2012. jún 12.

Vacsora hússal és szép, színes zöldségekkel lelkiismeret-furdalás nélkül

írta: Hajós Ágnes
Vacsora hússal és szép, színes zöldségekkel lelkiismeret-furdalás nélkül

Szénhidrátszegény fogások nem csak fogyókúrázóknak

Íme egy bejegyzés a fogyókúrázóknak is. Ki ne érezte volna, hogy felkúszott rá pár plusz kiló, mégsem szeretne megválni a finom falatoktól. Egy időben nagyon szorosan követtem a szénhidrátszegény életmódot, ezt már nem teszem, de tisztában vagyok a szabályaival. Állíthatom, a következő fogások akár este is fogyaszthatók, nem hizlalnak, mégis kellemesen megnyugtatják az ember gyomrát akár egy hosszú munkanap után is.

 

Mentás-zsályás csirke zöld mozzarellával és lila csalamádéval

 P1010064s

Hozzávalók 2 főre:

A húshoz:

6 csirke alsócomb

2 ág menta

10 levél zsálya

10 dkg vaj

Só, bors

 

A zöld mozzarellához:

1 csomag mini mozzarella

Fél dl olívaolaj

5 levél medvehagyma (szezonon kívül bazsalikom)

A lila csalamádé receptjét már korábban leírtam, itt találod.

Bepácoljuk a sajtot. Az olívaolajat összeturmixoljuk a medvehagymával, megsózzuk és összekeverjük a lecsepegtetett sajtokkal. Mehet be a hűtőbe, három napig érleljük.

A húshoz egy serpenyőben felolvasztjuk az olajat, majd rádobjuk a felaprított mentát és zsályát, egy két percig kevergetjük. Rádobjuk a sózott, borsozott combokat (bőr nélkül), majd körbepirítjuk őket a vajban. Ezután aláöntünk egy kis vizet, és fél óra alatt időnként megforgatva megsütjük a húst.

P1010059s

Alatta kb. 1 ujjnyi lé maradjon.

P1010061s

Mikor kicsit kihűlt, letépkedjük a csontról a húst. Leszűrjük a fűszeres vajat, visszatesszük bele a combdarabkákat, kb. két perc alatt ismét átforrósítjuk.

Tálaláskor a húst két tányérra osztjuk, mellétesszük az immár zöld sajtot, majd a lila csalamádét. Mentalevéllel díszítjük.

 

Sajtos-snidlinges hústekercs grillezett paradicsommal és hollandi mártással

  P1010073s

 

Hozzávalók 2 főre:

A tekercshez:

30 dkg darált hús

1 szál újhagyma

2 gerezd fokhagyma

10 dkg sajt

Fél csokor snidling

1 tojás

Só, bors, pirospaprika

 

A hollandi mártáshoz:

2 tojássárgája

20 dkg vaj

Só, cayenne bors

Negyed citrom leve

 

30 dkg koktélparadicsom

Só, bors

1 ek olaj

 

Az újhagymát zöldjével együtt vékony karikákra vágjuk, a fokhagymát összetörjük, a darált húshoz keverjük, sózzuk, borsozzuk, hozzákeverünk egy púpozott ek pirospaprikát. A tojást felverjük, hozzákeverjük a lereszelt sajtot és a felaprított snidlinget, ezt is sózzuk, borsozzuk.

40 cm-nyi alufóliát kiterítünk, 1 cm vastagon elegyengetjük rajta a húsos masszát. Az egyik hosszú oldalára halmozzuk a sajtos keveréket, a fólia segítségével feltekerjük. Ezután betekerjük még egy réteg fóliába, a szélét szaloncukor-szerűen megcsavarjuk.

A sütőt 180 fokra előmelegítjük. Egy tepsibe helyezzük a tekercset, majd egy cm vizet aláöntünk. Betoljuk a sütőbe, 50 perc alatt megsütjük. Ha kész, kivesszük a tepsiből, langyosra lehűtjük, óvatosan letekerjük a fóliát, melegen tartjuk.

Közben elkészítjük a Hollandi mártást, az elkészítésének menetét itt találjátok.

Tálalás előtt 10 perccel vágjuk félbe a koktélparadicsomokat. Hevítsük fel az olajat egy serpenyőben, dobjuk bele, sózzuk, borsozzuk. 4 perc után vegyük ki, nem kell, hogy megpuhuljanak teljesen. Magasabbra vesszük a lángot, a hústekercse pár perc alatt átpirítjuk.

Szeleteljük fel, osszuk el két tányérra. Szedjük mellé a paradicsomokat, majd öntözzük meg a mártással.

Ha tetszett ez az írás, csatlakozz hozzám a Facebookon is további receptekért, tippekért, érdekességekért!

Szólj hozzá

menta sajt medvehagyma zsálya csirkecomb csalamádé mozzarella