2020. jan 04.

Narancsos tiramisu

írta: Hajós Ágnes
Narancsos tiramisu

Az ismert olasz klasszikus különleges, télies változata

Persze, tudom, narancsot nyáron is lehet kapni, ahogy az alábbi desszert minden összetevőjét is.

De lássuk be, a narancs és a fahéj kombinációja valahogy mindenkinek a hideg téli estéket juttatja eszébe. 

Nemrég családi rendezvényre készültünk, akkor jutott eszembe, hogy a blogon már régebben megjelent klasszikus és málnás változat helyett egy kicsit különlegesebbet készítsek.

Az összeállítási módon nem nagyon változtattam, nem akartam az édesség jellegét megváltoztatni. De ettől függetlenül a krémesség és a kávés piskóta mellett szerintem tökéletes sikerült a téli hangulatot az asztalra csempészni.

Narancsos tiramisu

Hozzávalók 6-8 főre:

1 nagyobb csomag (40 dkg ) babapiskóta

2,5 dl feketekávé

0,5 cl rum (narancslikőrt is adhatunk hozzá!)

1 rúd fahéj

1 nagy ek cukor

3 dl tejszín

25 dkg mascarpone

3 tojás

25 dkg cukor

2 zacskó van. cukor (vagy 1 rúd) vanília magjai

1 kis zacskó zselatin

2 narancs leve + lereszelt héja

+ 1 egész narancs, fahéj

 

A tejszínt kemény habbá verjük, hűtőbe tesszük felhasználásig.

A narancsok levét felforraljuk a zselatinnal, amíg teljesen eltűnnek benne a szemcsék. Időnként megkeverve langyosra hűtjük.

A 3 tojást habüstben gőz fölött kikeverjük a 25 dkg cukorral és a vaníliás cukorral vagy a vanília kikapart magjaival. Folyamatosan addig keverjük, míg csípősen meleg nem lesz, a színe pedig opálos. Ezt is kihűtjük.

A kávét felfőzzük a fahéjrúddal, amíg jól átveszi az ízét. Eltávolítjuk belőle a fűszert, belekeverjük a cukrot és szintén kihűtjük. Akkor hozzáadjuk a rumot. A babapiskóták felét gyorsan a folyadékba mártogatjuk és kirakjuk vele egy 20x30-as tál alját. Félretesszük.

A felvert tejszínt alaposan kikeverjük a mascarponéval és a cukros tojással, majd gyorsan hozzáforgatjuk a langyos zselatinos narancslét és a narancsok héjának a felét.

Ennek a masszának a felét rákenjük a babapiskótákra, meghintjük őrölt fahéjjal, majd még egy réteg mártogatott piskótát és még egy réteg krémet ráhalmozunk, a tetejét elsimítjuk.

Ismét meghintjük őrölt fahéjjal, a maradék reszelt narancshéjjal és az egész narancsból vágott karikákkal díszítjük.

ui: lehet, hogy 3 réteg is bele fog férni a tálba, de ezt az első sornál már észre fogjuk venni.

Ha tetszett ez az írás, csatlakozz hozzám a Facebookon is további receptekért, tippekért, érdekességekért!

 

Szólj hozzá

narancs tejszín mascarpone fahéj