2015. aug 02.

Grillezett oldalas sült lecsóval és parázsburgonyával

írta: Hajós Ágnes
Grillezett oldalas sült lecsóval és parázsburgonyával

 Magyaros grillétel kétféle körettel

Ez alkalommal hazánk ízeinek kedvelőit szeretném elkápráztatni :)

Gondoltam, szinte minden magyaros ételnek jót tesz a füstös íz, ezért paprikás-tejfölös szaftba forgattam az oldalast, mielőtt megsütöttem, és a lecsó is kis batyuban készültek.

Ez az étel is a grillversenyre készült további receptjeim itt és itt és itt és itt.

 

Paprikás-tejfölös oldalas grillezett lecsóval és parázsban sült burgonyával

 DSC_0012s

Hozzávalók 4 főre:

1 kg sertésoldalas

2-2 ek darált erős- és édespaprika (vagy 4 kanál édes)

5 dl tejföl

Só, bors

Fél citrom leve

4 nagy paradicsom

4 zöldpaprika

1 nagy hagyma

Pirospaprika

15 dkg szalonna

60 dkg közepes méretű krumpli

Pár ek sertészsír

2 nagy ág rozmaring

Kevés tejföl és petrezselyem a tálaláshoz

 

Az oldalast a csontoknál elvágjuk. A tejfölt elkeverjük a darált paprikával, citromlével, sózzuk, borsozzuk. Beleforgatjuk a húsokat, egy éjszakára hűtőbe tesszük.

Közepesen forró parázs felett 1-1,5 órát sütjük, közben többször forgassuk, kenegessük a paprikás tejföllel.

Közben elkészítjük a lecsót: a paradicsomokat és paprikákat falatnyi darabokra vágjuk, a hagymát durvára aprítjuk, a szalonnát felcsíkozzuk, egy tálba összekeverjük. Egy nagyjából félméteres alufólia-darabot félbehajtunk, közepére kanalazunk pár ek-lal a keverékből. Közvetlen sütés előtt megsózzuk, -borsozzuk, megintjük pirospaprikával. Behajtjuk a fólia széleit, összenyomjuk.

A krumplikat hosszában bevágjuk, de ne vágjuk át teljesen, csak annyira, hogy kicsit ki tudjuk nyitni. Belenyomunk pár levél rozmaringot, fél kk zsírt és kevés sót, egyenként szintén alufóliába csomagoljuk.

Mikor a hús már nagyjából félig megsült, a parázsba dobjuk a krumplikat, a lecsóbatyukat pedig a rácsra tesszük. Ezek mérettől függően kb. fél óra alatt készre sülnek.

Tálaláskor kibontjuk a fóliákat (óvatosan, mert a batyuból kicsapó gőz forró!), tányérra szedjük a lecsót és a krumplit, ráültetünk pár db húst. A tetejét tejföllel és petrezselyemmel díszítjük.

DSC_00014

Ha tetszett ez az írás, csatlakozz hozzám a Facebookon is további receptekért, tippekért, érdekességekért! 

Szólj hozzá

grill rozmaring szalonna oldalas