2018. már 21.

Fokhagymás-citrusos lazac angolos körettel

írta: Hajós Ágnes
Fokhagymás-citrusos lazac angolos körettel

Néha belefér a lazac is - adjuk meg a módját!

Ennek az ételnek az ötlete Jamie Olivertől van, az egyik sorozatában láttam nemrég. 

Már nem emlékszem pontosan, hogy követtem-e a receptjét, de a gersli ízesítése mindenképp az ő fejéből pattant ki.

A mángold pedig, bármilyen furcsa, a kertemből volt. Tavaly ősszel nem szedtem le, és valamilyen oknál fogva nem fagyott meg. Persze télen ez nem beszerezhető, helyettesíthetjük spenóttal vagy fodros kellel is.

 

Fokhagymás-citrusos lazac angolos gerslivel és mángolddal

Hozzávalók 4 főre:

4 db 15-20 dkg-os lazacfilé

1 citrom és 1 narancs héja

2 gerezd fokhagyma

5 dkg vaj

 

30 dkg árpagyöngy

1 nagy ek mustár

10 dkg könnyen olvadó, ízes sajt

Alaplé vagy víz

5 dkg vaj

 

20 levél mángold

Só, bors

 

A körethez egy lábasban felolvasztjuk a vajat, megforgatjuk rajta az árpagyöngyöt. Felöntjük 2,5x-es mennyiségű alaplével vagy vízzel, kicsit megsózzuk. A fedőt félrecsapva addig főzzük, míg a gersli megpuhul, a nedvesség pedig elfő. Elzárjuk a lángot, belekeverjük a mustárt és a reszelt sajtot, addig keverjük, míg teljesen elolvad.

A lazacokat minden oldalukon megsózzuk. Egy serpenyőben közepes lángon felolvasztjuk a vajat, belenyomjuk a fokhagymát és hozzáadjuk a citrusok héját. Mikor megérezzük mindkettő illatát, bőrükkel lefelé belefektetjük a lazacokat. Az oldalukon látszik, ha félig megsültek, ekkor egy mozdulattal megfordítjuk és a másik oldalukat is megsütjük.

Közben egy száraz edényben kissé megsózva, pár ml vizet hozzáöntve addig pároljuk a mángoldot, míg összeesik, csak pár perc.

Tálaláskor egy nagy kanál gerslit tányérra szedünk, melléjük ültetünk egy lazacot, a párolt mángolddal fogyasztjuk.

  Ha tetszett ez az írás, csatlakozz hozzám a Facebookon is további receptekért, tippekért, érdekességekért!

Szólj hozzá

lazac mustár fokhagyma gersli mángold