2015. jún 12.

Indiai vajas panir, ebből nem hiányzik a hús!

írta: Hajós Ágnes
Indiai vajas panir, ebből nem hiányzik a hús!

 Édes-sós, fűszeres fogás Joshi ötletéből

Nemrég írtam a panir készítéséről, ami az indiaiak által kedvelt tehéntejből készített sajt. Sőt, már mutattam egy grillezett tányérdesszertet is, ahol szintén panirt használtam mézes gyümölcsökkel és édes paradicsommal.

Most egy igazi indiai főételt hoztam, amit Joshi Bharat receptje alapján készítettem. Ez a fűszeres, húsmentes fogás szerintem tökéletes: tele van ízekkel és hihetetlen jó az édes-sós ízek aránya. Aki szeretne valami különlegeset, ezt ne hagyja ki!

 

Vajas panir currys-mazsolás rizzsel

   DSC_4590s

Hozzávalók 4 főre:

Fél kg panir

2 ek (ha van, földimogyoró-)olaj

2 tk garam masala

 

A mártáshoz:

1 nagy fej vöröshagyma

2 dl kókusztej

2 nagy érett, ízes paradicsom

1 kis konzerv paradicsompüré

Fél mk őrölt gyömbér

2 tk garam masala

1 mk őrölt fahéj

Fél mk őrölt szegfűszeg

Fél mk őrölt kardamom

1-1 mk koriander és római kömény

1,5 dl zöldségalaplé

15 dkg vaj

2 ek hántolt mandula

Olaj

A díszítéshez aprított korianderlevél

 

20 dkg rizs

5 ek mazsola

1 ek currypor

 

A panírt 2x2 cm-es kockákra vágjuk. Egy serpenyőben felforrósítjuk az olajat. Rádobjuk a sajtot, megszórjuk a garam masalával és pár perc alatt minden oldalukat átpirítjuk. Félretesszük.

A mártáshoz a paradicsomok héját lehúzzuk, felkockázzuk. A hagymát apróra vágjuk, ugyanabban a serpenyőben olajon megfonnyasztjuk. Rádobjuk a paradicsomkockákat, majd a vajon és a mandulán kívül hozzáadjuk a többi összetevőt. 15 percig főzzük, ha elpárolog a nedvesség, pótoljuk, a végére sűrű mártásállagot kell elérnünk. Összeturmixoljuk, visszatesszük a tűzre, ha kell, sózzuk. Kockánként hozzákeverjük a vajat, míg elolvadnak. Beleforgatjuk a pirított panírkockákat, 3 perc alatt közepes lángon összefőzzük, végül a mandulát is belekeverjük.

Közben a rizst puhára főzzük kétszeres mennyiségű sós, curry-s vízben, amihez a főzés elején hozzáadtuk a mazsolát is.

Tálaláskor egy adag rizst tányérra szedünk, hozzákanalazunk a vajas panírból, megszórjuk a korianderrel.

DSC_4586s

DSC_4585s

Ha tetszett ez az írás, csatlakozz hozzám a Facebookon is további receptekért, tippekért, érdekességekért!

Szólj hozzá

rizs curry panir