2015. máj 15.

Food Revolution Day 2015 - A fűszeres étel is egészséges!

írta: Hajós Ágnes
Food Revolution Day 2015 - A fűszeres étel is egészséges!

Keleties marharagu barna rizzsel, Jamie is imádná :)

10289970_744810358896666_1488483045051513536_n

Ebben az évben is eljött a Food Revolution mozgalom világnapja, amit Jamie Oliver indított útjára jó néhány éve. A terve először az volt, hogy egészségesebbé teszi az iskolai étkezést Angliában, majd az Egyesült Államokban. Végül ez utóbbit feladta a nagy ellenállás miatt, de a kezdeményezést világméretűre terjesztette, sőt nem csak az iskolákban, hanem a háztartásokban is.

Én a tavalyi Food Revolution napon is részt vettem már (leírás, recept itt), akkor egy körtés pulykaragut mutattam be. Most is sós főételt hoztam, nálam, ugye, legfőként ezek találhatók. A közhiedelemmel ellentétben a fűszeres, marhahúsos ételek is egészségesek, a köretként kínált sajtos barna rizs pedig a legfinnyásabbak tetszését is el fogja nyerni.

 

Fűszeres olívás marharagu sajtos-kurkumás barna rizzsel

DSC_0818s 

Hozzávalók 4 főre:

60 dkg darált marhahús

1 tk fahéj

1 tk római kömény

Só, bors

2 gerezd fokhagyma

1 nagy fej hagyma

2 kápia

15 dkg fekete olajbogyó

2,5 dl húslé

2 ek olívaolaj

 

20 dkg barna rizs

1 tk kurkuma

4 dkg vaj

10 dkg könnyen olvadó sajt

Petrezselyem a díszítéshez

 

 

Az olajon megfonnyasztjuk az apróra vágott hagymát, majd rádobjuk a felkockázott paprikát (egy maréknyit félreteszünk díszíteni) és fokhagymát. Mikor megérezzük a fokhagyma illatát, mehet rá a darált hús. Megszórjuk a fahéjjal és a mozsárban megtört köménnyel, megborsozzuk. Mikor kivilágosodott a hús, felöntjük a levessel. Többször elfőzzük a nedvességet, pótoljuk vízzel. Mikor puha, elfőzzük a nedvességet, nagyon kevés szaftot hagyjunk alatta. A legvégén  hozzákeverjük a felkarikázott olívabogyót, majd megkóstoljuk és megsózzuk.

A rizst háromszoros mennyiségű vízben feltesszük főni. Mikor felforr, takarékra vesszük a lángot, megsózzuk, megszórjuk a kurkumával, fedő alatt puhára pároljuk (kb. 40 perc). Ekkor elzárjuk a lángot, belekeverjük a vajat és a lereszelt sajtot. Pár percig állni hagyjuk.

Tálaláskor egy tányéron kör alakban helyezzük el a rizst, közé szedjük a ragut. A maradék paprikával és kevés durvára vágott petrezselyemmel díszítjük.

DSC_0816s

Ha tetszett ez az írás, csatlakozz hozzám a Facebookon is további receptekért, tippekért, érdekességekért!

Szólj hozzá

sajt rizs kurkuma darált hús kápia