2019. jún 30.

Csirkenyárs paradicsomos rizzsel es sült kukoricával

írta: Hajós Ágnes
Csirkenyárs paradicsomos rizzsel es sült kukoricával

Gazdag keleties ízekkel a forró napokra 

Az előző receptemben is a főtt kukorica volt az egyik főszereplő, amit egy kissé megpirítva salátában tálaltam.

Most is köret lesz, de most készül mellé isteni paradicsomos rizs és édeskés-fűszeres csirkenyárs is.

Én ugyan a sütést serpenyőében vittem végbe, de őszintén szólva grillen az igazi. Akkor kapja meg ugyanis azt a plusz füstös ízt, amit imádunk :)

 

Fűszeres csirkenyárs, főtt-sült kukoricával és paradicsomos rizzsel

Hozzávalók 4 főre:

70 dkg csirkemell-filé

1 kisebb ananász

3 kápia paprika

1 zacskó kairói shoarma fűszer

1 bögre (2,5 dl) rizs

1 nagy húsos paradicsom

3 cső kukorica

4 ek (1 adag) majonéz

1 csésze (2,5 dl) rizs

2 nagy, húsos paradicsom

Zöldfűszeres olaj (ennek hiányában olívaolaj)

 

Az ananászt megtisztítjuk, közepüket kivágjuk, a paprikák szárát kivágjuk, a hússal együtt kétcentis kockákra vágjuk. A paradicsomok szárát is kivágjuk, az aljukat kereszt alakban bemetsszük.  Lobogó vízbe mártjuk, pár perc után kivesszük, hideg vízzel leöblítjük, a héjukat lehúzzuk. Apró kockákra vágjuk, a levüket is felfogjuk.

A kukoricacsöveket négybe vágjuk, lobogó sós vízben pár percet főzzük. Kivesszük, langyosra hűtjük, bekenjük a majonézzel.

Egy lábasban 2 ek olajat hevítünk, rászórjuk a rizst, párszor megkeverjük. Kétszer annyi vízzel felöntjük, mikor felforrt, megsózzuk, hozzáadjuk a paradicsomkockákat és lefedjük. Takarékra vesszük a lángot, kb. 20 perc alatt puhára pároljuk a rizst. Ha kész, elzárjuk a lángot és öt percet pihentetjük.

Mindezek közben elkészítjük a többieket: a húsokat összeforgatjuk egy csipet sóval, nyársra húzzuk felváltva az ananásszal és a paprikával. Megszórjuk a shoarma fűszerrel (jó bőven, ne sajnáljuk). Pár ek olajat felhevítünk egy nagyobb serpenyőben, a nyársakat nagy lángon, többször megforgatva megsütjük. Nem baj, ha az ananász megfeketedik, csak a benne lévő cukor karamellizálódott. Ezzel egyidőben a kukoricákat is megsütjük, szintén serpenyőben, többször megforgatva.

Tálaláskor néhány ek rizst tálra szedünk, ráhelyezünk néhány sült kukoricát, majd jöhetnek a nyársak.

Ha tetszett ez az írás, csatlakozz hozzám a Facebookon is további receptekért, tippekért, érdekességekért!

Szólj hozzá