2019. feb 15.

Tortilla tekercs rengeteg ízzel

írta: Hajós Ágnes
Tortilla tekercs rengeteg ízzel

Ez nem egy egyszerű szendvics, igazi ízbomba

Mindig van a mélyhűtőmben tortilla, ma már többféle ízben és színben is kapható, sőt, akár magunk is készíthetjük (recept itt).

Amit a legjobban szeretek benne, hogy fogom a maradékokat, vagy a kedvenc alapanyagaimat, csak belepakolom, összecsavarom és már kész is az ebéd. Vagy vacsora. Vagy reggeli.

Most épp külön ehhez a szendvicshez készítettem az alapanyagokat. Megkívántam a csirkemájat és a hagymasalátát, de a füstölt sajt-szósz teszi igazán finommá az egészet.

Csirkemájas tortilla sök zöldséggel, marinált hagymával, füstölt sajt-szósszal

Hozzávalók 4 főre:

4 nagy méretű tortilla, itt sokmagvas

Fél kg csirkemáj

2 ek kacsazsír

Só, bors

1 tk szárított majoranna

 

1 kisebb lilakáposzta harmada

Fél jégsaláta

16 koktélparadicsom

1 kápia

1 ek olívaolaj

1 nagy fej lilahagyma

1 ek ecet

2 tk só, 2 tk cukor

Kb. 3 dl víz

 

A szószhoz:

3 dkg vaj

1 ek liszt

4 dl tej

1 gerezd fokhagyma

Só, frissen őrölt bors

1,5 dl főzőtejszín

10 dkg füstölt sajt

 

A lilahagymát vékonyra szeljük. Az ecettel, sóval, cukorral és 3dl vízzel összekeverjük, belenyomkodjuk a hagymát, pár órára, akár egy éjszakára is hűtőbe tesszük.

A szószhoz a vajat felolvasztjuk egy lábasban, rászórjuk a lisztet, kevergetve zsemleszínűre pirítjuk. Lehúzzuk a tűzről, fokozatosan, gyors mozdulatokkal hozzákeverjük a tejet, majd a tűzre visszatéve, folyamatosan keverve besűrítjük. Közben hozzáadjuk a sót, borsot, zúzott fokhagymát, majd apránként a reszelt sajtot is. Mikor felvette a sűrű szósz állagot (kicsit darabos maradhat, de nem baj), elzárjuk a lángot. Langyosra hűtjük, közben időnként megkeverjük, hogy ne bőrösödjön.

A májról levágjuk az ereket, falatnyi darabokra szeljük, villával alaposan megszurkáljuk, hogy ne "robbanjon". Egy serpenyőben felolvasztjuk a zsírt, a májakat megsózzuk, -borsozzuk, meghintjük majorannával. A zsírban alacsony lángon egyszer megfordítva addig sütjük, míg kívül megsül, belül pedig rózsaszín és krémes lesz. Kivesszük, kicsit félretesszük, melegen tartjuk.

A káposztát nagyon vékonyra, a koktélparikat negyedekbe, a salátát vékony csíkokra vágjuk. A paprikákat is felcsíkozzuk, kevés olajon kis sóval megpirítjuk.

Tálaláskor a tortillákon evőkanállal elkenünk egy nagy adag sajtszószt, egyenes vonalban rájuk halmozzuk a zöldségeket, rá a májat,

majd szorosan feltekerjük, keresztben kettévágjuk.

A könnyebb fogyasztás érdekében a végeit én alufóliába csavartam, de ügyesek ezt elhagyhatják.

Ha tetszett ez az írás, csatlakozz hozzám a Facebookon is további receptekért, tippekért, érdekességekért!

Szólj hozzá

tortilla sajt csirkemáj lilahagyma