2016. ápr 12.

Töltött csirke, ahogy a nagymamám készíti

írta: Hajós Ágnes
Töltött csirke, ahogy a nagymamám készíti

Régi családi recept úgy, ahogy van

A most következő receptnél számítok kritikára, de akkor is közzé kell tennem.

Leginkább azért, mert az egész gyerekkoromat végigkísérte a nagymamám töltött csirkéje, a mai napig ezt kérem tőle, ha nála ebédelünk. 

Nekem is van egy változatom, a gödöllői töltött csirke (recept itt), de abba kicsivel több alapanyag kell.

És hogy miért várok kritikát? Blogger- és nagyonfőznitudó körökben nem "illik" kész fűszerkeveréket használni, vegetát meg aztán még annyira se. Én is ritkán szoktam, de a sült csirke fűszer keverésével nem vagyok hajlandó szórakozni, vegetát pedig csak és kizárólag tojásételbe szoktam tenni. 

Viszont a mamám ezt pontosan így készíti, és én ezt pont így imádom. És ti is nagyon fogjátok szeretni, mert világbajnok az íze :)

És mielőtt megjegyezné valaki, valóban, nem zsírral készül, mert a mama konyhájában kb. 20 éve nincs zsír. 

 

Töltött csirke nagymamám módra

DSC_0972s

Hozzávalók 4 főre:

4-6 egész csirkecomb

30 dkg csirkemáj

1 kisebb hagyma

1 kis csokor petrezselyem

1 tk vegeta

Liszt és zsemlemorzsa

Őrölt bors

1 tojás

Kevés olaj

1 zacskó csirkefűszer

 

Saláta, krumpli, rizs ízlés szerint

 

A combokat a forgóknál kettévágjuk, egy tálba tesszük, ráöntünk 2 ek olajat és rászórjuk a csirkefűszert. Kézzel alaposan átforgatjuk, belemasszírozzuk.

A hagymát apróra vágjuk, egy ek olajon üvegesre pirítjuk, kihűtjük. A májat késsel elkaparjuk, egy másik tálba tesszük. Hozzáadjuk a tojást, az apróra vágott petrezselymet, vegetát, hagymát és megborsozzuk, villával összekeverjük. Felváltva kanalanként keverjünk bele lisztet és zsemlemorzsát addig, míg sűrű, de nem szilárd masszát kapunk.

A húsok bőrét fellazítjuk, kiskanállal beletöltjük a májas tölteléket, majd visszaigazgatjuk a bőrt és egy kissé kiolajozott tepsire ültetjük. Nem kell aggódni, nem fog kifolyni a töltelék. Ha nem fogyott volna el az összes, a maradékból kis gombócot formálunk, a húsok mellé tesszük, a tetejét kicsit megkenjük olajjal.

200 fokos sütőbe toljuk, ¾-1 óra alatt készre sütjük. Ha nagyon sülne a bőre, fedjük le, az én régi sütőben nem kell.

A hús mellé tehetünk félbevágott, hámozott krumplit, akkor a köret is le van tudva. Egyébként főtt rizzsel, krumplipürével, salátával tálaljuk.

A képen látható csírás paradicsomsaláta receptjét itt találjátok.

DSC_0967s

Ha tetszett ez az írás, csatlakozz hozzám a Facebookon is további receptekért, tippekért, érdekességekért! 

Szólj hozzá

csirke csirkemáj csirkecomb petrezselyem