2019. aug 31.

Sólet bográcsban

írta: Hajós Ágnes
Sólet bográcsban

A nagy klasszikust a kertben is el lehet készíteni :)

A sólet nagy kedvenc, főleg télen. De legalábbis akkor, mikor kifejezetten jól esik egy kis plusz meleg a konyhából, hiszen órákn át készül, nyáron pedig kifejezetten kerüljük az ilyen helyzeteket.

De a hétvégi ivászathoz beszélgetős baráti összejövetelhez kifejezetetten jó esik valami tartalmasabb falatoznivaló. Nemrég az a bátor ötletem támadt, hogy akkor készítsünk sóletet. Bográcsban.

Hiszen a buli adott, a sóletet mindenki szereti, bográcsozás közben pedig a kutya nem foglalkozik a hőmérséklettel. Így a klasszikus receptet kicsit átalakítottam, és indulhatott a party :)

Sólet bográcsban

 

Hozzávalók min. 8 főre:

60 dkg tarkabab

35 dkg gersli

1 közepes füstölt csülök

4 kacsacomb

7 csirke alsócomb

2 hagyma

1 nagy babérlevél

5 nagy gerezd fokhagyma

Só, frissen őrölt bors

Kb. 1 l alaplé vagy víz

10 tojás

Kevés ecet

 

A babot egy éjszakára jó sok hideg vízbe áztatjuk, kézzel közben párszor átkeverjük.

A füstölt csülköt 1,5 órát előfőzzük, hagyjuk hűlni, a levet is fel fogjuk használni, én külön leszedtem a zsírját is. A kacsacombok bőrös felét forró serpenyőben barnára sütjük, a zsírt felfogjuk. A hagymát és a fokhagymát durvára vágjuk. A tojásokat ecetes vízbe áztatjuk, vagy más módon fertőtlenítjük.

A csülökcsontról levágjuk a húst, lefejtjük a bőrt és a zsíros részeket, félretesszük annak a családtagnak, aki szereti. A maradék húst nagyobb darabokra vágjuk.

Aki nem szereti a csirkebőrt, azt is leszedheti a combokról.

Egy serpenyőben a kacsazsíron megfuttatjuk a hagymát, mikor egy kis színt kap, mehet hozzá a fokhagyma is. Kettőt keverünk, elzárjuk a gázt.

Az előző műveleteket akár egy nappal előbb is elvégezhetjük.

Magunk elé vesszük a bográcsot, elkezdjük belepakolni az alapanyagokat:

Először is mehet bele a hagyma, majd pár marék lecsepegtetett bab, aztán a gersli. Rápakoljuk a csülökhúst, rádobjuk a babérlevelet, erre szórjuk a maradék bab és gersli felét, jó alaposan megborsozzuk az egészet. Most jöhetnek a combok, végül a maradék bab és gersli.

Felöntjük a csülök főzőlevével (ez jó sós, így csak a végén sózunk, ha kell), plusz még annyi alaplével vagy vízzel, ami jó bőven ellepi.

Közepes vagy gyenge tűzre tesszük kb. másfél órára. Közben csak óvatosan keverjük, de inkább csak a bográcsot mozgassuk, nem is kell nagyon piszkálni, elvan magában. Ha kell, még pótoljuk a folyadékot. Akkor lesz igazán szuper, ha a végére híg főzelék állagú lesz, de azt vegyük figyelembe, hogy állás közben is fog sűrűsödni. A legvégén beállítjuk a sóját, majd óvatosan engedjük az ételbe a tiszta tojásokat, kicsit fedjük be a sólettel.

5 perc után vegyük le a tűzről, ismételt (legalább) 5 perc után fogyaszthatjuk is.

Puha kenyér, savanyúság illik hozzá.

Ha tetszett ez az írás, csatlakozz hozzám a Facebookon is további receptekért, tippekért, érdekességekért!

Szólj hozzá

tojás bab csirkecomb gersli kacsacomb füstölt csülök