Grillezett oldalas whisky-vel és kólával, pikáns zöldségekkel
Igazi férfias BBQ étel, de a nők is szeretni fogják
Folytatom tovább az extra grillkaják bemutatását. Még mindig az oldalas van porondon, ez alkalommal az amerikai BBQ-k hangulatát vettem alapul (múltkor magyaros volt, itt).
Whisky-kólás sertésoldalas pikáns, ropogós édesburgonyával és sült paradicsom-salsával
Hozzávalók 4 főre:
1 kg sertésoldalas
Fél l kóla (nem diétás!)
0,5-1 dl whisky
60 dkg édesburgonya
Só, bors
2 kk cayenne-bors
3 nagy, húsos paradicsom
1 nagy hagyma
Barna cukor
Worcestershire-szósz
2 nagy ek aprított vegyes zöldfűszer (pl. petrezselyem, koriander, rozmaring, kakukkfű, zsálya, stb.)
Olaj a rácshoz
Az oldalast elvágjuk a csontoknál, egy edényben felöntjük a kólával, másnapig hűtőben érleljük. Sütés előtt sózzuk, borsozzuk.
Olajozott grillrácsra tesszük, már ne legyen nagyon forró a parázs, mert ennek a húsnak legalább. 1 óra sütésre lesz szüksége. Közben többször megforgatjuk, mindig megkenjük a kólával. Akkor lesz jó, ha kívül ropogós, a csont mellett pedig puha lesz a hús.
A paradicsomokat és a hagymát vastag szeletekre vágjuk, összeforgatjuk 2 ek barna cukorral, Worcestershire-szósszal, sóval, borssal. Megsütjük, majd egy tálban villával összenyomkodjuk a zöldfűszerekkel, ha kell, még sózzuk, borsozzuk. Fogyasztásig félretesszük.
Az édesburgonyákat megtisztítjuk, centi vastag hasábokra vágjuk. Megszórjuk 3 ek barna cukorral, sóval, borssal és a cayenne-borssal, összerázzuk egy edényben. Forró, olajozott grillrácsra sorakoztatjuk. Többször megforgatjuk, míg a cukortól ropogós-sült lesz.
Tálalás előtt a húsokat megspricceljük a whiskyvel, a salsával és a ropogós burgonyával kínáljuk.
Ha tetszett ez az írás, csatlakozz hozzám a Facebookon is további receptekért, tippekért, érdekességekért!