Food Revolution Day 2015 - A fűszeres étel is egészséges!
Keleties marharagu barna rizzsel, Jamie is imádná :)
Ebben az évben is eljött a Food Revolution mozgalom világnapja, amit Jamie Oliver indított útjára jó néhány éve. A terve először az volt, hogy egészségesebbé teszi az iskolai étkezést Angliában, majd az Egyesült Államokban. Végül ez utóbbit feladta a nagy ellenállás miatt, de a kezdeményezést világméretűre terjesztette, sőt nem csak az iskolákban, hanem a háztartásokban is.
Én a tavalyi Food Revolution napon is részt vettem már (leírás, recept itt), akkor egy körtés pulykaragut mutattam be. Most is sós főételt hoztam, nálam, ugye, legfőként ezek találhatók. A közhiedelemmel ellentétben a fűszeres, marhahúsos ételek is egészségesek, a köretként kínált sajtos barna rizs pedig a legfinnyásabbak tetszését is el fogja nyerni.
Fűszeres olívás marharagu sajtos-kurkumás barna rizzsel
Hozzávalók 4 főre:
60 dkg darált marhahús
1 tk fahéj
1 tk római kömény
Só, bors
2 gerezd fokhagyma
1 nagy fej hagyma
2 kápia
15 dkg fekete olajbogyó
2,5 dl húslé
2 ek olívaolaj
20 dkg barna rizs
1 tk kurkuma
4 dkg vaj
10 dkg könnyen olvadó sajt
Petrezselyem a díszítéshez
Az olajon megfonnyasztjuk az apróra vágott hagymát, majd rádobjuk a felkockázott paprikát (egy maréknyit félreteszünk díszíteni) és fokhagymát. Mikor megérezzük a fokhagyma illatát, mehet rá a darált hús. Megszórjuk a fahéjjal és a mozsárban megtört köménnyel, megborsozzuk. Mikor kivilágosodott a hús, felöntjük a levessel. Többször elfőzzük a nedvességet, pótoljuk vízzel. Mikor puha, elfőzzük a nedvességet, nagyon kevés szaftot hagyjunk alatta. A legvégén hozzákeverjük a felkarikázott olívabogyót, majd megkóstoljuk és megsózzuk.
A rizst háromszoros mennyiségű vízben feltesszük főni. Mikor felforr, takarékra vesszük a lángot, megsózzuk, megszórjuk a kurkumával, fedő alatt puhára pároljuk (kb. 40 perc). Ekkor elzárjuk a lángot, belekeverjük a vajat és a lereszelt sajtot. Pár percig állni hagyjuk.
Tálaláskor egy tányéron kör alakban helyezzük el a rizst, közé szedjük a ragut. A maradék paprikával és kevés durvára vágott petrezselyemmel díszítjük.
Ha tetszett ez az írás, csatlakozz hozzám a Facebookon is további receptekért, tippekért, érdekességekért!