2019. már 20.

Csirkepaprikás nokedlivel

írta: Hajós Ágnes
Csirkepaprikás nokedlivel

A legmagyarabb klasszikus az én konyhámban

Mindenki azt kérdezgeti tőlem, hogy csak különlegességeket főzök-e.

Jelentem, nem, sokszor készítek hagyományos magyar ételeket. Csak azokat, ugye, sokan ismerik, sokaknak nem jelent újdonságot egy pörkölt- vagy gulyásrecept.

Most azok kedvében szeretnék járni, akik még sosem készítették csirkepaprikást, vagy akik szimplán kíváncsiak, az én verziómra, bár szerintem sokat nem változtattam az ismert recepten.

 

Csirkepaprikás nokedlivel

Hozzávalók 4 főre:

4-6 egész csirkecomb (nagyságtól függően)

1 nagy hagyma

1 nagy paradicsom

1 zöldpaprika

2 gerezd fokhagyma

1,5 dl zsíros tejföl

1 ek liszt

Só, bors

1 ek kacsa-vagy libazsír

2 ek pirospaprika (vagy több)

Alaplé vagy víz

 

A nokedlihez:

25 dkg liszt

3 tk só

3 tojás

Víz

 

A hagymát apróra, a paradicsomot és a paprikát kockára vágjuk. A fokhagymát megtisztítjuk. A csirkecombokat a forgónál félbe, majd ha van bárdunk, még kettőbe-kettőbe vágjuk. A lényeg, hogy minél több csont látsszon ki, akkor lesz igazán finom a szaft.

A zsírt egy lábasban felolvasztjuk, mikor forró, a husik két oldalát gyorsan megkapatjuk, majd kivesszük. Mehet rá a hagyma, mikor sárgára pirult, belenyomjuk a fokhagymát és hozzáadjuk a paprikát és a paradicsomot is. Kevergetve pirítjuk, míg az egész összeesik (időnként kis vízzel felöntjük), majd megszórjuk a pirospaprikával. Párszor átforgatjuk, rátesszük a húsokat és felöntjük annyi alaplével (vagy vízzel), ami éppen, hogy ellepi. Sózzuk, borsozzuk, de ne vigyük túlzásba.

Felforraljuk, fedő nélkül puhára főzzük a húsokat, kb. fél óra. Addigra némi szaft is elfő, de ez így lesz jó.

Akkor kivesszük a combokat, a lisztet simára keverjük a tejföllel és még 2 ek vízzel. Hozzákeverünk a szaftból, majd visszaöntjük a lábasba, felforraljuk és besűrítjük. Én ezen a ponton össze szoktam turmixolni, hogy szép egyenletes legyen, sőt, ha nem elég sűrű, még be is forralom.

Visszatesszük a húsokat, egyet "rottyantunk" rajta, beállítjuk a szaft sósságát és ha kell, megborsozzuk.

Közben elkészítjük a nokedlit: a liszthez adjuk a sót, a tojásokat és fokozatosan kevés vizet, míg tejfölnél sűrűbb masszát kapunk, nem szabad, hogy nagyon folyékony legyen. Nokedliszaggatóról lobogó sós vízbe szaggatjuk, mikor újra felforr, egyet keverünk rajta és leszűrjük. Ha később akarjuk csak fogyasztani, akkor hideg vízzel átöblítjük, majd kevés olajjal összeforgatjuk.

Jó étvágyat!

Ha tetszett ez az írás, csatlakozz hozzám a Facebookon is további receptekért, tippekért, érdekességekért!

Szólj hozzá

csirke tejföl nokedli