Sólet bográcsban
A nagy klasszikust a kertben is el lehet készíteni :)
A sólet nagy kedvenc, főleg télen. De legalábbis akkor, mikor kifejezetten jól esik egy kis plusz meleg a konyhából, hiszen órákn át készül, nyáron pedig kifejezetten kerüljük az ilyen helyzeteket.
De a hétvégi ivászathoz beszélgetős baráti összejövetelhez kifejezetetten jó esik valami tartalmasabb falatoznivaló. Nemrég az a bátor ötletem támadt, hogy akkor készítsünk sóletet. Bográcsban.
Hiszen a buli adott, a sóletet mindenki szereti, bográcsozás közben pedig a kutya nem foglalkozik a hőmérséklettel. Így a klasszikus receptet kicsit átalakítottam, és indulhatott a party :)
Sólet bográcsban
Hozzávalók min. 8 főre:
60 dkg tarkabab
35 dkg gersli
1 közepes füstölt csülök
4 kacsacomb
7 csirke alsócomb
2 hagyma
1 nagy babérlevél
5 nagy gerezd fokhagyma
Só, frissen őrölt bors
Kb. 1 l alaplé vagy víz
10 tojás
Kevés ecet
A babot egy éjszakára jó sok hideg vízbe áztatjuk, kézzel közben párszor átkeverjük.
A füstölt csülköt 1,5 órát előfőzzük, hagyjuk hűlni, a levet is fel fogjuk használni, én külön leszedtem a zsírját is. A kacsacombok bőrös felét forró serpenyőben barnára sütjük, a zsírt felfogjuk. A hagymát és a fokhagymát durvára vágjuk. A tojásokat ecetes vízbe áztatjuk, vagy más módon fertőtlenítjük.
A csülökcsontról levágjuk a húst, lefejtjük a bőrt és a zsíros részeket, félretesszük annak a családtagnak, aki szereti. A maradék húst nagyobb darabokra vágjuk.
Aki nem szereti a csirkebőrt, azt is leszedheti a combokról.
Egy serpenyőben a kacsazsíron megfuttatjuk a hagymát, mikor egy kis színt kap, mehet hozzá a fokhagyma is. Kettőt keverünk, elzárjuk a gázt.
Az előző műveleteket akár egy nappal előbb is elvégezhetjük.
Magunk elé vesszük a bográcsot, elkezdjük belepakolni az alapanyagokat:
Először is mehet bele a hagyma, majd pár marék lecsepegtetett bab, aztán a gersli. Rápakoljuk a csülökhúst, rádobjuk a babérlevelet, erre szórjuk a maradék bab és gersli felét, jó alaposan megborsozzuk az egészet. Most jöhetnek a combok, végül a maradék bab és gersli.
Felöntjük a csülök főzőlevével (ez jó sós, így csak a végén sózunk, ha kell), plusz még annyi alaplével vagy vízzel, ami jó bőven ellepi.
Közepes vagy gyenge tűzre tesszük kb. másfél órára. Közben csak óvatosan keverjük, de inkább csak a bográcsot mozgassuk, nem is kell nagyon piszkálni, elvan magában. Ha kell, még pótoljuk a folyadékot. Akkor lesz igazán szuper, ha a végére híg főzelék állagú lesz, de azt vegyük figyelembe, hogy állás közben is fog sűrűsödni. A legvégén beállítjuk a sóját, majd óvatosan engedjük az ételbe a tiszta tojásokat, kicsit fedjük be a sólettel.
5 perc után vegyük le a tűzről, ismételt (legalább) 5 perc után fogyaszthatjuk is.
Puha kenyér, savanyúság illik hozzá.
Ha tetszett ez az írás, csatlakozz hozzám a Facebookon is további receptekért, tippekért, érdekességekért!