2014. ápr 01.

Isteni tekercs lazaccal és spenóttal

írta: Hajós Ágnes
Isteni tekercs lazaccal és spenóttal

Mennyei kínálnivaló, ha el akarod kápráztatni a vendégeket

Nem, nem vallási téma következik :)

Nemrég részt vettem egy gasztroblogger találkozón. Ilyenkor az a szokás, hogy mindenki hoz magával egy kis csipegetni valót a repertoárjából. Gondoltam, hogy sok lesz a süti, így én egy kis sushit, meg hawaii tekercset vittem. A többiek mind édes nassolnivalót hoztak, egy kivétellel. Györgyi, a Csak, mert szeretem... c. blog írója valami fenomenális spenótos-lazacos tekercset hozott kóstolni. Itt a receptje.

Egy hónapja volt a jeles esemény, azóta készülök rá, hogy elkészítsem. Változtattam a recepten, de nem azért, mert bármi bajom lett volna vele, csupán ezekhez az alapanyagokhoz jutottam. Az élvezeti érteke azonban mit sem változott, csak a formája egy kicsit.

Ja, meg sem említettem, hogy Györgyi blogja két éves lett, ezért egy kis játékot hirdetett. Bár nem teljesen férek bele a versenykiírásba, de remélem, értékeli az igyekezetemet... :D

Ja, és még egy megjegyzés: a tekercshez mindenképpen készítsük el az öntetet, az igazi ízhatás így érhető el.

Lazackrémmel töltött spenóttekercs kapribogyó-mártással

 DSC_0024s1

Hozzávalók:

60 dkg spenót

3 tojás

2 gerezd fokhagyma

Só, bors

Szerecsendió

 

A töltelékhez:

10 dkg füstölt lazac

25 dkg ricotta

1 citrom

Só, bors

1 kis csokor petrezselyem

 

Az öntethez:

5 dkg kapribogyó

1,5 citrom leve

5 ek olívaolaj

Só, bors

1 tk kapor

Fél mk chili

 

A spenótot alaposan megmossuk, a szárai lecsipegetjük. Egy lábasban feltesszük közepes lángra, lefedjük. Mikor összeesett, egy szűrőben kinyomkodunk belőle annyi vizet, amennyit csak lehet. Botmixerrel pürésítjük. Összekeverjük a tojások sárgájával, sózzuk, borsozzuk, belereszelünk negyed szerecsendiót és belenyomjuk a fokhagymákat. Végül fakanállal beleforgatjuk a tojások kemény habbá ver fehérjét.

Egy gáztepsibe szilikonos sütőpapírt fektetünk, rásimítjuk a masszát. 180 fokon kb. fél órát sütjük (légkeverésesben kevesebb). Ha kész, kivéve langyosra hűtjük. Hosszában kettévágjuk, az esetleg száraz széleitől is megszabadítjuk a tésztát.

DSC_6901s

A hosszabb oldal mentén feltekerjük, így hűtjük ki teljesen.

A lazacot apróra vágjuk, összenyomkodjuk a ricottával, a citrom héjával és a két kk citromlével. Hozzákeverjük az apróra vágott petrezselymet is. Óvatosan sózzuk, erőteljesen borsozzuk.

Kigöngyöljük a spenóttekercseket, elosztjuk rajtuk a krémet, visszatekerjük. Folpackba csomagoljuk, legalább 3 órára hűtőbe tesszük (egész éjszaka is ott maradhat).

Az öntethez a kapribogyót apróra vágjuk, összekeverjük a többi hozzávalóval.

Tálaláskor a roládokat másfél-két centis szeletekre vágjuk, az öntettel meglocsolva tálaljuk.

DSC_0027s1

DSC_0025s1

Ha tetszett ez az írás, csatlakozz hozzám a Facebookon is további receptekért, tippekért, érdekességekért!

Szólj hozzá

spenót lazac citrom fokhagyma ricotta chili kapor kapribogyó petrezselyem szerecsendió