2015. aug 08.

Grillezett oldalas whisky-vel és kólával, pikáns zöldségekkel

írta: Hajós Ágnes
Grillezett oldalas whisky-vel és kólával, pikáns zöldségekkel

Igazi férfias BBQ étel, de a nők is szeretni fogják

Folytatom tovább az extra grillkaják bemutatását. Még mindig az oldalas van porondon, ez alkalommal az amerikai BBQ-k hangulatát vettem alapul (múltkor magyaros volt, itt).

 

Whisky-kólás sertésoldalas pikáns, ropogós édesburgonyával és sült paradicsom-salsával

 DSC_4999s

Hozzávalók 4 főre:

1 kg sertésoldalas

Fél l kóla (nem diétás!)

0,5-1 dl whisky

60 dkg édesburgonya

Só, bors

2 kk cayenne-bors

3 nagy, húsos paradicsom

1 nagy hagyma

Barna cukor

Worcestershire-szósz

2 nagy ek aprított vegyes zöldfűszer (pl. petrezselyem, koriander, rozmaring, kakukkfű, zsálya, stb.)

Olaj a rácshoz

 

Az oldalast elvágjuk a csontoknál, egy edényben felöntjük a kólával, másnapig hűtőben érleljük. Sütés előtt sózzuk, borsozzuk.

Olajozott grillrácsra tesszük, már ne legyen nagyon forró a parázs, mert ennek a húsnak legalább. 1 óra sütésre lesz szüksége. Közben többször megforgatjuk, mindig megkenjük a kólával. Akkor lesz jó, ha kívül ropogós, a csont mellett pedig puha lesz a hús.

A paradicsomokat és a hagymát vastag szeletekre vágjuk, összeforgatjuk 2 ek barna cukorral, Worcestershire-szósszal, sóval, borssal. Megsütjük, majd egy tálban villával összenyomkodjuk a zöldfűszerekkel, ha kell, még sózzuk, borsozzuk. Fogyasztásig félretesszük.

Az édesburgonyákat megtisztítjuk, centi vastag hasábokra vágjuk. Megszórjuk 3 ek barna cukorral, sóval, borssal és a cayenne-borssal, összerázzuk egy edényben. Forró, olajozott grillrácsra sorakoztatjuk. Többször megforgatjuk, míg a cukortól ropogós-sült lesz.

Tálalás előtt a húsokat megspricceljük a whiskyvel, a salsával és a ropogós burgonyával kínáljuk.

DSC_4995s

 

Ha tetszett ez az írás, csatlakozz hozzám a Facebookon is további receptekért, tippekért, érdekességekért! 

Szólj hozzá

paradicsom édesburgonya oldalas