2017. jan 02.

Sült alma dióval, vaníliaszósszal

írta: Hajós Ágnes
Sült alma dióval, vaníliaszósszal

Gyors zamatos desszert téli napokra

Általában minden nap főzök, de desszertet csak ritkán készítek. Inkább csak akkor, ha valaki látogatóba jön hozzánk. 

Legutóbb párom testvérééknek kellett valamit alkotnom, ők ugyanis elég édesszájúak. De ez csak akkor jutott eszembe, mikor már majdnem kész voltam az ebéddel. Vaníliaszósz még volt otthon az előző napi aranygaluska mellől, gondoltam, egy gyors diós-almás finomságot dobok össze hozzá.

Maga az összeállítás kb. 10 perc volt, addigra az ebéd is megfőtt. Betoltam a sütőbe, mire a másodikat megettük, az isteni sült alma is kész volt és mondhatom, osztatlan sikert aratott :)

 

Mézes-diós sült alma

dsc_1291s

Hozzávalók 4 főre:

4-6 alma, mérettől függően

5 ek dióbél

5 ek méz

Fél citrom

1 tk fahéj

1 adag vaníliasodó (receptem itt)

 

Az almákat félbevágjuk, magházukat kivágjuk. Kivágunk még a belsejéből annyi gyümölcshúst, hogy egycentis „kosárka” maradjon.

A kivágott almadarabkákat még apróbbra, a dióbelet durvára vágjuk, száraz serpenyőben illatosra pirítjuk, összekeverjük. Hozzácsorgatjuk a mézet, a fahéjjal összeforgatjuk.

Az almákat egy szilikonos sütőlapos tepsire ültetjük (ha kell, az alját egyenesre vágjuk, ezt is adjuk a töltelékhez).

Elosztjuk a diós-mézes tölteléket az almákban, a széleit a citrommal bedörzsöljük. 180 fokos sütőbe toljuk 20-30 percre, míg az alma roppanósra sül, de nem lesz teljesen puha.

Közben felmelegítjük vagy elkészítjük a vaníliaszószt, ha az almák is készen vannak, forrón tálaljuk.

dsc_1293s

Ha tetszett ez az írás, csatlakozz hozzám a Facebookon is további receptekért, tippekért, érdekességekért! 

Szólj hozzá

alma dió méz fahéj