2014. feb 10.

Luxus egy szendvicsben

írta: Hajós Ágnes
Luxus egy szendvicsben

Lazacos burger a legkülönlegesebb hozzávalókkal, grillezett zöldségekkel

Éppen a mai bejegyzésen gondolkodtam, mikor megláttam Katuci konyháján a mostani, 61. VKF kiírását. Ez egy gasztrobloggerek közti játék, Vigyázz, kész, főzz! a neve. Itt nincsenek nyertesek, az adott játék témájában kell valami ínycsiklandót alkotni. E hónapban a szendvicsek ill. a burgerek vannak soron.

Van is a tarsolyomban egy isteni lazacos burger. Bizony, nem csak marhából lehet ízletes óriásszendvicset készíteni. Még régebben, egy versenyre találtam ki ezt a finomságot, csak még nem mutattam meg. Így most összekötöm a kellemest a hasznossal, remélem, minél többen elkészítitek:

Lazacburger delux

 DSC_2952s

Hozzávalók 4 főre:

A hamburgerzsemléhez recept itt.

 

A lazacpogácsához:

Kb. 40 dkg lazacfilé

1 fej hagyma

1 gerezd fokhagyma

1 ek halszósz

Só, bors

1 kis csokor petrezselyem

 

A szószhoz:

2 tojás sárgája

1 dl olaj

4 db kovászos vagy csemege uborka

2 ek friss snidling

½ mk só

Bors

 

A pirított hagymához:

3 fej hagyma

2 ek liszt

4 ek olívaolaj

 

1 kicsi, zsenge cukkini

4 db sült, marinált paprika

10 ek olívaolaj

1 csomag salátakeverék

 

A szószhoz a tojássárgákat kikeverjük az olajjal úgy, hogy cseppenként adjuk hozzá. Mikor krémes, hozzáadjuk az apróra vágott uborkát és snidlinget, sózzuk, borsozzuk. Fogyasztásig hűtőben tartjuk.

A hagymákat vékony félkarikákra vágjuk, a liszttel összekeverjük, az olajban ropogósra sütjük.

A halpogácsához apróra vágjuk a lazacot, hagymát, petrezselymet, összekeverjük. Belenyomjuk a fokhagymát, hozzáadjuk a halszószt, kissé sózzuk, borsozzuk, kézzel összekeverjük. 4 db halpogácsát formázunk, 2 ek olívaolajon mindkét oldalukat megsütjük.

DSC_2947s

Közben a cukkinit 3-4 mm-es szeletekre vágjuk, mindkét oldalát kissé megsózzuk, borsozzuk. 5 percig állni hagyjuk. 2 ek olívaolajon ezeket is megsütjük, papíron felitatjuk az olajat.

A paprikát lecsepegtetjük, csíkokra tépjük.

Összeállítás: a zsemléket félbevágjuk, vágott felüket az egyik serpenyőben megpirítjuk. Mindkét oldalára teszünk a szószból. Az alsó felére a következőképpen rétegezzük: egy ek pirított hagyma, rá a lazacpogácsa, erre paprika, cukkini, majd egy nagy marék saláta, végül a zsemle teteje. Összenyomjuk, és ehetjük is.

DSC_2961

Ha tetszett ez az írás, csatlakozz hozzám a Facebookon is további receptekért, tippekért, érdekességekért!

Szólj hozzá

saláta lazac joghurt uborka halszósz cukkini snidling petrezselyem marinált