Egyszerűsített csirke tikka masala
Az indiai klasszikus gyorsan, paradicsom nélkül
Szakácséletem első pár hónapját egy ázsiai-fúziós étteremben töltöttem. Ott úgy készítettük az ételeket, hogy a magyar konyhában ismert anyagokat és technikákat ötvöztük a bali-, indonéz meg mindenféle ázsiai országéval.
Mivel az ott felszolgált ételeknek nem csak finomnak, de mutatósnak is kellett lenniük, a hagyományos elkészítésmód ugye nem jöhetett szóba (mint pl. a vajas csirkénél vagy -panirnál). Az se rossz, csak nem egy első osztályú étteremben.
Így én a csirke tikka masalát a most következő alakban ismertem meg. Aztán kicsit jobban utánanézve kiderült számomra, hogy oké, hogy egyszerűsítünk, de a paradicsom teljesen kimaradt belőle. Sőt, a tikka masala inkább angol-indiai fogás, mit ősi indiai :)
De mindegy, én így ismertem meg, ezt szeretném megmutatni nektek:
Egyszerűsített csirke tikka masala
Hozzávalók 4 főre:
8 db csirke alsócomb
1 sárga és 1 zöld kaliforniai paprika
1 chili
1-1 lila- és vöröshagyma
1 konzerv kókusztej
1 ek curry
1 tk őrölt gyömbér
2 tk garam masala
1 lime leve
Fél csokor friss (vagy 2 tk szárított) koriander
Só, bors
3 ek földimogyoró-olaj
Köretnek főtt rizs
A csirkecombokat sózzuk, borsozzuk, 200 fokos sütőben kb. 40 perc alatt készre sütjük.
Közben a paprikákat és a hagymákat is felszeleteljük. A felhevített mogyoróolajra dobjuk az utóbbiakat, enyhén megfonnyasztjuk. Hozzáadjuk a paprikákat, mikor kissé megpuhultak, felöntjük a kókusztejjel. Beleszórjuk a fűszereket, sózzuk, borsozzuk (ha szárított korianderünk van, azt is itt kell hozzáadni) belecsorgatjuk a lime-ot, 1 dl vizet hozzáöntve fedő alatt addig forraljuk, míg a zöldségek megpuhulnak. Ekkor az egészet alaposan összeturmixoljuk (ha friss a koriander, itt adjuk hozzá), szitán átszűrjük. Beleforgatjuk a csirkecombokat, egyszer átforraljuk.
Tálaláskor egy adag főtt rizst tányérra teszünk, mellé szedünk a mártásos húsból.
Ha tetszett ez az írás, csatlakozz hozzám a Facebookon is további receptekért, tippekért, érdekességekért!