Töltött csirke, ahogy a nagymamám készíti
Régi családi recept úgy, ahogy van
A most következő receptnél számítok kritikára, de akkor is közzé kell tennem.
Leginkább azért, mert az egész gyerekkoromat végigkísérte a nagymamám töltött csirkéje, a mai napig ezt kérem tőle, ha nála ebédelünk.
Nekem is van egy változatom, a gödöllői töltött csirke (recept itt), de abba kicsivel több alapanyag kell.
És hogy miért várok kritikát? Blogger- és nagyonfőznitudó körökben nem "illik" kész fűszerkeveréket használni, vegetát meg aztán még annyira se. Én is ritkán szoktam, de a sült csirke fűszer keverésével nem vagyok hajlandó szórakozni, vegetát pedig csak és kizárólag tojásételbe szoktam tenni.
Viszont a mamám ezt pontosan így készíti, és én ezt pont így imádom. És ti is nagyon fogjátok szeretni, mert világbajnok az íze :)
És mielőtt megjegyezné valaki, valóban, nem zsírral készül, mert a mama konyhájában kb. 20 éve nincs zsír.
Töltött csirke nagymamám módra
Hozzávalók 4 főre:
4-6 egész csirkecomb
30 dkg csirkemáj
1 kisebb hagyma
1 kis csokor petrezselyem
1 tk vegeta
Liszt és zsemlemorzsa
Őrölt bors
1 tojás
Kevés olaj
1 zacskó csirkefűszer
Saláta, krumpli, rizs ízlés szerint
A combokat a forgóknál kettévágjuk, egy tálba tesszük, ráöntünk 2 ek olajat és rászórjuk a csirkefűszert. Kézzel alaposan átforgatjuk, belemasszírozzuk.
A hagymát apróra vágjuk, egy ek olajon üvegesre pirítjuk, kihűtjük. A májat késsel elkaparjuk, egy másik tálba tesszük. Hozzáadjuk a tojást, az apróra vágott petrezselymet, vegetát, hagymát és megborsozzuk, villával összekeverjük. Felváltva kanalanként keverjünk bele lisztet és zsemlemorzsát addig, míg sűrű, de nem szilárd masszát kapunk.
A húsok bőrét fellazítjuk, kiskanállal beletöltjük a májas tölteléket, majd visszaigazgatjuk a bőrt és egy kissé kiolajozott tepsire ültetjük. Nem kell aggódni, nem fog kifolyni a töltelék. Ha nem fogyott volna el az összes, a maradékból kis gombócot formálunk, a húsok mellé tesszük, a tetejét kicsit megkenjük olajjal.
200 fokos sütőbe toljuk, ¾-1 óra alatt készre sütjük. Ha nagyon sülne a bőre, fedjük le, az én régi sütőben nem kell.
A hús mellé tehetünk félbevágott, hámozott krumplit, akkor a köret is le van tudva. Egyébként főtt rizzsel, krumplipürével, salátával tálaljuk.
A képen látható csírás paradicsomsaláta receptjét itt találjátok.
Ha tetszett ez az írás, csatlakozz hozzám a Facebookon is további receptekért, tippekért, érdekességekért!