2017. nov 29.

Kacsamell fűszeres raguval, almában sült pürével, fantasztikus ízekkel

írta: Hajós Ágnes
Kacsamell fűszeres raguval, almában sült pürével, fantasztikus ízekkel

Nádas György receptje egy kis változtatással

Nemrég éppen a TvPaprikát néztem, ahol Nádas György Bede Robival " A boldogság receptjei"-ben a specialitását készítette.

Nagyon megtetszett az alaprecept, rögtön elhatároztam, hogy én is megsütöm. Egy dolog nem jött be igazán, szerintem a pulykamellet kicsit túlsütötte. Meg egyébként sem nagyon szeretem ezt a húsfélét, a csirkemellhez hasonlóan ízetlennek tartom. 

Szerencsére épp kaptam szép (és akciós :D ) kacsamellet, ez lett a "helyettes" :)

A köretként tálalt almában sült krumplipüréről pedig csak szuperlatívuszokban tudok beszélni, álmomban sem gondoltam volna, hogy ilyen finom lesz.

Összességében egy nagyszerű ünnepi étel kerekedett, pillanatok alatt elfogyott az utolsó morzsáig :)

 

Sült kacsamell „gombaábrándokkal”, almában sült krumplipürével

Hozzávalók 4 főre:

4 nagyobb, vagy 6 közepes kacsamell-filé

1 l tej

5 gerezd fokhagyma

 

5 dkg vaj

3 gerezd fokhagyma

40 dkg gomba

1 nagy ág kakukkfű, rozmaring, kis csokor bazsalikom

1 ek liszt v. étk. keményítő

1 ek mustár

4 dl száraz fehérbor

15 dkg füstölt sajt (pl. Szarvasi Scamorza) reszelve

 

60 dkg krumpli

10 dkg vaj

1,5 dl tej

Só, fehér bors, kevés reszelt szerecsendió

8-10 közepes alma

 

A krumplit puhára főzzük, áttörjük, összedolgozzuk a vajjal és a felforrósított tejjel, sózzuk, borsozzuk, ízlés szerint szerecsendiót adunk hozzá. Az almák belsejét kivájjuk, kb. 1,5 cm-es hús maradjon körbe. Beletöltjük a kész krumplipürét.

A kacsamelleket bőrét átlósan beirdaljuk, vigyázva, hogy a húsba ne érjünk. A fokhagymákat átnyomjuk, a tejbe keverjük, belefektetjük a kacsamelleket, pár órára hűtőbe tesszük. Kivéve kicsit megtörölgetjük, bőrrel lefelé egy serpenyőbe fektetjük, kisütjük a zsírjukat, míg világosbarna nem lesz a bőr. Alacsonyra vesszük a lángot, a húsokat minden oldalukon megpirítjuk, félretesszük.

A vajat egy serpenyőben felolvasztjuk, rádobjuk a fokhagymát és az aprított zöldfűszereket. Alacsonyra vesszük a lángot, mikor megérezzük a fokhagyma illatát, rászórjuk a szeletelt gombát. Sózzuk, borsozzuk, közepes lángon megpároljuk. Mikor a lé egy részét elfőtte, megszórjuk a liszttel vagy keményítővel, összeforgatjuk. Felöntjük a borral és hozzáadjuk a mustárt, elkeverjük és besűrítjük a szószt. Elzárjuk a gázt, a gombás mártást összekeverjük a sajttal, egy magas falú tűzálló tálba öntjük. Akkorába, amiben kényelmesen elférnek a húsok. A szószba ültetjük, 180 fokon még 10 percet sütjük (ha rozéra szeretnénk a belsejét, elég öt perc is). Kivesszük.

A krumplipürével töltött almákat is megsütjük, amíg a teteje megbarnul.

Tálaláskor 2-3 almát tányérra helyezünk, melléteszünk néhány ek gombaszószt, ráhelyezzük a felszeletelt kacsamelleket.

  Ha tetszett ez az írás, csatlakozz hozzám a Facebookon is további receptekért, tippekért, érdekességekért!

Szólj hozzá

alma krumpli gomba kacsamell füstölt sajt