Vacsora hússal és szép, színes zöldségekkel lelkiismeret-furdalás nélkül
Szénhidrátszegény fogások nem csak fogyókúrázóknak
Íme egy bejegyzés a fogyókúrázóknak is. Ki ne érezte volna, hogy felkúszott rá pár plusz kiló, mégsem szeretne megválni a finom falatoktól. Egy időben nagyon szorosan követtem a szénhidrátszegény életmódot, ezt már nem teszem, de tisztában vagyok a szabályaival. Állíthatom, a következő fogások akár este is fogyaszthatók, nem hizlalnak, mégis kellemesen megnyugtatják az ember gyomrát akár egy hosszú munkanap után is.
Mentás-zsályás csirke zöld mozzarellával és lila csalamádéval
Hozzávalók 2 főre:
A húshoz:
6 csirke alsócomb
2 ág menta
10 levél zsálya
10 dkg vaj
Só, bors
A zöld mozzarellához:
1 csomag mini mozzarella
Fél dl olívaolaj
5 levél medvehagyma (szezonon kívül bazsalikom)
Só
A lila csalamádé receptjét már korábban leírtam, itt találod.
Bepácoljuk a sajtot. Az olívaolajat összeturmixoljuk a medvehagymával, megsózzuk és összekeverjük a lecsepegtetett sajtokkal. Mehet be a hűtőbe, három napig érleljük.
A húshoz egy serpenyőben felolvasztjuk az olajat, majd rádobjuk a felaprított mentát és zsályát, egy két percig kevergetjük. Rádobjuk a sózott, borsozott combokat (bőr nélkül), majd körbepirítjuk őket a vajban. Ezután aláöntünk egy kis vizet, és fél óra alatt időnként megforgatva megsütjük a húst.
Alatta kb. 1 ujjnyi lé maradjon.
Mikor kicsit kihűlt, letépkedjük a csontról a húst. Leszűrjük a fűszeres vajat, visszatesszük bele a combdarabkákat, kb. két perc alatt ismét átforrósítjuk.
Tálaláskor a húst két tányérra osztjuk, mellétesszük az immár zöld sajtot, majd a lila csalamádét. Mentalevéllel díszítjük.
Sajtos-snidlinges hústekercs grillezett paradicsommal és hollandi mártással
Hozzávalók 2 főre:
A tekercshez:
30 dkg darált hús
1 szál újhagyma
2 gerezd fokhagyma
10 dkg sajt
Fél csokor snidling
1 tojás
Só, bors, pirospaprika
A hollandi mártáshoz:
2 tojássárgája
20 dkg vaj
Só, cayenne bors
Negyed citrom leve
30 dkg koktélparadicsom
Só, bors
1 ek olaj
Az újhagymát zöldjével együtt vékony karikákra vágjuk, a fokhagymát összetörjük, a darált húshoz keverjük, sózzuk, borsozzuk, hozzákeverünk egy púpozott ek pirospaprikát. A tojást felverjük, hozzákeverjük a lereszelt sajtot és a felaprított snidlinget, ezt is sózzuk, borsozzuk.
40 cm-nyi alufóliát kiterítünk, 1 cm vastagon elegyengetjük rajta a húsos masszát. Az egyik hosszú oldalára halmozzuk a sajtos keveréket, a fólia segítségével feltekerjük. Ezután betekerjük még egy réteg fóliába, a szélét szaloncukor-szerűen megcsavarjuk.
A sütőt 180 fokra előmelegítjük. Egy tepsibe helyezzük a tekercset, majd egy cm vizet aláöntünk. Betoljuk a sütőbe, 50 perc alatt megsütjük. Ha kész, kivesszük a tepsiből, langyosra lehűtjük, óvatosan letekerjük a fóliát, melegen tartjuk.
Közben elkészítjük a Hollandi mártást, az elkészítésének menetét itt találjátok.
Tálalás előtt 10 perccel vágjuk félbe a koktélparadicsomokat. Hevítsük fel az olajat egy serpenyőben, dobjuk bele, sózzuk, borsozzuk. 4 perc után vegyük ki, nem kell, hogy megpuhuljanak teljesen. Magasabbra vesszük a lángot, a hústekercse pár perc alatt átpirítjuk.
Szeleteljük fel, osszuk el két tányérra. Szedjük mellé a paradicsomokat, majd öntözzük meg a mártással.
Ha tetszett ez az írás, csatlakozz hozzám a Facebookon is további receptekért, tippekért, érdekességekért!