Grillezett oldalas sült lecsóval és parázsburgonyával
Magyaros grillétel kétféle körettel
Ez alkalommal hazánk ízeinek kedvelőit szeretném elkápráztatni :)
Gondoltam, szinte minden magyaros ételnek jót tesz a füstös íz, ezért paprikás-tejfölös szaftba forgattam az oldalast, mielőtt megsütöttem, és a lecsó is kis batyuban készültek.
Ez az étel is a grillversenyre készült további receptjeim itt és itt és itt és itt.
Paprikás-tejfölös oldalas grillezett lecsóval és parázsban sült burgonyával
Hozzávalók 4 főre:
1 kg sertésoldalas
2-2 ek darált erős- és édespaprika (vagy 4 kanál édes)
5 dl tejföl
Só, bors
Fél citrom leve
4 nagy paradicsom
4 zöldpaprika
1 nagy hagyma
Pirospaprika
15 dkg szalonna
60 dkg közepes méretű krumpli
Pár ek sertészsír
2 nagy ág rozmaring
Kevés tejföl és petrezselyem a tálaláshoz
Az oldalast a csontoknál elvágjuk. A tejfölt elkeverjük a darált paprikával, citromlével, sózzuk, borsozzuk. Beleforgatjuk a húsokat, egy éjszakára hűtőbe tesszük.
Közepesen forró parázs felett 1-1,5 órát sütjük, közben többször forgassuk, kenegessük a paprikás tejföllel.
Közben elkészítjük a lecsót: a paradicsomokat és paprikákat falatnyi darabokra vágjuk, a hagymát durvára aprítjuk, a szalonnát felcsíkozzuk, egy tálba összekeverjük. Egy nagyjából félméteres alufólia-darabot félbehajtunk, közepére kanalazunk pár ek-lal a keverékből. Közvetlen sütés előtt megsózzuk, -borsozzuk, megintjük pirospaprikával. Behajtjuk a fólia széleit, összenyomjuk.
A krumplikat hosszában bevágjuk, de ne vágjuk át teljesen, csak annyira, hogy kicsit ki tudjuk nyitni. Belenyomunk pár levél rozmaringot, fél kk zsírt és kevés sót, egyenként szintén alufóliába csomagoljuk.
Mikor a hús már nagyjából félig megsült, a parázsba dobjuk a krumplikat, a lecsóbatyukat pedig a rácsra tesszük. Ezek mérettől függően kb. fél óra alatt készre sülnek.
Tálaláskor kibontjuk a fóliákat (óvatosan, mert a batyuból kicsapó gőz forró!), tányérra szedjük a lecsót és a krumplit, ráültetünk pár db húst. A tetejét tejföllel és petrezselyemmel díszítjük.
Ha tetszett ez az írás, csatlakozz hozzám a Facebookon is további receptekért, tippekért, érdekességekért!