2016. máj 13.

Illatos-omlós csirkemell - egy majdnem tökéletes recept

írta: Hajós Ágnes
Illatos-omlós csirkemell - egy majdnem tökéletes recept

Kedvenc húsételem a kínai étkezdék kínálatából

Nemrég írtam, hogy mennyire szeretem a nálunk élő kínaiak éttermeiben kínált ételeket, még ha annak nincs is sok köze az igazi kínai nemzeti ételekhez. Mondjuk van egy olyan sejtésem, hogy a "finnyás" európaiak nem is nagyon díjaznák azokat... :)

Mindegy, itt már leírtam a kedvenc csípős káposztasalátám receptjét, mellé én mindig illatos-omlós csirkemellet rendelek. 

Itt találtam egy autentikusnak mondható receptet a bundához, a probléma az vele, hogy csak összetevőket adták meg, a mennyiségeket nem. Néhány nem tökéletes próbálkozás után kikísérleteztem a leginkább hasonlót, azzal a különbséggel, hogy az enyémnek sötétebb lett a bundája (talán nem volt ugyanaz a hő), de az íze az pont ugyanaz. Sőt, ha nem papírral itatjuk le a felesleges olajat, hanem mondjuk rácson hagyjuk lecsepegni, a bunda is ropogós marad (egy darabig).

 

Illatos-omlós csirkemell

DSC_3023s

Hozzávalók 4 főre:

4 csirkemell-filé

Só, bors

 

A páchoz:

2 ek étk. keményítő

2 dl víz

 

A bundához:

2 dl japán főzőbor (szaké)

1 dl víz

1 tojás

1 tk gyömbérpor

1 tk currypor

1 tk szódabikarbóna

1 tk só

3 nagy gerezd fokhagyma

Fél mk fehér bors

Kb. 5 ek étk keményítő

Kb. 5 ek liszt

Bő olaj a sütéshez

 

A csirkemell-filéket fél cm vastag szeletekre vágjuk, minden oldalukat sózzuk, borsozzuk, beledörzsöljük. A keményítőt simára keverjük a vízzel, beleforgatjuk a csirkemelleket. Legalább fél, de inkább egy órát ebben hagyjuk, időnként kezünkkel átkeverjük, -„masszírozzuk”.

A bundához simára keverjük egy tálban a főzőbort a vízzel, tojással, gyömbérrel, curry-vel, fehér borssal, szódabikarbónával, sóval és a megtisztított és kettőbe-háromba vágott fokhagymával. A lisztet és keményítőt felváltva adagoljuk, mindig simára keverve addig, míg sűrű palacsintatészta-állagot kapunk. Nekem ez öt-öt volt, de eltérhet.

Az olajat közepes lángon felhevítjük. A húsdarabokat egyenként kiemeljük a pácból, kicsit lecsepegtetjük, megforgatjuk a bundázáshoz való tésztában. A forró olajba tesszük, az olajjal locsolgatva, párszor megfordítva nagyon világos barnára sütjük. Egy tálcára több réteg papírtörlőt terítünk, rácsot teszünk fölé. Erre szedjük a húsokat, így a felesleges olaj kicsöpög belőle, de a bunda nem szívja meg magát.

Azonnal tálaljuk, a legjobb rizzsel és/vagy csípős káposztasalátával.

DSC_3025s

Ha tetszett ez az írás, csatlakozz hozzám a Facebookon is további receptekért, tippekért, érdekességekért!

Szólj hozzá

kínai fokhagyma gyömbér csirkemell