2018. máj 27.

Tengeri hal szicíliai paradicsomszószban

írta: Hajós Ágnes
Tengeri hal szicíliai paradicsomszószban

Könnyű halétel különleges mártással

Két bejegyzéssel ezelőtt írtam a ricottás minipalacsintáról, amiről Jamie Oliver egyik magazinjában olvastam, majd elkészítettem.

Ám nem csak egyszerűen magában ettük, bár úgysem lett volna rossz, egy isteni finom paradicsomszószos tengeri hal körete lett. Ennek a receptje is Jamie-től van :)

 

Szicíliai paradicsomszószban sült halfilé

Hozzávalók 4 főre:

50 dkg tengeri halfilé

6 nagy paradicsom

3 nagy gerezd fokhagyma

1 nagy ág rozmaring

Olívaolaj

2 ek kapribogyó

3 szardellafilé

1 tk oregánó

1 fahéjrudacska

5 dl passzírozott paradicsom

Olívaolaj

1 kis csokor petrezselyem

Só, bors

1 tk cukor

 

A paradicsomok kocsányát kivágjuk, az aljukon kereszt alakú vágást ejtünk. Lobogó forró vízbe mártjuk 20 másodpercre, majd hideg vízzel leöblítjük. Lehúzzuk a héjukat, kockákra vágjuk, a levét is felfogjuk.

3 ek olívaolajat felhevítünk egy lábasban, rádobjuk a felaprított fokhagymát, a kis darabokra csipkedett szardellafilét és kapribogyót. Megkeverjük párszor, mikor megérezzük a fokhagyma illatát, hozzáadjuk a paradicsomkockákat, a paradicsomlét, a fahéjrudat, az oregánót, egy csipet sót és szép adag őrölt borsot.

Alacsony lángon 15 percig rotyogtatjuk. Megkóstoljuk, ha kell, adunk még hozzá sót, borsot, ha savanyú, édesítjük, belekeverjük az apróra vágott petrezselymet.

A halfilét négy egyenlő részre osztjuk, mindkét oldalukat sózzuk, borsozzuk. Óvatosan belecsúsztatjuk a szószba, 10 percig, még mindig alacsony lángon megfőzzük.

Közben elkészítjük a köretet, a képen láthatóhoz recept itt.

Tálaláskor egy adag köretet tányérra szedünk, melléteszünk egy halfilét, leöntjük a paradicsomos szósszal, ha van még, néhány hagymakarikával díszítjük.

  Ha tetszett ez az írás, csatlakozz hozzám a Facebookon is további receptekért, tippekért, érdekességekért!

Szólj hozzá

fokhagyma szardella tengeri hal