2014. már 16.

Eperborban fürdő kacsa, csípős eperrel

írta: Hajós Ágnes
Eperborban fürdő kacsa, csípős eperrel

Kacsamell, sütőtök, eper - (nem csak) hölgyek figyelmébe :)

Nemrég az Epermester Gasztro oldalon volt egy receptverseny, amin az Epermester Pincészet által forgalmazott isteni finom eperborhoz illő ételeket kellett készíteni. Küldtem egy desszertet is, de az egy régebbi receptem átalakítása volt, a rozé helyett itt eperbort használtam. Nagyon finom lett, ha lehet, még "epresebb" :)

A nagyobb durranás, az egy eperborral készített kacsamell volt, igazi színes-ízes ünnepi étel. Ezért a receptért elnyertem a Legjobb eperboros receptért járó díjat, egy üveg Epervért, ami egy különlegesen finom száraz eperbor.

DSC_6477s

És íme, maga a recept:

Eperborban párolt kacsamell chilis-mézes eperraguval és kapros sütőtökpürével

 DSC_5694s

Hozzávalók 4 főre: 4 db kacsamell (kb. 25 dkg-osak) 2 dl eperbor 2 ek vaj 30 dkg eper 1 chili Só, bors 2 ek méz 1 közepes méretű, körte formájú sütőtök 1 ek vaj 4 ek kapor Kb. 1 dl tej Só, bors  

A sütőtököt felszeleteljük, a magvait kivágjuk, 200 fokos sütőben puhára sütjük. Kikanalazzuk a héjából a tökhúst, a kaporral, a vajjal és annyi forró tejjel pürésítjük, amennyivel krumplipüré állaga lesz.

A húst négyzetesen beirdaljuk, vigyázva, hogy ne vágjuk át a zsírréteget.

DSC_5684s

A bőr nélküli oldalát sózzuk, borsozzuk. Egy serpenyőt felhevítünk, bőrrel lefelé belefektetjük. Addig sütjük nagy lángon, míg a bőr ropogós barnára sül. Ekkor megfordítjuk, takarékra vesszük a lángot, kiöntjük a zsírt. Beletesszük a vajat, mikor elolvadt, beleöntjük az eperbort. Mikor felforr, lefedjük, 8-10 perc alatt készre sütjük a húsokat (aki rózsaszínre szeretné a belsejét, annak elég kb. 4 perc).

Kivesszük, kis időre félretesszük, melegen tartjuk. A maradék szaftot nagy lángon kissé besűrítjük, beleöntjük az apró kockákra vágott epret és chilit, picit megsózzuk. Rácsorgatjuk a mézet, még mindig nagy lángon kevergetve pár perc alatt besűrítjük a ragut, de ne főzzük szét nagyon a kockákat.

DSC_5687s

Tálaláskor pár kanál sütőtökpürét tányérra teszünk, mellészedünk az eperraguból, ráültetjük a felszeletelt kacsamellet.

DSC_5689s

Ha tetszett ez az írás, csatlakozz hozzám a Facebookon is további receptekért, tippekért, érdekességekért!

Szólj hozzá

tej sütőtök méz eper kacsamell vaj chili kapor eperbor