Specli sajttal és sok karamellizált hagymával
Sajtos nokedli osztrák módra Széll Tamástól
Nem vagyok otthon az osztrák konyhában, sőt, amit ismerek belőle, az is másodkézből van.
Ezt a receptet nemrég Széll Tamástól láttam-olvastam, ő úgy mutatta be, mint osztrák étel. És ha jól emlékszem, valamikor már én is készítettem valami hasonlót, persze jól megvariálva (recept itt).
De most megpróbáltam követni a mester utasításait, többé kevésbé sikerült is.
És azt kell mondjam, a tévshitekkel ellentétben nagyon is ízes, isteni finom és nagyon laktató egytálételt kaptam. A saláta szinte kötelező hozzá, sőt, részemről a tányron 2/3 részben saláta volt... :)
ui.: van itt még két nokedlis receptem (vadász és tojásos), és azokban megtaláljátok a legjobb és tutira tökéletes nokedli receptjét is.
ui2: Tamás ajánlotta, hogy krumplinyomóval készítsem a speclitésztát, hát, úgy nekem nem jött össze. Biztos túl híg lett, vagy mi. De nokedliszaggatóval szupi lett.
Spätzle (specli) sajttal és sült hagymával
Hozzávalók 6 főre:
Fél kg liszt
6 tojás
1,5-2 dl tej
30 dkg ementáli vagy más markáns ízű sajt
Só, bors
3 nagy fej hagyma
15 dkg vaj
Kevés olaj
2 dl 20%-os tejszín
A lisztet kikeverjük a tojásokkal, megsózzuk és annyi tejet még hozzákeverünk, hogy nokedlitésza-sűrűségű masszát kapjunk, végül 2 ek olajat is adunk hozzá, azzal is kikeverjük.
Bő, forró, sós vízbe szaggatjuk, mikor feljöttek a víz színére, még 1 percig főzzük. Leszűrjük, leöblítjük, 1 ek olajjal összeforgatjuk.
Közben a vajat közepes lángon felolvasztjuk, akkor jó, ha fel is habzik. Beleszórjuk a vékony, félkarikákra vágott hagymát, egy nagy csipet sót adunk hozzá. Időnként megkeverve, közepes lángon barnára-édeskésre pirítjuk. A hagymát egy szűrőbe szedjük, finoman kinyomkodjuk belőle a vajat. Két ek-nyit a serpenyőben hagyunk, átpirítjuk rajta a spätzle-t, vagyis a nokedlit.
Egy tűzálló tálba szórjuk, ráreszeljük a sajtotés ráöntjük a tejszínt, sózzuk, borsozzuk és alaposan összeforgatjuk. A tetejére elosztjuk a hagymát, 15 percre 180 fokos sütőbe toljuk.
Kivéve még forrón, salátával kínáljuk.
Ha tetszett ez az írás, csatlakozz hozzám a Facebookon is további receptekért, tippekért, érdekességekért!