Indiai vajas panir, ebből nem hiányzik a hús!
Édes-sós, fűszeres fogás Joshi ötletéből
Nemrég írtam a panir készítéséről, ami az indiaiak által kedvelt tehéntejből készített sajt. Sőt, már mutattam egy grillezett tányérdesszertet is, ahol szintén panirt használtam mézes gyümölcsökkel és édes paradicsommal.
Most egy igazi indiai főételt hoztam, amit Joshi Bharat receptje alapján készítettem. Ez a fűszeres, húsmentes fogás szerintem tökéletes: tele van ízekkel és hihetetlen jó az édes-sós ízek aránya. Aki szeretne valami különlegeset, ezt ne hagyja ki!
Vajas panir currys-mazsolás rizzsel
Hozzávalók 4 főre:
Fél kg panir
2 ek (ha van, földimogyoró-)olaj
2 tk garam masala
A mártáshoz:
1 nagy fej vöröshagyma
2 dl kókusztej
2 nagy érett, ízes paradicsom
1 kis konzerv paradicsompüré
Fél mk őrölt gyömbér
2 tk garam masala
1 mk őrölt fahéj
Fél mk őrölt szegfűszeg
Fél mk őrölt kardamom
1-1 mk koriander és római kömény
1,5 dl zöldségalaplé
15 dkg vaj
2 ek hántolt mandula
Olaj
Só
A díszítéshez aprított korianderlevél
20 dkg rizs
5 ek mazsola
1 ek currypor
Só
A panírt 2x2 cm-es kockákra vágjuk. Egy serpenyőben felforrósítjuk az olajat. Rádobjuk a sajtot, megszórjuk a garam masalával és pár perc alatt minden oldalukat átpirítjuk. Félretesszük.
A mártáshoz a paradicsomok héját lehúzzuk, felkockázzuk. A hagymát apróra vágjuk, ugyanabban a serpenyőben olajon megfonnyasztjuk. Rádobjuk a paradicsomkockákat, majd a vajon és a mandulán kívül hozzáadjuk a többi összetevőt. 15 percig főzzük, ha elpárolog a nedvesség, pótoljuk, a végére sűrű mártásállagot kell elérnünk. Összeturmixoljuk, visszatesszük a tűzre, ha kell, sózzuk. Kockánként hozzákeverjük a vajat, míg elolvadnak. Beleforgatjuk a pirított panírkockákat, 3 perc alatt közepes lángon összefőzzük, végül a mandulát is belekeverjük.
Közben a rizst puhára főzzük kétszeres mennyiségű sós, curry-s vízben, amihez a főzés elején hozzáadtuk a mazsolát is.
Tálaláskor egy adag rizst tányérra szedünk, hozzákanalazunk a vajas panírból, megszórjuk a korianderrel.
Ha tetszett ez az írás, csatlakozz hozzám a Facebookon is további receptekért, tippekért, érdekességekért!