2016. feb 02.

Ketchup céklából, merjünk újítani!

írta: Hajós Ágnes
Ketchup céklából, merjünk újítani!

Meglepően különleges mártás, céklarajongóknak kötelező!

Nálunk nem nagyon ismert ez a fajta mártogatósnak való, egy amerikai honlapon akadtam rá, ott a sült édesburgonyához adják. Mivel imádom a céklát, főleg sütve, muszáj volt kipróbálnom.

Nem is csalódtam, nagyon finom és különleges lett.

Ötlet innen, meg még vagy öt helyről.

Céklaketchup

DSC_3551s

6 nagyobb cékla

2 dl almaecet

1 dl ketchup

2 ek Worcestershire-szósz

10 dkg barna cukor

1 kis fej hagyma

1 nagy csipet só

Frissen őrölt bors

1 tk friss, reszelt gyömbér

1 ek olívaolaj

1 gerezd fokhagyma

 

A céklákat egyenként alufóliába tekerjük, egy tepsire tesszük. 180 fokos sütőben puhára sütjük, ez legalább 1 óra. Szúrjunk bele egy kést, ha könnyen átszalad rajta, akkor kész. Langyosra hűtjük, meghámozzuk, kis kockákra vágjuk.

A hagymát apróra vágjuk, megfonnyasztjuk az olajon. Belenyomjuk a fokhagymát, mikor megérezzük az illatát, mehet hozzá a gyömbér és a céklakockák. Felöntjük az almaecettel és a ketchup-pel, hozzáadjuk a barna cukrot és a Worcestershire-szószt. Felforraljuk, míg a cukor elolvad, majd alaposan összeturmixoljuk az egészet.

Szűrőn átpasszírozzuk egy lábasba, megsózzuk és borsozzuk. Nagyon sűrűre főzzük, miközben folyamatosan kevergetjük, nehogy lekapjon. Végül megkóstoljuk, még alakíthatunk az ízeken.

Kihűtjük, fogyasztásig hűtőben tartjuk, két hétig simán eláll.

Ha nem fogyasztjuk el mindet rögtön, fertőtlenített üvegekbe töltjük, rácsavarjuk a tetőt, 10 percre fejre állítjuk. Mehet is a kamrapolcra.

DSC_3550s

Mi a következő bejegyzésben szereplő szezámos-bundás csirkemájfalatkákkal együtt kóstoltuk először, tökéletes volt az összhang :)

DSC_3565s

Ha tetszett ez az írás, csatlakozz hozzám a Facebookon is további receptekért, tippekért, érdekességekért!

 

Szólj hozzá

gyömbér cékla ketchup barna cukor Worcestershire szósz