Még mindig füge :)
Mint azt az előző bejegyzésben említettem, kaptam egy jó pár darab fügét. Mivel a gyerekeim imádták a fügés muffint, megpróbálkoztam egy másik, önmagában is látványos édességgel, a galettel.
Egyszer már készítettem belőle egy cseresznyés változatot, most a füge mellé csokit is akartam rakni. Persze azzal a nem titkolt szándékkal, hogy a gyerekek csak azt látják, így ismét meg tudnám velük etetni a fügét :) Hát nem jött be. Simán észrevették, de így több maradhatott nekünk :) Mert - bármennyire is távolt tartom magam az édességektől - ennek a sütinek nem tudtam ellenállni. Valami isteni.
Ja, és a tészta elkészítési módján változtattam, egyszerűsítettem, így sokkal könnyebben kezelhető lett.
Fügés-csokis galett
Hozzávalók 2 db 20 cm-es darabhoz:
20 dkg liszt
10 dkg vaj
5 dkg cukor
1 csipet só
2 ek víz
6 füge
8 dkg csokicsepp (vagy apróra tört csoki)
1 tojás
A lisztet elmorzsoljuk a vajjal és a cukorral, az állaga morzsalékos legyen. Ekkor hozzátesszük a sót és a vizet, gyorsan összegyúrjuk. Folpackba csomagolva legalább egy fél órára hűtőbe tesszük.
Kivéve kétfelé vesszük a masszát, két folpack réteg között 30 cm-es körré nyújtjuk őket. Sütőpapíros tepsire ültetjük, a széleitől 5 cm-rel beljebb kirakjuk a felkarikázott fügékkel, majd megszórjuk a csokival.
Felhajtogatjuk a süti széleit, megkenjük a felvert tojással.
180 fokos sütőbe toljuk és addig sütjük, míg a széle aranybarnára sül. Langyosan, vagy kihűlve fogyasszuk.