A csirkemáj esete a szőlővel
Szeretnivaló párosítás salátához vagy krumplipüréhez
A régi szép időkben, mikor írni kezdtem a blogot (csak másfél éve volt ám :) ), az első bejegyzéseim között volt egy fél óra alatt elkészíthető fogás, a neve is egyszerű volt: Csirkemáj szőlővel. Ebben volt szalonna is, pirított kenyérkocka, meg pár másik összetevő, de a lényeg a szőlő volt. Csak addig kell a többi hozzávalóval együtt párolni, míg fényes színe lesz és egy kicsit megpuhul. A májjal együtt valami fantasztikus.
Nemrég ismét eszembe jutott a recept, de most valami újításra vágytam. Kétféle "szőlőszármazék" is volt itthon magán a gyümölcsön kívül, ezeket is bevetettem a hatás kedvéért. Nem is maradt el :)
Háromszőlős csirkemáj
Hozzávalók 4 főre:
80 dkg csirkemáj
2 nagy fürt kisszemű kék szőlő (pl. oportó)
3 ek szőlőmagolaj (Donum Terrae)
1,5 dl száraz vörösbor
1 nagy fej lilahagyma
2 gerezd fokhagyma
Só, bors
1 fej saláta (nem fogyókúrázóknak krumplipüré)
A salátát leveleire szedjük, megmossuk.
A hagymát és a fokhagymát vékonyra szeleteljük, a májat falatnyi darabokra vágjuk. A szőlőmagolajat felforrósítjuk, rádobjuk a hagymát, megfonnyasztjuk. Mehet rá a fokhagyma is, mikor megérezzük az illatát, hozzáadjuk a májat, megborsozzuk. Beleöntjük a bort, alacsonyra vesszük a lángot. Időnként megkeverve készre pároljuk a májat (kb. 5 perc). Ekkor hozzákeverjük a szőlőt, megsózzuk, el is zárjuk.
A salátával (vagy a krumplipürével) tálaljuk.
Ha tetszett ez az írás, csatlakozz hozzám a Facebookon is további receptekért, tippekért, érdekességekért!