2016. jan 25.

"Egyszerű" sütőtökkrémleves kókusztejjel, pirított hagymával

írta: Hajós Ágnes
"Egyszerű" sütőtökkrémleves kókusztejjel, pirított hagymával

Édes-sós, simogatóan lágy krémleves sült tökből

A tél legnépszerűbb zöldsége kétségkívül a sütőtök, és aki szereti, biztos, hogy rengetegszer készít krémlevest is belőle.

Én az előkészületeket szeretem a legjobban, a sütőben piruló tök illata összehasonlíthatatlan. Van már a blogon négyféle sütőtökkrémleves-recept, egyik répával készült, a másik három pedig különböző zöldségekkel, ebben a bejegyzésben.

A mostani recept, mondhatni, teljesen egyszerű az előzőekhez képest, hiszen összesen hat összetevőből áll. És már azt sem mondhatom, hogy a kókusztej különleges összetevőnek számít, hiszen már a kisebb boltokban is megtalálható.

Én ezt a verziót készítem a legtöbbet, mivel csak pont annyira különleges az íze, hogy a kicsit finnyásabbaknak is tetsszen. Megyek is, azt hiszem, főzök még egy adaggal :)

 

Sütőtökkrémleves kókusztejjel

DSC_1627s

Hozzávalók 4-6 főre:

1,2 kg sütőtök

1 l húslé

2 dl kókusztej

Só, bors

3-5 ek méz

 

A tálaláshoz pirított hagyma (receptem itt)

 

A sütőtököt felszeleteljük, 200 fokos sütőben puhára sütjük. Mikor már nem forró, meghámozzuk és a húslevessel simára turmixoljuk (át is lehet szitán szűrni, attól simább lesz). Alágyújtunk, addig főzzük, míg krémleves állagú nem lesz. Ekkor hozzáadjuk a kókusztejet, sót, borsot és ízlés szerint mézet. Még egyet forralunk rajta és már fogyaszthatjuk is.

Tálaláskor pár csepp kókusztejjel díszítjük és pirított hagymával kínáljuk.

DSC_1623s

Ha tetszett ez az írás, csatlakozz hozzám a Facebookon is további receptekért, tippekért, érdekességekért!

Szólj hozzá

sütőtök méz kókusztej