"Egyszerű" sütőtökkrémleves kókusztejjel, pirított hagymával
Édes-sós, simogatóan lágy krémleves sült tökből
A tél legnépszerűbb zöldsége kétségkívül a sütőtök, és aki szereti, biztos, hogy rengetegszer készít krémlevest is belőle.
Én az előkészületeket szeretem a legjobban, a sütőben piruló tök illata összehasonlíthatatlan. Van már a blogon négyféle sütőtökkrémleves-recept, egyik répával készült, a másik három pedig különböző zöldségekkel, ebben a bejegyzésben.
A mostani recept, mondhatni, teljesen egyszerű az előzőekhez képest, hiszen összesen hat összetevőből áll. És már azt sem mondhatom, hogy a kókusztej különleges összetevőnek számít, hiszen már a kisebb boltokban is megtalálható.
Én ezt a verziót készítem a legtöbbet, mivel csak pont annyira különleges az íze, hogy a kicsit finnyásabbaknak is tetsszen. Megyek is, azt hiszem, főzök még egy adaggal :)
Sütőtökkrémleves kókusztejjel
Hozzávalók 4-6 főre:
1,2 kg sütőtök
1 l húslé
2 dl kókusztej
Só, bors
3-5 ek méz
A tálaláshoz pirított hagyma (receptem itt)
A sütőtököt felszeleteljük, 200 fokos sütőben puhára sütjük. Mikor már nem forró, meghámozzuk és a húslevessel simára turmixoljuk (át is lehet szitán szűrni, attól simább lesz). Alágyújtunk, addig főzzük, míg krémleves állagú nem lesz. Ekkor hozzáadjuk a kókusztejet, sót, borsot és ízlés szerint mézet. Még egyet forralunk rajta és már fogyaszthatjuk is.
Tálaláskor pár csepp kókusztejjel díszítjük és pirított hagymával kínáljuk.
Ha tetszett ez az írás, csatlakozz hozzám a Facebookon is további receptekért, tippekért, érdekességekért!