2016. nov 15.

Omlós-szaftos sertésszelet, egyszerűen nagyszerű

írta: Hajós Ágnes
Omlós-szaftos sertésszelet, egyszerűen nagyszerű

Mert aki sütni tud, az főzni is :)

Az Évike sütijei sorozatot mindenki ismeri, aki már olvasta a blogomat. Ő a kedvenc (és nagyjából egyetlen) nagynéném, aki apró és retro sütikben verhetetlen. De főzni is szuperül tud! :)

A most következő szaftos husi is az ő "műve", a köret viszont már az enyém. 

A receptben túrót írtam, de igazából zsendicéből készült (itt már volt szó róla). Ha be tudjátok szerezni, az a legjobb, de túró is megfelel.

Ez egy egyszerű étel, de hihetetlenül finom. Sok munka sincs vele, na, jó, a gombócokkal talán, de azt előkészítve le lehet fagyasztani, és elővéve frissen kifőzni. 

Ja, és nem feltétlenül kell sima liszttel készíteni, itt pont zabpehelyliszttel készült, úgy is nagyon finom és egészséges(ebb) is! :)

 

Szaftos hús sajtos-túrós krumpligombóccal

dsc_0537s

Hozzávalók 4 főre:

70 dkg tarja vagy sertéscomb csont nélkül

Kb. 15 dkg liszt

Só, frissen őrölt bors

5 nagy gerezd fokhagyma

2 ek olaj

1 l húslé

2 ek tejföl

A gombócokhoz:

30 dkg krumpli

2 tojás

15 dkg túró

10 dkg sajt

Kb. 20 dkg liszt

1 nagy csokor petrezselyem

2 tk só, pár tekerésnyi bors

 

A húst egycentis, féltenyérnyi szeletekre vágjuk. Kicsit kiklopfoljuk, minden oldalukat sózzuk, borsozzuk. Lisztbe forgatjuk, az olajon, nagy lángon mindkét oldalukra kérget sütünk. Egy lábasba szedjük, felöntjük annyi húslével, amennyi ellepi. Nagy lángon addig főzzük, míg a hús teljesen megpuhul (kb. fél óra), közben pótoljuk az elfőtt levet. Végül annyi maradjon rajta, hogy egy ujjnyival ellepje. A tejfölt kikeverjük 2 ek liszttel. Belenyomjuk a fokhagymákat is. Először 1 dl hideg vízzel keverjük ki, majd egy, merőkanálnyi szósszal. Majd még kettővel, végül visszaöntjük a lábasba és kevergetve besűrítjük. megkóstoljuk, ha kell, még sózzuk, borsozzuk.

A körethez a krumplit meghámozzuk, puhára főzzük, összenyomkodjuk, kihűtjük. Megsózzuk, -borsozzuk, beleütjük a tojásokat, hozzáadjuk a túrót, a lereszelt sajtot és az apróra vágott petrezselymet. Összekeverjük, hozzáadunk annyi lisztet, hogy gyúrható masszát kapjunk. Ez kb. 20 dkg, de apránként adagoljuk. Nedves kézzel diónyinál kicsit kisebb gombócokat formázunk belőle. Kis adagokban lobogó, sós vízben kb. 10 perc alatt megfőzzük.

Tálaláskor ízlés szerint 5-6 gombócot tálra szedünk, 2-3 szelet húst rászedünk, rálocsoljuk a szaftot.

 

dsc_0532s

 Ha tetszett ez az írás, csatlakozz hozzám a Facebookon is további receptekért, tippekért, érdekességekért!

Szólj hozzá

túró fokhagyma gombóc sertés