magokat, ez is mehet a vízbe a felvágott vagy morzsolt chilivel együtt.
Addig forraljuk a vizet a fűszerekkel, amíg kb. 1 dl-vel kevesebb lesz, a víz pedig besötétedik. Elzárjuk a gázt, belelógatjuk a filtereket, benne hagyjuk, amíg intenzív ízt kap. Beleöntjük a tejet, ismét felmelegítjük, de már nem forraljuk. Jó alaposan beédesítjük, poharakba szűrve fogyasztjuk.
Ha tetszett ez az írás, csatlakozz hozzám a Facebookon is további receptekért, tippekért, érdekességekért!