2013. sze 20.

Töltött csirkecomb ünnepi alkalomra

írta: Hajós Ágnes
Töltött csirkecomb ünnepi alkalomra

Kolbász, gersli, csirkecomb - egyszerű alapanyagok, fenséges főétel

Nemrég találtam ezt a receptet a talonban. Valamelyik versenyre készítettem (gondolom, nem nyertem semmit, különben megmaradt volna a gondolataimban :) ), de arra emlékszem, hogy nagyon finom volt. Azt hiszem, összekapcsoltam a kellemeset a hasznossal és valamelyik családi ünnepre készítettem.

Főleg a gerslit imádom. Aki még nem evett, úgy képzelje el, mintha rizst enne, csak egy kicsit ropogós. A becsületes neve árpagyöngy :) Rizottókészítéskor hasonlóan viselkedik, mint a rizs, egy szó, mint száz, mindenkinek meg kell kóstolni.

 

Márványsajtos kolbászkrémmel töltött csirkecomb lyoni hagymával és paradicsomos gerslirizottóval

 DSC_3259s

Hozzávalók 4 főre:

 

4 db egész csirkecomb

20 dkg füstölt kolbász

20 dkg márványsajt

5 dkg vaj

Só, bors

Kevés olaj

 

Pirított hagyma két fej hagymából

 

25 dkg gersli

2 db újhagyma zöld nélkül

2 paradicsom

8 dkg vaj

7 dl húslé

10 dkg könnyen olvadó sajt

1 ág rozmaring

 

A combokat sózzuk, borsozzuk, a sütőt 190 fokra előmelegítjük. A kolbászt megfosztjuk a héjától, a sajttal és a vajjal villával összetörjük. Elosztjuk a combok bőre alatt, kiolajozott jénaiba fektetjük, 45 perc alatt megsütjük. Időnként meglocsoljuk a kicsorgó szafttal.

A hagymát felszeleteljük, karikákra szedjük, a liszttel megszórjuk. Bő olajban kisütjük, papírtörlőre szedjük.

A rizottóhoz a felkarikázott hagymát megfuttatjuk a vaj felén, ráöntjük a gerslit, merőkanalanként adagoljuk hozzá a húslét, míg megpuhul. A paradicsomok héját lehúzzuk, magjait eldobjuk, a húsát apróra felkockázzuk. A sajtot lereszeljük, a rozmaring leveleit apróra vágjuk. Mikor a gersli puha, hozzáadjuk a sajtot, rozmaringot és a vajat, addig kevergetjük, míg elolvadnak. Ekkor hozzákeverjük a paradicsomkockákat, öt percig állni hagyjuk.

DSC_3263s

Ha tetszett ez az írás, csatlakozz hozzám a Facebookon is további receptekért, tippekért, érdekességekért!

Szólj hozzá

hagyma csirkecomb kolbász gersli márványsajt