Diétás calzone ínyenceknek
Zárt pizza velővel, paprikával
Ezerféle diéta létezik, mindenkinek megvan a kedvence, a bevált módszere. Nekem leginkább a szénhidrátszegény táplálkozás jön be, nemegyszer segített megszabadulni pár kilótól. Persze emellett a rendszeres mozgás sem elhanyagolható, de ez a blog nem erről szól :)
Most egy olyan receptet osztanék meg, ami nem minden szempontból diétás, viszont szénhidrátban abszolút szegény, ízvilága nagyon különleges. És kedvencem, a velő is helyet kapott benne! Íme:
Calzone velővel és sült paprikával, kapros-tormás szósszal
Hozzávalók 2 főre (1 calzone):
30 dkg szénhidrátcsökkentett liszt
3 dkg élesztő
0,5 dl olívaolaj
2 dl tej
1 kk só
1 kk oregánó
Bors
Olaj
30 dkg sertésvelő
10 dkg fehér cheddar
4 db marinált paprika
1 nagy szál újhagyma
3 dl görög joghurt
1 ek frissen reszelt torma
Fél citrom héja és leve
Pici só, fehér bors
1 kk aprított kapor
A tejet langyosra melegítjük, belemorzsoljuk az élesztőt, megvárjuk, míg felfut. A liszthez öntjük az olajat, megsózzuk, hozzászórjuk az oregánót, majd beleöntjük az élesztős tejet is. Összegyúrjuk, majd nedves konyharuhával letakarva langyos helyen fél órát kelesztjük. Addig a velőt megmossuk, leszedjük az ereit, majd az olajon minden oldalát megsütjük, közben megborsozzuk. Félretesszük, ezen az olajon megpirítjuk a karikákra vágott újhagymát is. A szószhoz összekeverjük a joghurtot a tormával, a citrom levével és héjával, a kaporral, kicsit megsózzuk és borsozzuk. A tésztát lisztezett deszkán kb. fél cm vastagra nyújtjuk, megkenjük 4 ek szósszal, a felét megszórjuk a sajt felével. Ezen elosztjuk a velőt, az újhagymát és a csíkokra vágott paprikát. Megszórjuk a maradék sajttal, majd ráhajtjuk a tészta másik felét. A szélét összecsipkedjük, lisztezett tepsibe fektetjük. A tetejét is megkenjük a kapros-tormás szósszal, 180 fokos sütőben 20-25 percig sütjük. A maradék szósszal tálaljuk.
Ha tetszett ez az írás, csatlakozz hozzám a Facebookon is további receptekért, tippekért, érdekességekért!