Csokikrémes charlotte
Piskótatekercs-torta krémes csokival
Nemrég írtam nektek a nyáreleji összejövetelről, ahova kétféle tortát vitte, az egyik volt a meggyes tejberizstorta (itt találjátok).
Akkor ígértem, hogy nemsoká hozom a másik sütit is, ez jött el most.
Az alábbi szépségnek a neve is szépséges :) És egyébként nem annyira bonyolult az elkészítése, kétféle részből áll, a piskótatekercsből és a habos csokikrémből.
A legjobb benne, hogy előző nap el kell készíteni, hogy szépen összeálljon, így a buli napján nem is kell a pepecseléssel foglalkozni. Jó étvágyat!
Charlotte csokimousse-szal
Hozzávalók egy kb. 25 cm átmérőjű tálhoz:
A piskótához:
6 db tojás
6 ek cukor
6 ek liszt
Kis üveg barcklekvár
A mousse-hoz:
0,5 l behűtött habtejszín
30 dkg csoki (én fele-felearányban használtam ét- és tejcsokit)
3 g zselatin (kb. fél zacskó)
A piskótához a tojásokat szétválasztjuk, a fehérjéből kemény habot verünk. A sárgákat simára keverjük a cukorral és a liszttel. Egy gáztepsit kibélelünk sütőpapírral, rásimítjuk a masszát. 170 fokon 15-20 perc alatt készre sütjük (sütőfüggő). Még forrón feltekerjük a sütőpapírral együtt. Mikor langyosra hűlt, óvatosan kigöngyöljük, lehúzzuk a papírt és megkenjük a lekvárral, újra visszatekerjük és teljesen kihűtjük.
Felszeleteljük, amilyen vékonyra csak tudjuk, ha sikerül, a fél centis a legjobb. Egy ötlet: ha a piskótatekercset előzőleg elkészítjük, könnyebb szeletelni.
A tejszínt fél dl kivételével kemény habbá verjük, hűtőbe tesszük. A csokit vízgőz felett felolvasztjuk, óvatosan belekeverjük a tejszínhabot. A maradék tejszínt felolvasztjuk mikróban a zselatinnal, míg eltűnnek a szemcsék. Nagyon gyors mozdulatokkal a mousse-hoz keverjük.
A tálat kibéleljük folpack-kal, lógjon túl rajta bőven. Kirakjuk a piskótatekercsekkel, de maradjon az aljára (vagyis pillanatnyilag a tetejére) is. Belesimítjuk a csokikrémet, kirakjuk a tetejét a maradék piskótával, ráhajtogatjuk a folpack-ot. Jó pár órára hűtőbe tesszük.
Kivéve tálra fordítjuk, szeletelve kínáljuk.
Ha tetszett ez az írás, csatlakozz hozzám a Facebookon is további receptekért, tippekért, érdekességekért!