Tortilla tekercs rengeteg ízzel
Ez nem egy egyszerű szendvics, igazi ízbomba
Mindig van a mélyhűtőmben tortilla, ma már többféle ízben és színben is kapható, sőt, akár magunk is készíthetjük (recept itt).
Amit a legjobban szeretek benne, hogy fogom a maradékokat, vagy a kedvenc alapanyagaimat, csak belepakolom, összecsavarom és már kész is az ebéd. Vagy vacsora. Vagy reggeli.
Most épp külön ehhez a szendvicshez készítettem az alapanyagokat. Megkívántam a csirkemájat és a hagymasalátát, de a füstölt sajt-szósz teszi igazán finommá az egészet.
Csirkemájas tortilla sök zöldséggel, marinált hagymával, füstölt sajt-szósszal
Hozzávalók 4 főre:
4 nagy méretű tortilla, itt sokmagvas
Fél kg csirkemáj
2 ek kacsazsír
Só, bors
1 tk szárított majoranna
1 kisebb lilakáposzta harmada
Fél jégsaláta
16 koktélparadicsom
1 kápia
1 ek olívaolaj
1 nagy fej lilahagyma
1 ek ecet
2 tk só, 2 tk cukor
Kb. 3 dl víz
A szószhoz:
3 dkg vaj
1 ek liszt
4 dl tej
1 gerezd fokhagyma
Só, frissen őrölt bors
1,5 dl főzőtejszín
10 dkg füstölt sajt
A lilahagymát vékonyra szeljük. Az ecettel, sóval, cukorral és 3dl vízzel összekeverjük, belenyomkodjuk a hagymát, pár órára, akár egy éjszakára is hűtőbe tesszük.
A szószhoz a vajat felolvasztjuk egy lábasban, rászórjuk a lisztet, kevergetve zsemleszínűre pirítjuk. Lehúzzuk a tűzről, fokozatosan, gyors mozdulatokkal hozzákeverjük a tejet, majd a tűzre visszatéve, folyamatosan keverve besűrítjük. Közben hozzáadjuk a sót, borsot, zúzott fokhagymát, majd apránként a reszelt sajtot is. Mikor felvette a sűrű szósz állagot (kicsit darabos maradhat, de nem baj), elzárjuk a lángot. Langyosra hűtjük, közben időnként megkeverjük, hogy ne bőrösödjön.
A májról levágjuk az ereket, falatnyi darabokra szeljük, villával alaposan megszurkáljuk, hogy ne "robbanjon". Egy serpenyőben felolvasztjuk a zsírt, a májakat megsózzuk, -borsozzuk, meghintjük majorannával. A zsírban alacsony lángon egyszer megfordítva addig sütjük, míg kívül megsül, belül pedig rózsaszín és krémes lesz. Kivesszük, kicsit félretesszük, melegen tartjuk.
A káposztát nagyon vékonyra, a koktélparikat negyedekbe, a salátát vékony csíkokra vágjuk. A paprikákat is felcsíkozzuk, kevés olajon kis sóval megpirítjuk.
Tálaláskor a tortillákon evőkanállal elkenünk egy nagy adag sajtszószt, egyenes vonalban rájuk halmozzuk a zöldségeket, rá a májat,
majd szorosan feltekerjük, keresztben kettévágjuk.
A könnyebb fogyasztás érdekében a végeit én alufóliába csavartam, de ügyesek ezt elhagyhatják.
Ha tetszett ez az írás, csatlakozz hozzám a Facebookon is további receptekért, tippekért, érdekességekért!