2015. sze 10.

Egyszerűsített csirke tikka masala

írta: Hajós Ágnes
Egyszerűsített csirke tikka masala

Az indiai klasszikus gyorsan, paradicsom nélkül

Szakácséletem első pár hónapját egy ázsiai-fúziós étteremben töltöttem. Ott úgy készítettük az ételeket, hogy a magyar konyhában ismert anyagokat és technikákat ötvöztük a bali-, indonéz meg mindenféle ázsiai országéval.

Mivel az ott felszolgált ételeknek nem csak finomnak, de mutatósnak is kellett lenniük,  a hagyományos elkészítésmód ugye nem jöhetett szóba (mint pl. a vajas csirkénél vagy -panirnál). Az se rossz, csak nem egy első osztályú étteremben.

Így én a csirke tikka masalát a most következő alakban ismertem meg. Aztán kicsit jobban utánanézve kiderült számomra, hogy oké, hogy egyszerűsítünk, de a paradicsom teljesen kimaradt belőle. Sőt, a tikka masala inkább angol-indiai fogás, mit ősi indiai :)

De mindegy, én így ismertem meg, ezt szeretném megmutatni nektek:

 

Egyszerűsített csirke tikka masala

 DSC_1277s

Hozzávalók 4 főre:

8 db csirke alsócomb

1 sárga és 1 zöld kaliforniai paprika

1 chili

1-1 lila- és vöröshagyma

1 konzerv kókusztej

1 ek curry

1 tk őrölt gyömbér

2 tk garam masala

1 lime leve

Fél csokor friss (vagy 2 tk szárított) koriander

Só, bors

3 ek földimogyoró-olaj

Köretnek főtt rizs

 

A csirkecombokat sózzuk, borsozzuk, 200 fokos sütőben kb. 40 perc alatt készre sütjük.

Közben a paprikákat és a hagymákat is felszeleteljük. A felhevített mogyoróolajra dobjuk az utóbbiakat, enyhén megfonnyasztjuk. Hozzáadjuk a paprikákat, mikor kissé megpuhultak, felöntjük a kókusztejjel. Beleszórjuk a fűszereket, sózzuk, borsozzuk (ha szárított korianderünk van, azt is itt kell hozzáadni) belecsorgatjuk a lime-ot, 1 dl vizet hozzáöntve fedő alatt addig forraljuk, míg a zöldségek megpuhulnak. Ekkor az egészet alaposan összeturmixoljuk (ha friss a koriander, itt adjuk hozzá), szitán átszűrjük. Beleforgatjuk a csirkecombokat, egyszer átforraljuk.

Tálaláskor egy adag főtt rizst tányérra teszünk, mellé szedünk a mártásos húsból.

 DSC_1281s

Ha tetszett ez az írás, csatlakozz hozzám a Facebookon is további receptekért, tippekért, érdekességekért! 

Szólj hozzá

csirke curry csirkecomb gyömbér koriander kókusztej földimogyoró-olaj