Svéd gombasaláta, egy jó barát a múltból
A retro kedvencet még mindig szeretjük
A 70-es, 80-as években volt a hidegtálaknak igazi divatja, nem telhetett el nélkülük szilveszter, vagy nagyobb családi esetleg céges buli.
És ha hidegtál, akkor franciasaláta, kaszinótojás, sonkatekercs és persze svédgomba. Aztán valamilyen oknál fogva ez a paradicsomos-gombás saláta feledésbe merült, egészen a közelmúltig.
Nemrég az én korosztályomnak eszébe jutott, hogy gyerekkorukban mennyire szerették ezeket a mutatós, ízlésesen tálalt ételeket. A szüleink meg azért kedvelték, mert előző nap mindent el lehet készíteni és az ünnep vagy buli napján lehet a készülődéssel foglalkozni. A kaját meg csak elő kell kapni a hűtőből.
Szóval jöjjön most ez a régen és újra közkedvelt saláta azok kedvéért, akik most a homlokukra csaptak, hogy "Tényleg, de régen ettem!" :)
Svéd gombasaláta
Hozzávalók 1 kg-hoz:
1 kg közepes méretű gomba
1 nagy konzerv paradicsompüré
1 nagy hagyma
2 tk só
Jó pár tekerésnyi frissen őrölt bors
2 nagy ág kakukkfű
1 nagy babérlevél
Kb. 10 csepp citromlé
Fél dl olívaolaj
A gombát a földtől megtisztítjuk (nem kell a kalapját „meghámozni”), falatnyi darabokra vágjuk, a hagymát durvára aprítjuk. Az olívaolaj felét egy akkor a lábasba öntjük, amiben a gomba elfér. Felhevítjük, rádobjuk a hagymát, üvegesre pirítjuk. Mehet hozzá a gomba és a só, bors, babérlevél és kakukkfű (én az egész ágat beleteszem).
Időnként megkeverve megvárjuk, míg összeesik és levet ereszt, ekkor hozzáadjuk a paradicsompürét, takarékra vesszük a lángot és fedő alatt kb. 10 percet rotyogtatjuk. Végül elzárjuk a gázt, kihalásszuk a babérlevelet és a kakukkfűágat. Belecsepegtetjük a citromlét és beleöntjük a maradék olívaolajat.
Teljesen kihűtjük, tálalás előtt még egyszer megkóstoljuk, ha kell, a sót pótoljuk.
Ha tetszett ez az írás, csatlakozz hozzám a Facebookon is további receptekért, tippekért, érdekességekért!