Születésnapi menü kacsamájjal, édesburgonyával
Mert megérdemlem :)
Ha máskor nem, a születésnapomon meglepem magam libamájjal. Vagy kacsamájjal, ha csak azt kapok, nagy különbség nincs...
Így volt ez idén januárban is, és mint tavaly, olyan ételt készítettem másik kedvencem, az édesburgonya közreműködésével, ami nekem a mennyországot jelentette :)
Sült kacsamáj barnavajas édesburgonya-pürével, zöldségfelfújttal és zöldsalátával
Hozzávalók 4 főre:
80 dkg hízott kacsamáj
2 ek kacsazsír
70 dkg édesburgonya
10 dkg vaj
2 ág rozmaring
Kb. fél dl tejszín
Kevés olaj
1-1 közepes db (levesben) főtt sárgarépa, gyökér, zeller, karalábé
2 tojás
Fél csokor petrezselyem
Kevés vaj a forma kenéséhez
Só, bors
1 fej lollo rosso saláta (vagy kevert, színes salátalevelek)
Az öntethez:
1 ek magos mustár
1 ek almaecet
Ízlés szerint cukor
Só, bors
Fél dl semleges ízű olaj
Az öntethez valókat összekeverjük, hűtőbe tesszük felhasználásig.
Az édesburgonyát meghámozzuk, golflabdányi darabokra vágjuk. Egy tepsi alját nagyon vékonyan kiolajozzuk, beletesszük a krumplikat, megsózzuk, rászórjuk a rozmaring leveleit. Összeforgatjuk, 180 fokos sütőben puhára sütjük. Pürésítjük. Míg sül, a vajat alacsony hőmérsékleten addig melegítjük, míg felhabzik, kis barna pöttyök jelennek meg benne. Ekkor leszedjük a habját, hozzáöntjük a burgonyához. Az alján visszamaradó tejszerű folyadékot ne öntsük bele. Összekeverjük, borsozzuk, ha kell, még sózzuk. Ha nem lenne kellően krémes az állaga, kevés tejszínnel javítsuk.
A főtt zöldségeket az összevágott petrezselyemmel késes robotgépben simára vágjuk. Sózzuk, borsozzuk, hozzákeverjük a tojások sárgáját, majd beleforgatjuk a kemény habbá vert fehérjét. Szufléformákat kivajazunk, ¾-ig töltjük a masszával. Egy tepsibe állítjuk, egy cm forró vizet alájuk öntünk, 180 fokos sütőben addig sütjük, míg a tetejük megemelkedik. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy elkészült-e.
A kacsamájat 2,5 cm vastag szeletekre vágjuk, a felolvasztott zsíron, nagyon alacsony lángon megsütjük. Akkor jó, ha a kést beleszúrva nem folyik ki belőle véres lé.
Fogyasztás előtt a salátát falatnyi darabokra tépkedjük, összeforgatjuk az öntettel.
Tálaláskor egy-két kanál pürét tányérra kenünk, ráültetjük a májat, a szufléval és a salátával körítve tálaljuk.
Ha tetszett ez az írás, csatlakozz hozzám a Facebookon is további receptekért, tippekért, érdekességekért!