2019. sze 07.

Csokikrémes charlotte

írta: Hajós Ágnes
Csokikrémes charlotte

Piskótatekercs-torta krémes csokival

Nemrég írtam nektek a nyáreleji összejövetelről, ahova kétféle tortát vitte, az egyik volt a meggyes tejberizstorta (itt találjátok).

Akkor ígértem, hogy nemsoká hozom a másik sütit is, ez jött el most. 

Az alábbi szépségnek a neve is szépséges :) És egyébként nem annyira bonyolult az elkészítése, kétféle részből áll, a piskótatekercsből és a habos csokikrémből.

A legjobb benne, hogy előző nap el kell készíteni, hogy szépen összeálljon, így a buli napján nem is kell a pepecseléssel foglalkozni. Jó étvágyat!

Charlotte csokimousse-szal

Hozzávalók egy kb. 25 cm átmérőjű tálhoz:

A piskótához:

6 db tojás

6 ek cukor

6 ek liszt

Kis üveg barcklekvár

 

A mousse-hoz:

0,5 l behűtött habtejszín

30 dkg csoki (én fele-felearányban használtam ét- és tejcsokit)

3 g zselatin (kb. fél zacskó)

 

A piskótához a tojásokat szétválasztjuk, a fehérjéből kemény habot verünk. A sárgákat simára keverjük a cukorral és a liszttel. Egy gáztepsit kibélelünk sütőpapírral, rásimítjuk a masszát. 170 fokon 15-20 perc alatt készre sütjük (sütőfüggő). Még forrón feltekerjük a sütőpapírral együtt. Mikor langyosra hűlt, óvatosan kigöngyöljük, lehúzzuk a papírt és megkenjük a lekvárral, újra visszatekerjük és teljesen kihűtjük.

Felszeleteljük, amilyen vékonyra csak tudjuk, ha sikerül, a fél centis a legjobb. Egy ötlet: ha a piskótatekercset előzőleg elkészítjük, könnyebb szeletelni.

A tejszínt fél dl kivételével kemény habbá verjük, hűtőbe tesszük. A csokit vízgőz felett felolvasztjuk, óvatosan belekeverjük a tejszínhabot. A maradék tejszínt felolvasztjuk mikróban a zselatinnal, míg eltűnnek a szemcsék. Nagyon gyors mozdulatokkal a mousse-hoz keverjük.

A tálat kibéleljük folpack-kal, lógjon túl rajta bőven. Kirakjuk a piskótatekercsekkel, de maradjon az aljára (vagyis pillanatnyilag a tetejére) is. Belesimítjuk a csokikrémet, kirakjuk a tetejét a maradék piskótával, ráhajtogatjuk a folpack-ot. Jó pár órára hűtőbe tesszük.

Kivéve tálra fordítjuk, szeletelve kínáljuk.

Ha tetszett ez az írás, csatlakozz hozzám a Facebookon is további receptekért, tippekért, érdekességekért!

Szólj hozzá

torta csoki tejszín piskóta lekvár