Isteni fűszeres-lencsés egytál, nem csak vegáknak
Indiai nagyon zöldséges étel - ebből (sem) hiányzik a hús!
Szeretem az indiai konyhát, abban hasonlít a miénkhez, hogy nem sajnálják használni a fűszereket. Csak ők még jobban elengedik magukat... :)
Az édesburgonya az egyik kedvenc növényem, a krumplinál is jobban szeretem, állítólag egészségesebb is. Ez alkalommal az indiai konyha egyik remekét, a dahl-t vettem alapul, az egészítettem ki ezzel-azzal.
Nem saját ötlet volt, innen vettem az ötletet, de persze változtattam rajta az ízlésem és az ésszerűség jegyében.
Édesburgonyás-lencsés curry spenóttal
Hozzávalók 4 főre:
2 közepes édesburgonya
1 nagy hagyma
2 ek olaj
4 gerezd fokhagyma
20 dkg vörös lencse
1 zacskó bébispenót
1 konzerv kókusztej
Só, frissen őrölt bors
Diónyi gyömbér meghámozva, lereszelve
1 ek sárga currypor
1 mk kurkuma
1 mk római kömény
1 mk koriandermag
1 mk szegfűszeg
1 mk fahéj
Főtt rizs és/vagy lepénykenyér
Sűrű joghurt
A hagymát apróra vágjuk, az olajon sárgára pirítjuk. Hozzáadjuk a fűszereket, pár percig kevergetjük, majd mehet hozzá a hámozott, felkockázott édesburgonya, és a vörös lencse. Beleöntjük a kókusztejet és még 3 dl vizet. Megsózzuk, -borsozzuk és puhára főzzük a zöldségeket. A végére be kell, hogy sűrűsödjön, mint egy főzelék, ha túl sűrű lesz, kevés vízzel hígítsuk, és többször keverjük meg.
A végén megkóstoljuk, ha kell, még sózzuk. Belekeverjük a spenótot, egyet „rottyantunk” rajta és kész is.
Főtt rizzsel és/vagy lepénykenyérrel kínáljuk, koronázzuk meg egy nagy ek joghurttal.
Ha tetszett ez az írás, csatlakozz hozzám a Facebookon is további receptekért, tippekért, érdekességekért!