Zöld ételek rengeteg ízzel
Fűszínű ételek sokféle állaggal, plusz a szuper citromos majonézkrém receptje
Néha az egyhangúság gyönyörködtet. Én például izgalmasnak tudok találni egy olyan ételt is, ami szinte csak zöld színeket vonultat fel. Persze a színek egyhangúsága nem jelenti az ízek egyhangúságát is. A következő fogások mindegyike tartogat meglepetéseket, a tésztabatyuk a belsejükben, a saláta pedig a hozzávalók állagának sokszínűségében. Végül pedig egy teljesen véletlenül felfedezett krémet osztok meg veletek, ami ugyan nem zöld, viszont az egyik étel elmaradhatatlan összetevője. Salátaszószt szerettem volna keverni, ez lett belőle, mindenképpen próbáljátok ki!
És senkit ne tévesszen meg a húsmentesség, ezek nem igazán fogyókúrás ételek :)
Sült paprikával töltött tésztabatyu
Hozzávalók 2 főre:
40 dkg liszt
2 ek víz
2 tojás
20 dkg juhtúró
10 dkg reszelt semleges ízű sajt (pl. trappista)
10 dkg füstölt szalonna
Bors
10 dkg vaj
2 ek liszt
6 dl forró tej
2 mk római kömény
Só
5 ek zöldfűszeres tökmagolaj (ennek hiányában egy marék bazsalikomot egy dl olívaolajjal kell összemixelni)
20 dkg marinált kápia
A tésztához a lisztet a vízzel, tojással és egy ek zöldfűszeres olajjal összegyúrjuk, majd folpackba csomagolva hűtőben fél órát állni hagyjuk. Addig elkészítjük a tölteléket.
20 dkg paprikát lecsepegtetünk, apróra vágjuk, 20 dkg juhtúróval, 10 dkg apróra vágott füstölt szalonnával és 10 dkg durvára reszelt sajttal egy tálba tesszük. Megborsozzuk, alaposan összekeverjük.
A tésztát lisztezett deszkán 2 mm vastagra nyújtjuk, 7-8 cm-es oldalú négyzetekre vágjuk. Egy kávéskanálnyi tölteléket halmozunk rájuk. Két egymás melletti oldal szélét bevizezzük, rányomkodjuk a tésztát, háromszög alakot kapva. Majd az egyik csücsköt is megvizezzük, összecsípjük a másikkal. Lobogó sós vízbe tesszük a batyukat, 5 percig főzzük őket, majd melegen tartjuk.
A mártáshoz 10 dkg vajat megolvasztunk, rászórunk két ek lisztet, zsemleszínűre pirítjuk. Hozzáöntjük a forró tejet, majd hozzáteszünk 4 ek zöldfűszeres olajat. Beleszórjuk a mozsárban megtört római köményt. Sózzuk, állandó kevergetés mellett besűrítjük.
Tálaláskor a tésztát leöntjük az öntettel, bazsalikomlevéllel díszítjük.
Cukkinipuffancs avokádós salátával
Hozzávalók 2 főre:
Fél kg cukkini
1 fej hagyma
Negyed chili
2 ek liszt
2 tojás
Só, bors
Olaj
Fél csokor menta
1 mk római kömény
Fél fej római saláta
2 avokádó
1 adag citromos majonézkrém (recept lejjebb)
2 ek natúr joghurt
A salátát apróra tépkedjük, az avokádót 3 centis kockákra vágjuk, összekeverjük. Egy adag citromos majonézkrémet 2 ek joghurttal összekeverünk, sózzuk, megborsozzuk. Ezzel összeforgatjuk a salátát, fél órát hagyjuk összeérni.
Apróra vágom a hagymát, egy ek olajon üvegesre párolom, langyosra hűtjük. A cukkinit durvára reszeljük. Kiterítünk egy konyharuhát, rászórjuk a cukkinicsíkokat, beterítjük még egy konyharuhával. Megnyomkodjuk, 10 percig állni hagyjuk, addig felszívja a konyharuha a víz nagy részét. Egy tálba ütjük a tojásokat, felverjük. Megsózzuk, borsozzuk, felaprítjuk a mentát, azt is beletesszük. Egy mozsárban megőröljük a római köményt, ezt is hozzáadjuk. A cukkinit és a lisztet is hozzáadjuk, jól összekeverjük. A chilit apróra vágjuk, a hagymával együtt a masszához adjuk.
Egy serpenyőben egy cm olajat hevítünk. Ha az olaj forró, a masszából kávéskanálnyi adagot az olajba teszünk, ellapogatjuk, mindkét oldalát barnára sütjük. Papírtörlőre szedjük.
Tálaláskor a salátát tálra tesszük, a tetejére fektetjük a puffancsokat.
Citromos majonézkrém
Hozzávalók:
1 tojás
1 dl olaj
10 dkg reszelt fehér cheddar
Fél citrom leve
Só, bors
A botmixer poharába tesszük az összes hozzávalót és addig mixeljük, míg majonézsűrűségű lesz. Kicsit darabos marad, de nem baj, ha ennél tovább keverjük, különválik az olaj.
Ha tetszett ez az írás, csatlakozz hozzám a Facebookon is további receptekért, tippekért, érdekességekért!