2013. feb 21.

Kencék maradékokból

írta: Hajós Ágnes
Kencék maradékokból

Öt perc munkával kicsit különlegesebb reggeli

Étellel kapcsolatban egy dolgot nem szeretek: kidobni. Szinte soha nem sikerül annyit főznöm, ami elfogy, azt meg azért túlzásnak tartom, hogy a kutya vagy a macska lakjon jól vele. Így általában valamilyen krémet kutyulok belőle és másnap mehet a szendvicsbe. Meg egyébként is, a hétvégi ráérős reggeliknek alapvetően a része nálunk valami kence. Én ugye mindig korán kelek, így van időm bevágni az alapanyagokat a késes robotgépbe, majd pirítóssal, sok zöldséggel és forró teával tálalni.

Most egyből négyet mutatok, az utóbbi pár hónap termése, de biztos lesz még. Próbáljátok ki, jó étvágyat!

Padlizsánkrém

 DSC_1004s

Hozzávalók:

1 közepes padlizsán

1 közepes hagyma

1 paradicsom

2 gerezd fokhagyma

1 kk mustár

2 dl majonéz (receptem itt)

1 kk Worcestershire szósz

1 kk oregano

1 kk  friss, aprítottbazsalikom

Fél kk csípős pirospaprika

Só, bors

2 ek olívaolaj

 

A padlizsánt megmossuk, végeit levágjuk és egycentis kockákra vágjuk. A hagymát felaprítjuk. A paradicsomról lehúzzuk a héját, szintén apró kockákra vágjuk. Az olívaolajat felhevítjük, hozzáadjuk a hagymát, üvegesre pirítjuk, majd beleszórjuk az oreganót. Egy percig kevergetjük, majd hozzáadjuk a padlizsánt és a paradicsomot. Alacsonyra vesszük a lángot, megsózzuk és víz hozzáadása nélkül 10 perc alatt puhára pároljuk. Mikor ez kész, ismét magasabbra csavarjuk a gázt, hozzáadjuk a mustárt, Worcestershire szószt, a bazsalikomot, frissen őrölt borsot, a csípős paprikát, belenyomunk 2 gerezd fokhagymát (ezeket nem árt előre odakészíteni). Pár perc alatt összepirítjuk, akkor jó, ha már éppen kezdene odakapni.

Tálba öntjük, villával még összenyomjuk, amennyire lehet, de maradjon darabos. Kihűtjük. Ekkor belekeverjük a majonézt, megkóstoljuk, ha kell sózzuk. Betesszük a hűtőbe pár órára vagy akár egy éjszakára is.

Pirítóssal vagy pirított pitával és rengeteg zöldséggel fogyasztjuk.

Az ötletet Györgyitől lestem, a Csak, mert szeretem... blogról,  innen:)

 

Halkrém

DSC_1368s 

Hozzávalók:

1 doboz (kb. 10 dkg olajos hal), lecsepegtetve, gerince kiszedve

1 kk majonéz

1 kk vaj

2 kk mustár

1 főtt tojás

Fél citrom leve

Só, bors

 

A hozzávalókat késes robotgépbe tesszük, krémesítjük (ha darabosra szeretjük, elég összenyomkodni). Megkóstoljuk, a sót, borsot pótoljuk, ha kell.

 

Házi borjúmájkrém

 DSC_1402s

Hozzávalók:

15 dkg sült borjúmáj (maradék)

10 dkg füstölt sajt

5 dkg füstölt szalonna

Fél-fél kk zöld és rózsabors mozsárban megtörve

1 ek vaj

1-2 ek olívaolaj

Só (óvatosan a szalonna miatt)

1 nagy újhagyma zöldje

 

Az összetevőket késes robotgépbe vagy turmixba tesszük, összemixeljük. Megkóstoljuk, ha kell, utánasózzuk.

Újhagymás tojáskrém

 P1010059s

Hozzávalók:

3 tojás

10 dkg vaj

1 újhagyma

10 dkg füstölt sajt

Só, bors

 

A tojásokat keményre főzzük, leszedjük a héjukat, kihűtjük. Késes robotgépbe tesszük, hozzákockázzuk a vajat, beledaraboljuk az újhagymát a zöldjével együtt, beledaraboljuk a sajtot. Sózzuk, borsozzuk, teljesen simára turmixoljuk. Pár órára vagy akár egy éjszakára hűtőbe tesszük.

Pirított magos zsömlével, friss zöldséggel isteni finom reggeli, vacsora.

Ha tetszett ez az írás, csatlakozz hozzám a Facebookon is további receptekért, tippekért, érdekességekért!

Szólj hozzá

tojás hal padlizsán borjúmáj