Isteni tekercs lazaccal és spenóttal
Mennyei kínálnivaló, ha el akarod kápráztatni a vendégeket
Nem, nem vallási téma következik :)
Nemrég részt vettem egy gasztroblogger találkozón. Ilyenkor az a szokás, hogy mindenki hoz magával egy kis csipegetni valót a repertoárjából. Gondoltam, hogy sok lesz a süti, így én egy kis sushit, meg hawaii tekercset vittem. A többiek mind édes nassolnivalót hoztak, egy kivétellel. Györgyi, a Csak, mert szeretem... c. blog írója valami fenomenális spenótos-lazacos tekercset hozott kóstolni. Itt a receptje.
Egy hónapja volt a jeles esemény, azóta készülök rá, hogy elkészítsem. Változtattam a recepten, de nem azért, mert bármi bajom lett volna vele, csupán ezekhez az alapanyagokhoz jutottam. Az élvezeti érteke azonban mit sem változott, csak a formája egy kicsit.
Ja, meg sem említettem, hogy Györgyi blogja két éves lett, ezért egy kis játékot hirdetett. Bár nem teljesen férek bele a versenykiírásba, de remélem, értékeli az igyekezetemet... :D
Ja, és még egy megjegyzés: a tekercshez mindenképpen készítsük el az öntetet, az igazi ízhatás így érhető el.
Lazackrémmel töltött spenóttekercs kapribogyó-mártással
Hozzávalók:
60 dkg spenót
3 tojás
2 gerezd fokhagyma
Só, bors
Szerecsendió
A töltelékhez:
10 dkg füstölt lazac
25 dkg ricotta
1 citrom
Só, bors
1 kis csokor petrezselyem
Az öntethez:
5 dkg kapribogyó
1,5 citrom leve
5 ek olívaolaj
Só, bors
1 tk kapor
Fél mk chili
A spenótot alaposan megmossuk, a szárai lecsipegetjük. Egy lábasban feltesszük közepes lángra, lefedjük. Mikor összeesett, egy szűrőben kinyomkodunk belőle annyi vizet, amennyit csak lehet. Botmixerrel pürésítjük. Összekeverjük a tojások sárgájával, sózzuk, borsozzuk, belereszelünk negyed szerecsendiót és belenyomjuk a fokhagymákat. Végül fakanállal beleforgatjuk a tojások kemény habbá ver fehérjét.
Egy gáztepsibe szilikonos sütőpapírt fektetünk, rásimítjuk a masszát. 180 fokon kb. fél órát sütjük (légkeverésesben kevesebb). Ha kész, kivéve langyosra hűtjük. Hosszában kettévágjuk, az esetleg száraz széleitől is megszabadítjuk a tésztát.
A hosszabb oldal mentén feltekerjük, így hűtjük ki teljesen.
A lazacot apróra vágjuk, összenyomkodjuk a ricottával, a citrom héjával és a két kk citromlével. Hozzákeverjük az apróra vágott petrezselymet is. Óvatosan sózzuk, erőteljesen borsozzuk.
Kigöngyöljük a spenóttekercseket, elosztjuk rajtuk a krémet, visszatekerjük. Folpackba csomagoljuk, legalább 3 órára hűtőbe tesszük (egész éjszaka is ott maradhat).
Az öntethez a kapribogyót apróra vágjuk, összekeverjük a többi hozzávalóval.
Tálaláskor a roládokat másfél-két centis szeletekre vágjuk, az öntettel meglocsolva tálaljuk.
Ha tetszett ez az írás, csatlakozz hozzám a Facebookon is további receptekért, tippekért, érdekességekért!