Csirkenyárs paradicsomos rizzsel es sült kukoricával
Gazdag keleties ízekkel a forró napokra
Az előző receptemben is a főtt kukorica volt az egyik főszereplő, amit egy kissé megpirítva salátában tálaltam.
Most is köret lesz, de most készül mellé isteni paradicsomos rizs és édeskés-fűszeres csirkenyárs is.
Én ugyan a sütést serpenyőében vittem végbe, de őszintén szólva grillen az igazi. Akkor kapja meg ugyanis azt a plusz füstös ízt, amit imádunk :)
Fűszeres csirkenyárs, főtt-sült kukoricával és paradicsomos rizzsel
Hozzávalók 4 főre:
70 dkg csirkemell-filé
1 kisebb ananász
3 kápia paprika
1 zacskó kairói shoarma fűszer
1 bögre (2,5 dl) rizs
1 nagy húsos paradicsom
Só
3 cső kukorica
4 ek (1 adag) majonéz
1 csésze (2,5 dl) rizs
2 nagy, húsos paradicsom
Zöldfűszeres olaj (ennek hiányában olívaolaj)
Az ananászt megtisztítjuk, közepüket kivágjuk, a paprikák szárát kivágjuk, a hússal együtt kétcentis kockákra vágjuk. A paradicsomok szárát is kivágjuk, az aljukat kereszt alakban bemetsszük. Lobogó vízbe mártjuk, pár perc után kivesszük, hideg vízzel leöblítjük, a héjukat lehúzzuk. Apró kockákra vágjuk, a levüket is felfogjuk.
A kukoricacsöveket négybe vágjuk, lobogó sós vízben pár percet főzzük. Kivesszük, langyosra hűtjük, bekenjük a majonézzel.
Egy lábasban 2 ek olajat hevítünk, rászórjuk a rizst, párszor megkeverjük. Kétszer annyi vízzel felöntjük, mikor felforrt, megsózzuk, hozzáadjuk a paradicsomkockákat és lefedjük. Takarékra vesszük a lángot, kb. 20 perc alatt puhára pároljuk a rizst. Ha kész, elzárjuk a lángot és öt percet pihentetjük.
Mindezek közben elkészítjük a többieket: a húsokat összeforgatjuk egy csipet sóval, nyársra húzzuk felváltva az ananásszal és a paprikával. Megszórjuk a shoarma fűszerrel (jó bőven, ne sajnáljuk). Pár ek olajat felhevítünk egy nagyobb serpenyőben, a nyársakat nagy lángon, többször megforgatva megsütjük. Nem baj, ha az ananász megfeketedik, csak a benne lévő cukor karamellizálódott. Ezzel egyidőben a kukoricákat is megsütjük, szintén serpenyőben, többször megforgatva.
Tálaláskor néhány ek rizst tálra szedünk, ráhelyezünk néhány sült kukoricát, majd jöhetnek a nyársak.
Ha tetszett ez az írás, csatlakozz hozzám a Facebookon is további receptekért, tippekért, érdekességekért!