2013. máj 20.

CSIKOS kihívás :)

írta: Hajós Ágnes
CSIKOS kihívás :)

Lekvárhoz (-ral) főzni? Nagyon is lehetséges!

A múlt héten kaptam egy nagyon finom lekvárt, erdei gyümölcs ízű, friss bazsalikommal. Hozzá kaptam egy feladatot is, a Kocsis Manufaktúra (másik hat bloggerrel együtt) megbízott, hogy készítsek vele valamilyen finomságot. Leültem, megkóstoltam, hogy eldöntsem, mivel párosítom. Elsőre az tetszett meg benne, hogy nem olyan édes, mint amit egy lekvártól megszoktunk, szerintem egy fogyókúrába is simán beilleszthető.

Nálam ugye nem egyértelmű, hogy édesség fog készülni, elsőre nem is ez ugrott be. Valami olyat akartam készíteni, amiben a lekvár is főszereplő, nem csak az étel egyik alkotója. Így született ez az előétel, ami kicsit bonyolult és munkaigényes, de az eredmény, higgyétek el, mindenért kárpótol :)

És szerencsére a zsűri tetszését is elnyerte, enyém volt a hét! Ezeket nyertem:

DSC_2748s

DSC_2748ss

Beszámoló a CSIKOS-napokról itt.

És a győztes mű:

Kacsamájpástétom gorgonzolával és konyakos erdeigyümölcs-lekvárral

 DSC_2508s

Hozzávalók 4 főre:

3 réteslap

3 dkg + 1 ek vaj

 

20 dkg kacsamáj

1 hagyma

10 dkg vaj

1 ág kakukkfű

3 db szárított paradicsom (olívaolajban eltett)

1 dl száraz vörösbor

1 ek zsíros tejszín

15 dkg jó érett gorgonzola

5 dkg vaj

1 csipet só

 

3 ek dió

 

3 nagy ek CSIKOS Erdeigyümölcs-lekvár friss bazsalikommal

4 cl jó minőségű konyak

 

A díszítéshez:

Bazsalikomlevelek

 

A májat falatnyi darabokra vágjuk. 5 dkg vajat megolvasztunk egy serpenyőben, rádobjuk a vékonyan felszeletelt hagymát és a felaprított aszalt paradicsomot. Mikor a hagyma megpirul és a paradicsom pirosra színezi, rádobjuk a májat. Alacsonyra vesszük a lángot, ráöntjük a bort. Sózzuk, borsozzuk, rácsipkedjük a kakukkfű leveleit. Akkor jó, ha a máj kívül megsül, belül rózsaszín és krémes lesz, a bor pedig elfő. Ekkor hozzáadjuk a tejszínt, elkeverjük és elzárjuk a gázt. A botmixer poharába tesszük, belekockázzuk a vajat és simára mixeljük. Mikor langyos, egy folpack-kal kibélelt formába simítjuk, hűtőbe tesszük. Közben a gorgonzolát és a puha vajat villával összenyomkodjuk, megsózzuk és ismét jól összekeverjük. A már félig megdermedt pástétom tetejére simítjuk, visszatesszük a hűtőbe, míg teljesen kihűl.

1 ek vajat egy kis tálban megolvasztunk. A réteslapokat egymásra tesszük, az alsó kettőt megkenjük. Jól összenyomkodjuk. Egy 6 cm átmérőjű pogácsaszaggatóval köröket szaggatunk belőle. A többi vajat felforrósítjuk, kisütjük benne a korongokat.

A diót egy száraz serpenyőben illatosra pirítjuk, mozsárban durvára törjük.

A lekvárt kikeverjük a konyakkal.

Tálaláskor fejenként 2-3 korongot tányérra teszünk. A megdermedt gorgonzolás pástétomból rombuszokat vágunk, a körökre ültetjük. A tetejükre szórjuk a diót, rákanalazzuk a lekvárt. A tányér többi részére is teszünk belőle, bazsalikomlevéllel díszítjük.

DSC_2530sss

Ha tetszett ez az írás, csatlakozz hozzám a Facebookon is további receptekért, tippekért, érdekességekért!

Szólj hozzá