A világ legismertebb húsgolyói
Eredeti svéd recept a hozzáillő szósszal
Aki járt már a négybetűs svéd bútoráruházban (vagy Svédországban), biztos találkozott a svédek legismertebb ételével, a kis húsgolyókkal, amit tejszínes pecsenye("gravy")mártással, krumplipürével és vörösáfonya-lekvárral kínálnak.
Nemrég annyira megkívántam, hogy kerestem hozzá egy viszonylag autentikus receptet és elkészítettem. A recept mellé fűzött megjegyzésekből azt is megtudtam, hogy a svédek egyáltalán nem mártással fogyasztják, és spagettivel, főtt krumplival vagy krumplipürével körítik. Sőt (bár leginkább a gyerekek) ketchup-ot is locsolnak rá! :D
A mártás viszont annyira elterjedt a világon, hogy már-már sajátjuknak tekintik és őszintén szólva számomra anélkül elég száraz is lenne a kaja...
Na, szóval, ismerjük meg a leghíresebb golyóit, ami gyereke-felnőttek kedvence lesz :) A krumplipüréhez segítség itt.
Recept innen.
Svéd húsgolyók mártással
Hozzávalók 4 főre:
75 dkg darált hús
3 nagy ek zsemlemorzsa
1,2 dl tej
0,4 dl zsíros tejszín
1 nagy tojás
1 nagy gerezd fokhagyma átnyomva
1 tk só
Fél-fél mk fehér és fekete bors
Fél hagyma apróra vágva
2 ek friss petrezselyem
2 ek vaj
4 ek olívaolaj
A szószhoz:
5 dkg vaj
1 ek liszt
Fél l alaplé (jó ízes)
2,5 dl zsíros tejszín
2 tk szójaszósz
1 tk mustár
Só és frissen őrölt bors
Egy kisebb tálban keverjük simára a tejet és a tejszínt a zsemlemorzsával, 10 percet hagyjuk állni. Egy nagyobb edénybe tegyük a darált húst, tojást, fokhagymát, hagymát, sót, borsot, petrezselymet. Végül keverjük össze az előzőeket.
Formázzunk belőlük diónyinál kicsit nagyobb gombócokat. Egy serpenyőben felhevítjük a vajat az olívaolajjal, időnként megforgatva körbesütjük benne a gombócokat. Közepesnél kicsit nagyobb lángon dolgozzunk, akkor kap szépen kérget a széle. Kiszedjük őket és melegen tartjuk.
A serpenyőbe tesszük a vajat, majd adagonként hozzászórjuk a lisztet és elkeverjük. Addig pirítjuk, míg bebarnul. Ekkor felöntjük az alaplével, szójaszósszal, hozzáadjuk a tejszínt és a mustárt. Felforraljuk, besűrítjük, sózzuk és borsozzuk. Mikor az íze jó, visszatesszük a gombócokat és kis lángon átmelegítjük.
Krumplipürével és vörösáfonya-lekvárral kínáljuk.
Ha tetszett ez az írás, csatlakozz hozzám a Facebookon is további receptekért, tippekért, érdekességekért!