2018. okt 15.

Almával sült csülök pitában, angol módra

írta: Hajós Ágnes
Almával sült csülök pitában, angol módra

A sertéscsülök nem csak pörköltben finom; itt egy különleges változat!

Általában, ha csülök kerül az asztalomra, az füstölt szokott lenni, jól megfőzve, imádom. De ehhez a változathoz nyersre van szükség, amit almával fogunk megsütni és az angolok kedvenc "csalamádéjával", a picalilly-vel tálalunk.

Hajlamos vagyok órákat pepecselni a konyhában, csakhogy minden a lehető legjobban sikerüljön. Az alábbi recept sem készül el pillanatok alatt, és munka is van vele rendesen, viszont minden pillanatot megér. 

És nekem a legnagyobb elismerés az étel elfogyasztása közben és után, ha csend van. Először az evés élvezete miatt, aztán amiatt, mert teljesen tele vannak :)

Ötlet innen.

 

Cider-rel sült csülök pitával, angol savanyúsággal

Hozzávalók 6 főre:

1 normál (kb. 1,5 kg) sertéscsülök

2 alma

1 üveg cider

Só, frissen őrölt bors

 

A picalillihez:

1 kicsi karfiol fele (rózsáira szedve, összesen kb. 20 dkg)

2 zellerszár

1 kicsi cukkini

½ tk kurkuma

½ tk őrölt gyömbér

½ tk őrölt római kömény

½ tk szárított chili

2 nagy ek méz

1 ek magos mustár

0,8 ml almaecet

0,8 ml olívaolaj

1 nagy csipet só

Pár tekerésnyi bors

2 ropogós alma

 

A pitához:

35 dkg liszt (graham is lehet)

1 ek egész kömény

3 tk szárított élesztő

1 ek méz

2 ek olívaolaj

1 nagy csipet só

2,4 dl langyos víz

 

A tálaláshoz görög joghurt vagy tejföl

 

A csülköt annyi vízben, amennyi ellepi, feltesszük főni. Mikor felforrt, még 2 percig főzzük, majd leöntjük róla a vizet. Kimossuk az edényt és a húst is lemossuk. Visszatesszük az edénybe (olyat válasszunk, aminek nem ég meg a füle), mellétesszük a félbevágott, kimagozott almákat, ráöntjük a cidert, fedővel vagy alufóliával alaposan lefedjük. 180 fokos sütőbe toljuk, 2,5-3 órát sütjük. Akkor lesz kész, mikor a csontot könnyedén ki tudjuk húzni.

Közben a picalillihez a zöldségeket uborkagyalun legyaluljuk, vagy nagyon vékonyra szeljük. Egy másik tálban összekeverjük a mustárt, mézet, fűszereket, az almaecetet és az olívaolajat. Összekeverjük a zöldségekkel. Behűtjük. Fogyasztás előtt az almát is legyaluljuk, és a zöldségekhez adjuk.

Ha a hús kész, a cidert a sült almákkal együtt egy tálba öntjük, összenyomkodjuk, a héját kicsit összevagdossuk. A húsról eltávolítjuk a bőrt és a zsírdarabokat, a húst összevagdossuk és összekeverjük az almás szósszal. Alaposan megsózzuk és borsozzuk, egy tepsibe terítjük. 250 fokra melegítjük közben a sütőt, a tepsit betoljuk. Addig sütjük lefedetlenül, míg a husik itt-ott megbarnulnak, a szaft pedig besűrűsödik, kb. 30 perc perc.

A pitához a lisztet kikeverjük az egész köménnyel, a szárított élesztővel és a sóval, majd a nedves hozzávalókat egy külön kis tálban simára keverjük. Hozzáadjuk a száraz alapanyagokhoz, megdagasztjuk, kicsit ragacsosnak kell lennie. Lefedjük folpack-kal, megkelesztjük.

Ha duplájára nőtt, 6 gombócba szedjük, fél centisre nyújtjuk. 200 fokos sütőbe toljuk, addig sütjük, míg felpúposodnak. Rácsra szedve langyosra hűtjük.

Tálaláskor zsebet vágunk a pitákba, belekanalazunk a forró húsból és a hideg zöldségből, tejfölt vagy görög joghurtot adunk hozzá és azonnal elfogyasztjuk.

  Ha tetszett ez az írás, csatlakozz hozzám a Facebookon is további receptekért, tippekért, érdekességekért!

Szólj hozzá

alma joghurt csülök pita kömény cider picalilli