Narancsos tiramisu
Az ismert olasz klasszikus különleges, télies változata
Persze, tudom, narancsot nyáron is lehet kapni, ahogy az alábbi desszert minden összetevőjét is.
De lássuk be, a narancs és a fahéj kombinációja valahogy mindenkinek a hideg téli estéket juttatja eszébe.
Nemrég családi rendezvényre készültünk, akkor jutott eszembe, hogy a blogon már régebben megjelent klasszikus és málnás változat helyett egy kicsit különlegesebbet készítsek.
Az összeállítási módon nem nagyon változtattam, nem akartam az édesség jellegét megváltoztatni. De ettől függetlenül a krémesség és a kávés piskóta mellett szerintem tökéletes sikerült a téli hangulatot az asztalra csempészni.
Narancsos tiramisu
Hozzávalók 6-8 főre:
1 nagyobb csomag (40 dkg ) babapiskóta
2,5 dl feketekávé
0,5 cl rum (narancslikőrt is adhatunk hozzá!)
1 rúd fahéj
1 nagy ek cukor
3 dl tejszín
25 dkg mascarpone
3 tojás
25 dkg cukor
2 zacskó van. cukor (vagy 1 rúd) vanília magjai
1 kis zacskó zselatin
2 narancs leve + lereszelt héja
+ 1 egész narancs, fahéj
A tejszínt kemény habbá verjük, hűtőbe tesszük felhasználásig.
A narancsok levét felforraljuk a zselatinnal, amíg teljesen eltűnnek benne a szemcsék. Időnként megkeverve langyosra hűtjük.
A 3 tojást habüstben gőz fölött kikeverjük a 25 dkg cukorral és a vaníliás cukorral vagy a vanília kikapart magjaival. Folyamatosan addig keverjük, míg csípősen meleg nem lesz, a színe pedig opálos. Ezt is kihűtjük.
A kávét felfőzzük a fahéjrúddal, amíg jól átveszi az ízét. Eltávolítjuk belőle a fűszert, belekeverjük a cukrot és szintén kihűtjük. Akkor hozzáadjuk a rumot. A babapiskóták felét gyorsan a folyadékba mártogatjuk és kirakjuk vele egy 20x30-as tál alját. Félretesszük.
A felvert tejszínt alaposan kikeverjük a mascarponéval és a cukros tojással, majd gyorsan hozzáforgatjuk a langyos zselatinos narancslét és a narancsok héjának a felét.
Ennek a masszának a felét rákenjük a babapiskótákra, meghintjük őrölt fahéjjal, majd még egy réteg mártogatott piskótát és még egy réteg krémet ráhalmozunk, a tetejét elsimítjuk.
Ismét meghintjük őrölt fahéjjal, a maradék reszelt narancshéjjal és az egész narancsból vágott karikákkal díszítjük.
ui: lehet, hogy 3 réteg is bele fog férni a tálba, de ezt az első sornál már észre fogjuk venni.
Ha tetszett ez az írás, csatlakozz hozzám a Facebookon is további receptekért, tippekért, érdekességekért!