Ronda és finom
Leves és saláta, amelyek inkább finomak, mint szépek :)
Ez volt a szlogenje régebben egy csokireklámnak. Néha nekem sem sikerülnek úgy az ételek, hogy látványra is élvezhetőek legyenek. Viszont a most következő kettő annyira finom, hogy kár lenne csupán kinézete miatt kihagyni a kipróbálásukat. Tehát, ahogy Bendegúz mondta az Indul a bakterház-ban: "Csukott szemmel falatozzunk!" :)
Kölessaláta retekkel és fűszeres sajtkockákkal
Hozzávalók 2 főre:
A salátához:
10 dkg köles
1 csomag hónapos retek
Az öntethez:
1 db újhagyma
4 kicsi ecetes uborka
1 ek majonéz (receptem itt)
2 ek kefir
Fél citrom
Folyékony édesítő
Fél dl fehérbor
A sajtkockákhoz:
20 dkg halloumi (vagy más, nem olvadó sajt, pl. panir)
2 tojás
5 dkg liszt
Fél ek tarka bors
Olaj
A kölest a rizshez hasonlóan készre főzzük, kihűtjük. Hozzákockázunk egy csomag retket.
Az újhagymát és az uborkát apróra vágjuk, összekeverjük a majonézzel, kefirrel, fél citrom levével, 2 csepp édesítővel és a borral. Beleforgatjuk a kölest és a retket, legalább fél órára hűtőbe tesszük.
Addig elkészítjük a fűszeres sajtot, 1-1,5 cm-es kockákra vágjuk. A két tojást felverjük, simára keverjük a liszttel és egy csipet sóval. A tarka borsot durvára törjük, belekeverjük a tojásos masszába.
Olajat hevítünk. Mikor forró, a sajtkockákat beleforgatjuk a tojásba, majd az olajba tesszük. Mikor világosbarnára sültek, szűrőkanállal papírtörlőre szedjük.
Tányérra szedjük a salátát, tetejére tesszük a még forró sajtkockákat.
Mustáros marhahúsleves
Hozzávalók 2 főre:
20 dkg marhacomb
1 ek mustár
1 ek olaj
Só, bors
2 kk zsír
Fél póréhagyma
1 közepes burgonya
2 ek tejföl
1 kk mustár
1 l marhahúsleves
A marhahúst 2x2 cm-es kockákra vágjuk, sózzuk, borsozzuk, összekeverjük 1 ek mustárral és 1 ek olajjal. 2 napra hűtőbe tesszük.
Egy lábasban felolvasztjuk a zsírt, rádobjuk a felaprított póréhagymát. 2 perc után hozzáadjuk az előkészített húst, majd pár percig kevergetjük, míg a hús kérget kap. Ekkor hozzáöntjük a húslevest, alacsony lángon főzzük, míg a hús megpuhul. Az idő letelte előtt hozzáadjuk a szintén kis kockákra vágott krumplit.
2 ek tejfölt összekeverünk egy kk mustárral, hozzáadunk 2 merőkanálnyi levest, simára keverjük. Beleöntjük a levesbe, összemelegítjük, de már nem forraljuk. Megkóstoljuk, ha kell, sózzuk, borsozzuk.
Frissen, forrón tálaljuk, de másnap is finom :)
Ha tetszett ez az írás, csatlakozz hozzám a Facebookon is további receptekért, tippekért, érdekességekért!