2019. nov 28.

Kétszer sült burgonya gombával, nagyon különlegesen

írta: Hajós Ágnes
Kétszer sült burgonya gombával, nagyon különlegesen

Elsőre furán hangzik, de ha megkóstolod, nem tudod abbahagyni :)

Őszintén szólva, ha olyan ételről beszélünk, amiben gomba és gyümölcs is helyet kap, nekem max. egy vadhúshoz készített ragu jut eszembe.

De a most következő étel egyáltalán nem ez a kategória.

Friss, fűszeres, és egyáltalán nincs benne hús, de nem is kell. Magában is nagyon változatos, ízek és állagok kavalkádja, nekem az egyik kedvenc összeállításom lett.

 

Vargányás, fűszeres duplán sült burgonya mangómártással

Hozzávalók 4 főre:

8 közepes (új)burgonya

30 dkg vargánya

Olívaolaj

Só, bors

4 ek zöld currypaszta

5 dkg vaj (vagy margarin)

15 dkg kis kockákra vágott sajt, ha lehet, többféle

1 érett mangó

1 dl narancslé

1 kis csokor korianderlevél

Fél mk őrölt gyömbér

 

A krumplikat hosszában félbevágjuk (előtte, ha kell, megmossuk), egy tepsire tesszük. A vágott felüket megkenjük olívaolajjal, megsózzuk, -borsozzuk és kb. 30 perc alatt 190 fokos sütőben puhára sütjük.

Mikor kész, kivesszük, kikaparjuk a belsejét, kb. fél cm vastag húst hagyunk benne.  A sütőt 220 fokra vesszük, a vajat (vagy margarint) felkockázzuk, mindegyik héjba teszünk egy kicsit, megsózzuk, -borsozzuk és visszatoljuk a sütőbe, míg ropogósra sül (kb. 10 perc).

Közben a gombát a tönkjével együtt fél centisre szeljük, egy serpenyőben 2 ek olívaolajon, nagy lángon pirítani kezdjük. Közben többször megkeverjük, mikor itt-ott megpirult és teljesen puha, megsózzuk, megborsozzuk és hozzáadjuk a sajtkockákat és 3 ek curry-t. Elkeverjük, amíg a sajt nyúlós lesz, hozzáforgatjuk a krumplik belsejét. Megkóstoljuk, ha kell, még sózzuk, majd visszatöltjük a krumplihéjakba. Mindegyik tetejére teszünk egy kis kocka vajat, visszatoljuk a sütőbe ismét 10 percre.

Közben a mangót meghámozzuk, húsát a botmixer poharába tesszük. Hozzáöntjük a narancslét, beletesszük a korinderleveleket és a gyömbért, egy csipet sót, borsot és az utolsó kanál currypasztát. Darabosra turmixoljuk, a sütőből kivett krumpli ezzel kínáljuk.

Ha tetszett ez az írás, csatlakozz hozzám a Facebookon is további receptekért, tippekért, érdekességekért!

Szólj hozzá

burgonya sajt mangó curry