2015. dec 19.

Születésnapi menü kacsamájjal, édesburgonyával

írta: Hajós Ágnes
Születésnapi menü kacsamájjal, édesburgonyával

Mert megérdemlem :)

Ha máskor nem, a születésnapomon meglepem magam libamájjal. Vagy kacsamájjal, ha csak azt kapok, nagy különbség nincs...

Így volt ez idén januárban is, és mint tavaly, olyan ételt készítettem másik kedvencem, az édesburgonya közreműködésével, ami nekem a mennyországot jelentette :)

 

Sült kacsamáj barnavajas édesburgonya-pürével, zöldségfelfújttal és zöldsalátával

DSC_3157s

Hozzávalók 4 főre:

80 dkg hízott kacsamáj

2 ek kacsazsír

70 dkg édesburgonya

10 dkg vaj

2 ág rozmaring

Kb. fél dl tejszín

Kevés olaj

1-1 közepes db (levesben) főtt sárgarépa, gyökér, zeller, karalábé

2 tojás

Fél csokor petrezselyem

Kevés vaj a forma kenéséhez

Só, bors

1 fej lollo rosso saláta (vagy kevert, színes salátalevelek)

 

Az öntethez:

1 ek magos mustár

1 ek almaecet

Ízlés szerint cukor

Só, bors

Fél dl semleges ízű olaj

 

Az öntethez valókat összekeverjük, hűtőbe tesszük felhasználásig.

Az édesburgonyát meghámozzuk, golflabdányi darabokra vágjuk. Egy tepsi alját nagyon vékonyan kiolajozzuk, beletesszük a krumplikat, megsózzuk, rászórjuk a rozmaring leveleit. Összeforgatjuk, 180 fokos sütőben puhára sütjük. Pürésítjük. Míg sül, a vajat alacsony hőmérsékleten addig melegítjük, míg felhabzik, kis barna pöttyök jelennek meg benne. Ekkor leszedjük a habját, hozzáöntjük a burgonyához. Az alján visszamaradó tejszerű folyadékot ne öntsük bele. Összekeverjük, borsozzuk, ha kell, még sózzuk. Ha nem lenne kellően krémes az állaga, kevés tejszínnel javítsuk.

A főtt zöldségeket az összevágott petrezselyemmel késes robotgépben simára vágjuk. Sózzuk, borsozzuk, hozzákeverjük a tojások sárgáját, majd beleforgatjuk a kemény habbá vert fehérjét. Szufléformákat kivajazunk, ¾-ig töltjük a masszával. Egy tepsibe állítjuk, egy cm forró vizet alájuk öntünk, 180 fokos sütőben addig sütjük, míg a tetejük megemelkedik. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy elkészült-e.

A kacsamájat 2,5 cm vastag szeletekre vágjuk, a felolvasztott zsíron, nagyon alacsony lángon megsütjük. Akkor jó, ha a kést beleszúrva nem folyik ki belőle véres lé.

Fogyasztás előtt a salátát falatnyi darabokra tépkedjük, összeforgatjuk az öntettel.

Tálaláskor egy-két kanál pürét tányérra kenünk, ráültetjük a májat, a szufléval és a salátával körítve tálaljuk.

DSC_3162s

Ha tetszett ez az írás, csatlakozz hozzám a Facebookon is további receptekért, tippekért, érdekességekért!

Szólj hozzá

saláta tejszín rozmaring kacsamáj édesburgonya petrezselyem