2012. jún 24.

Ronda és finom

írta: Hajós Ágnes
Ronda és finom

Leves és saláta, amelyek inkább finomak, mint szépek :)

Ez volt a szlogenje régebben egy csokireklámnak. Néha nekem sem sikerülnek úgy az ételek, hogy látványra is élvezhetőek legyenek. Viszont a most következő kettő annyira finom, hogy kár lenne csupán kinézete miatt kihagyni a kipróbálásukat. Tehát, ahogy Bendegúz mondta az Indul a bakterház-ban: "Csukott szemmel falatozzunk!" :)

Kölessaláta retekkel és fűszeres sajtkockákkal

 P1010038s

Hozzávalók 2 főre:

A salátához:

10 dkg köles

1 csomag hónapos retek

Az öntethez:

1 db újhagyma

4 kicsi ecetes uborka

1 ek majonéz (receptem itt)

2 ek kefir

Fél citrom

Folyékony édesítő

Fél dl fehérbor

 

A sajtkockákhoz:

20 dkg halloumi (vagy más, nem olvadó sajt, pl. panir)

2 tojás

5 dkg liszt

Fél ek tarka bors

Olaj

A kölest a rizshez hasonlóan készre főzzük, kihűtjük. Hozzákockázunk egy csomag retket.

O

Az újhagymát és az uborkát apróra vágjuk, összekeverjük a majonézzel, kefirrel, fél citrom levével, 2 csepp édesítővel és a borral. Beleforgatjuk a kölest és a retket, legalább fél órára hűtőbe tesszük.

Addig elkészítjük a fűszeres sajtot, 1-1,5 cm-es kockákra vágjuk. A két tojást felverjük, simára keverjük a liszttel és egy csipet sóval. A tarka borsot durvára törjük, belekeverjük a tojásos masszába.

Olajat hevítünk. Mikor forró, a sajtkockákat beleforgatjuk a tojásba, majd az olajba tesszük. Mikor világosbarnára sültek, szűrőkanállal papírtörlőre szedjük.

O

Tányérra szedjük a salátát, tetejére tesszük a még forró sajtkockákat.

 

Mustáros marhahúsleves

 O

Hozzávalók 2 főre:

20 dkg marhacomb

1 ek mustár

1 ek olaj

Só, bors

2 kk zsír

Fél póréhagyma

1 közepes burgonya

2 ek tejföl

1 kk mustár

1 l marhahúsleves

A marhahúst 2x2 cm-es kockákra vágjuk, sózzuk, borsozzuk, összekeverjük 1 ek mustárral és 1 ek olajjal. 2 napra hűtőbe tesszük.

Egy lábasban felolvasztjuk a zsírt, rádobjuk a felaprított póréhagymát. 2 perc után hozzáadjuk az előkészített húst, majd pár percig kevergetjük, míg a hús kérget kap. Ekkor hozzáöntjük a húslevest, alacsony lángon főzzük, míg a hús megpuhul. Az idő letelte előtt hozzáadjuk a szintén kis kockákra vágott krumplit.

2 ek tejfölt összekeverünk egy kk mustárral, hozzáadunk 2 merőkanálnyi levest, simára keverjük. Beleöntjük a levesbe, összemelegítjük, de már nem forraljuk. Megkóstoljuk, ha kell, sózzuk, borsozzuk.

Frissen, forrón tálaljuk, de másnap is finom :)

Ha tetszett ez az írás, csatlakozz hozzám a Facebookon is további receptekért, tippekért, érdekességekért! 

Szólj hozzá

bor marha uborka sajt póréhagyma fehérbor retek köles halloumi marhacomb tarkabors