Almával sült csülök pitában, angol módra
A sertéscsülök nem csak pörköltben finom; itt egy különleges változat!
Általában, ha csülök kerül az asztalomra, az füstölt szokott lenni, jól megfőzve, imádom. De ehhez a változathoz nyersre van szükség, amit almával fogunk megsütni és az angolok kedvenc "csalamádéjával", a picalilly-vel tálalunk.
Hajlamos vagyok órákat pepecselni a konyhában, csakhogy minden a lehető legjobban sikerüljön. Az alábbi recept sem készül el pillanatok alatt, és munka is van vele rendesen, viszont minden pillanatot megér.
És nekem a legnagyobb elismerés az étel elfogyasztása közben és után, ha csend van. Először az evés élvezete miatt, aztán amiatt, mert teljesen tele vannak :)
Ötlet innen.
Cider-rel sült csülök pitával, angol savanyúsággal
Hozzávalók 6 főre:
1 normál (kb. 1,5 kg) sertéscsülök
2 alma
1 üveg cider
Só, frissen őrölt bors
A picalillihez:
1 kicsi karfiol fele (rózsáira szedve, összesen kb. 20 dkg)
2 zellerszár
1 kicsi cukkini
½ tk kurkuma
½ tk őrölt gyömbér
½ tk őrölt római kömény
½ tk szárított chili
2 nagy ek méz
1 ek magos mustár
0,8 ml almaecet
0,8 ml olívaolaj
1 nagy csipet só
Pár tekerésnyi bors
2 ropogós alma
A pitához:
35 dkg liszt (graham is lehet)
1 ek egész kömény
3 tk szárított élesztő
1 ek méz
2 ek olívaolaj
1 nagy csipet só
2,4 dl langyos víz
A tálaláshoz görög joghurt vagy tejföl
A csülköt annyi vízben, amennyi ellepi, feltesszük főni. Mikor felforrt, még 2 percig főzzük, majd leöntjük róla a vizet. Kimossuk az edényt és a húst is lemossuk. Visszatesszük az edénybe (olyat válasszunk, aminek nem ég meg a füle), mellétesszük a félbevágott, kimagozott almákat, ráöntjük a cidert, fedővel vagy alufóliával alaposan lefedjük. 180 fokos sütőbe toljuk, 2,5-3 órát sütjük. Akkor lesz kész, mikor a csontot könnyedén ki tudjuk húzni.
Közben a picalillihez a zöldségeket uborkagyalun legyaluljuk, vagy nagyon vékonyra szeljük. Egy másik tálban összekeverjük a mustárt, mézet, fűszereket, az almaecetet és az olívaolajat. Összekeverjük a zöldségekkel. Behűtjük. Fogyasztás előtt az almát is legyaluljuk, és a zöldségekhez adjuk.
Ha a hús kész, a cidert a sült almákkal együtt egy tálba öntjük, összenyomkodjuk, a héját kicsit összevagdossuk. A húsról eltávolítjuk a bőrt és a zsírdarabokat, a húst összevagdossuk és összekeverjük az almás szósszal. Alaposan megsózzuk és borsozzuk, egy tepsibe terítjük. 250 fokra melegítjük közben a sütőt, a tepsit betoljuk. Addig sütjük lefedetlenül, míg a husik itt-ott megbarnulnak, a szaft pedig besűrűsödik, kb. 30 perc perc.
A pitához a lisztet kikeverjük az egész köménnyel, a szárított élesztővel és a sóval, majd a nedves hozzávalókat egy külön kis tálban simára keverjük. Hozzáadjuk a száraz alapanyagokhoz, megdagasztjuk, kicsit ragacsosnak kell lennie. Lefedjük folpack-kal, megkelesztjük.
Ha duplájára nőtt, 6 gombócba szedjük, fél centisre nyújtjuk. 200 fokos sütőbe toljuk, addig sütjük, míg felpúposodnak. Rácsra szedve langyosra hűtjük.
Tálaláskor zsebet vágunk a pitákba, belekanalazunk a forró húsból és a hideg zöldségből, tejfölt vagy görög joghurtot adunk hozzá és azonnal elfogyasztjuk.
Ha tetszett ez az írás, csatlakozz hozzám a Facebookon is további receptekért, tippekért, érdekességekért!