2015. ápr 03.

Füstölt sonkával töltött karaj, (nem csak) húsvétra kitalálva

írta: Hajós Ágnes
Füstölt sonkával töltött karaj, (nem csak) húsvétra kitalálva

 Tormás-sonkás hústekercs hidegen vagy melegen

Sokan tudják, hogy gyengéim a hidegtálak. Nálunk gyerekkoromban nem pl. hal volt karácsonykor, hanem hideg, töltött sültek, kaszinótojás, sonkatekercs, stb. különböző salátákkal. Anyukám ezt azzal magyarázta, hogy nem akar olajszagot a házban pont ünnepi alkalmakkor, de nem is hiányzott semmilyen nehéz sült. Így felnőtt fejjel tök meg tudom érteni. Szinte minden elkészíthető előző nap, színes, mutatós lesz az asztal.

Talán ezért is készítek ennyi hidegtálat, de az utóbbi időben elkezdtem variálni a feltéteket. Semmi bajom a jól megszokott hozzávalókkal, de alkalmanként muszáj újítanom :)

Így született ez a szinte húsvétra kitalált hústekercs, ami akár melegen is új kedvencünkké válhat.

Ötlet innen.

 A háttérben látható aszpikos tojás receptje itt.

Füstölt sonkával és tormakrémmel töltött rántott karaj

DSC_4960s 

Hozzávalók 4 főre:

4 nagy szelet (összesen kb. 60 dkg) csont nélküli sertéskaraj

20 dkg füstölt sonka

1 tömlős sajt

1 tojássárgája

2 ek frissen reszelt torma

Pár csepp friss citromlé

1-2 gerezd fokhagyma

Fűszerek ízlés szerint (rozmaring, kömény, kakukkfű, stb.)

Só, bors

Liszt, tojás, zsemlemorzsa és bő olaj a panírozáshoz

 

A sonkát puhára főzzük, hagyjuk kihűlni a levében, majd 1 cm vastag rudakra vágjuk. A tömlős sajtot kikeverjük a tojássárgával és a tormával, sózzuk, borsozzuk, hozzáadunk pár csepp citromlevet.

A karajokat kiklopfoljuk, vigyázva, nehogy átlyukasszuk. Sózzuk, borsozzuk, azokat az oldalukat, ami kívülre kerül, ízesítjük az átnyomott fokhagymával és ízlés szerinti fűszerekkel.

A belső felükön elosztjuk a tormakrémet, rátesszük a sonkacsíkokat és felgöngyöljük. Olajozott alufóliába tekerjük, a végeit megcsavarjuk. Tepsibe tesszük a roládokat ujjnyi forró vizet öntünk alájuk és 10 percre 200 fokos sütőbe toljuk, hogy a hús elősüljön kicsit és a végén szép formája legyen. Kivéve langyosra hűtjük (eltávolítjuk a fóliát), majd bepanírozzuk és forró olajban kisütjük.

Melegen vagy hidegen szeletelve, ízlés szerinti körettel tálaljuk.

DSC_4957s

Ha tetszett ez az írás, csatlakozz hozzám a Facebookon is további receptekért, tippekért, érdekességekért!

Szólj hozzá

tojás sajt karaj torma