2019. okt 11.

A világ legismertebb húsgolyói

írta: Hajós Ágnes
A világ legismertebb húsgolyói

Eredeti svéd recept a hozzáillő szósszal

Aki járt már a négybetűs svéd bútoráruházban (vagy Svédországban), biztos találkozott a svédek legismertebb ételével, a kis húsgolyókkal, amit tejszínes pecsenye("gravy")mártással, krumplipürével és vörösáfonya-lekvárral kínálnak.

Nemrég annyira megkívántam, hogy kerestem hozzá egy viszonylag autentikus receptet és elkészítettem. A recept mellé fűzött megjegyzésekből azt is megtudtam, hogy a svédek egyáltalán nem mártással fogyasztják, és spagettivel, főtt krumplival vagy krumplipürével körítik. Sőt (bár leginkább a gyerekek) ketchup-ot is locsolnak rá! :D

A mártás viszont annyira elterjedt a világon, hogy már-már sajátjuknak tekintik és őszintén szólva számomra anélkül elég száraz is lenne a kaja...

Na, szóval, ismerjük meg a leghíresebb golyóit, ami gyereke-felnőttek kedvence lesz :) A krumplipüréhez segítség itt.

Recept innen.

 

Svéd húsgolyók mártással

Hozzávalók 4 főre:

75 dkg darált hús

3 nagy ek zsemlemorzsa

1,2 dl tej

0,4 dl zsíros tejszín

1 nagy tojás

1 nagy gerezd fokhagyma átnyomva

1 tk só

Fél-fél mk fehér és fekete bors

Fél hagyma apróra vágva

2 ek friss petrezselyem

2 ek vaj

4 ek olívaolaj

 

A szószhoz:

5 dkg vaj

1 ek liszt

Fél l alaplé (jó ízes)

2,5 dl zsíros tejszín

2 tk szójaszósz

1 tk mustár

Só és frissen őrölt bors

 

Egy kisebb tálban keverjük simára a tejet és a tejszínt a zsemlemorzsával, 10 percet hagyjuk állni. Egy nagyobb edénybe tegyük a darált húst, tojást, fokhagymát, hagymát, sót, borsot, petrezselymet. Végül keverjük össze az előzőeket.

Formázzunk belőlük diónyinál kicsit nagyobb gombócokat. Egy serpenyőben felhevítjük a vajat az olívaolajjal, időnként megforgatva körbesütjük benne a gombócokat. Közepesnél kicsit nagyobb lángon dolgozzunk, akkor kap szépen kérget a széle. Kiszedjük őket és melegen tartjuk.

A serpenyőbe tesszük a vajat, majd adagonként hozzászórjuk a lisztet és elkeverjük. Addig pirítjuk, míg bebarnul. Ekkor felöntjük az alaplével, szójaszósszal, hozzáadjuk a tejszínt és a mustárt. Felforraljuk, besűrítjük, sózzuk és borsozzuk. Mikor az íze jó, visszatesszük a gombócokat és kis lángon átmelegítjük.

Krumplipürével és vörösáfonya-lekvárral kínáljuk.

Ha tetszett ez az írás, csatlakozz hozzám a Facebookon is további receptekért, tippekért, érdekességekért!

Szólj hozzá