Bejglifelfújt
Maradékmentő édesség karácsony után
Van egy jóféle bejglireceptem, karácsony környékén több, mint 100-at szoktam sütni belőle.
Persze ajándékozás után is szokott maradni 5-6 darab, aminek a felhasználása néha gondot okoz (mert kaját, ugye, nem dobunk ki).
Szóval már sokszor hallottam a bejglifelfújtról, meg "rakott" bejgliről, hát, kicsit utánaolvastam, és megalkottam a saját verziómat.
És ami még tök jó ebben a receptben, hogy variálni lehet az összetevőket. A bejglik legyenek a kedvenceink, tehát, ha csak a diósat szeretjük, akkor legyen csak abból. Sőt, alma helyett is lehet körtét, vagy akár (befőtt) barackot, darabos lekvárt is felhasználni.
Bejglifelfújt
Hozzávalók 4-6 főre:
2 db félkilós bejgli (1 mákos, 1 diós)
8 dl tej
2 vaníliás cukor, vagy 1 rúd vanília magjai
5 dkg vaj + a tetejére
1 tojás
3 ek cukor
2 nagy alma
1 ek fahéj
A bejgliket felszeleteljük, az almákat nagyon vékonyra vágjuk, esetleg lereszeljük. Egy tűzálló tálba rétegezve lerakjuk. A vajat felolvasztjuk, elkeverjük a tejjel, felvert tojással, vaníliás cukorral, cukorral és fahéjjal. Leöntjük a bejgliszeleteket, fél órát állni hagyjuk.
A tetejére vajdarabkákat morzsolunk, 180 fokra előmelegített sütőbe toljuk kb. fél órára.
Melegen vagy langyosan fogyasztjuk.
Ha tetszett ez az írás, csatlakozz hozzám a Facebookon is további receptekért, tippekért, érdekességekért!