Tengeri hal szicíliai paradicsomszószban
Könnyű halétel különleges mártással
Két bejegyzéssel ezelőtt írtam a ricottás minipalacsintáról, amiről Jamie Oliver egyik magazinjában olvastam, majd elkészítettem.
Ám nem csak egyszerűen magában ettük, bár úgysem lett volna rossz, egy isteni finom paradicsomszószos tengeri hal körete lett. Ennek a receptje is Jamie-től van :)
Szicíliai paradicsomszószban sült halfilé
Hozzávalók 4 főre:
50 dkg tengeri halfilé
6 nagy paradicsom
3 nagy gerezd fokhagyma
1 nagy ág rozmaring
Olívaolaj
2 ek kapribogyó
3 szardellafilé
1 tk oregánó
1 fahéjrudacska
5 dl passzírozott paradicsom
Olívaolaj
1 kis csokor petrezselyem
Só, bors
1 tk cukor
A paradicsomok kocsányát kivágjuk, az aljukon kereszt alakú vágást ejtünk. Lobogó forró vízbe mártjuk 20 másodpercre, majd hideg vízzel leöblítjük. Lehúzzuk a héjukat, kockákra vágjuk, a levét is felfogjuk.
3 ek olívaolajat felhevítünk egy lábasban, rádobjuk a felaprított fokhagymát, a kis darabokra csipkedett szardellafilét és kapribogyót. Megkeverjük párszor, mikor megérezzük a fokhagyma illatát, hozzáadjuk a paradicsomkockákat, a paradicsomlét, a fahéjrudat, az oregánót, egy csipet sót és szép adag őrölt borsot.
Alacsony lángon 15 percig rotyogtatjuk. Megkóstoljuk, ha kell, adunk még hozzá sót, borsot, ha savanyú, édesítjük, belekeverjük az apróra vágott petrezselymet.
A halfilét négy egyenlő részre osztjuk, mindkét oldalukat sózzuk, borsozzuk. Óvatosan belecsúsztatjuk a szószba, 10 percig, még mindig alacsony lángon megfőzzük.
Közben elkészítjük a köretet, a képen láthatóhoz recept itt.
Tálaláskor egy adag köretet tányérra szedünk, melléteszünk egy halfilét, leöntjük a paradicsomos szósszal, ha van még, néhány hagymakarikával díszítjük.
Ha tetszett ez az írás, csatlakozz hozzám a Facebookon is további receptekért, tippekért, érdekességekért!