Illatos-omlós csirkemell - egy majdnem tökéletes recept
Kedvenc húsételem a kínai étkezdék kínálatából
Nemrég írtam, hogy mennyire szeretem a nálunk élő kínaiak éttermeiben kínált ételeket, még ha annak nincs is sok köze az igazi kínai nemzeti ételekhez. Mondjuk van egy olyan sejtésem, hogy a "finnyás" európaiak nem is nagyon díjaznák azokat... :)
Mindegy, itt már leírtam a kedvenc csípős káposztasalátám receptjét, mellé én mindig illatos-omlós csirkemellet rendelek.
Itt találtam egy autentikusnak mondható receptet a bundához, a probléma az vele, hogy csak összetevőket adták meg, a mennyiségeket nem. Néhány nem tökéletes próbálkozás után kikísérleteztem a leginkább hasonlót, azzal a különbséggel, hogy az enyémnek sötétebb lett a bundája (talán nem volt ugyanaz a hő), de az íze az pont ugyanaz. Sőt, ha nem papírral itatjuk le a felesleges olajat, hanem mondjuk rácson hagyjuk lecsepegni, a bunda is ropogós marad (egy darabig).
Illatos-omlós csirkemell
Hozzávalók 4 főre:
4 csirkemell-filé
Só, bors
A páchoz:
2 ek étk. keményítő
2 dl víz
A bundához:
2 dl japán főzőbor (szaké)
1 dl víz
1 tojás
1 tk gyömbérpor
1 tk currypor
1 tk szódabikarbóna
1 tk só
3 nagy gerezd fokhagyma
Fél mk fehér bors
Kb. 5 ek étk keményítő
Kb. 5 ek liszt
Bő olaj a sütéshez
A csirkemell-filéket fél cm vastag szeletekre vágjuk, minden oldalukat sózzuk, borsozzuk, beledörzsöljük. A keményítőt simára keverjük a vízzel, beleforgatjuk a csirkemelleket. Legalább fél, de inkább egy órát ebben hagyjuk, időnként kezünkkel átkeverjük, -„masszírozzuk”.
A bundához simára keverjük egy tálban a főzőbort a vízzel, tojással, gyömbérrel, curry-vel, fehér borssal, szódabikarbónával, sóval és a megtisztított és kettőbe-háromba vágott fokhagymával. A lisztet és keményítőt felváltva adagoljuk, mindig simára keverve addig, míg sűrű palacsintatészta-állagot kapunk. Nekem ez öt-öt volt, de eltérhet.
Az olajat közepes lángon felhevítjük. A húsdarabokat egyenként kiemeljük a pácból, kicsit lecsepegtetjük, megforgatjuk a bundázáshoz való tésztában. A forró olajba tesszük, az olajjal locsolgatva, párszor megfordítva nagyon világos barnára sütjük. Egy tálcára több réteg papírtörlőt terítünk, rácsot teszünk fölé. Erre szedjük a húsokat, így a felesleges olaj kicsöpög belőle, de a bunda nem szívja meg magát.
Azonnal tálaljuk, a legjobb rizzsel és/vagy csípős káposztasalátával.
Ha tetszett ez az írás, csatlakozz hozzám a Facebookon is további receptekért, tippekért, érdekességekért!