Mire jó a muffintepsi?
5 ötletes, egyszerű finomság, amit muffinsütőben készíthetsz
Újabban sokat olvasgatom a külföldi, főleg angol nyelvű főzős oldalakat. Tisztelet a kivételnek, de náluk a lakosság nagy része félkész kajákon él, fagyasztottan szinte mindent meg lehet kapni. Ennek ellensúlyozásaként talán, egyre jobb, ötletesebb recepteket lehet találni az erre specializálódott site-okon.
Mostantól több fordítást is hozok, szeretni fogjátok :) Íme az első adag:
1. Lasagne-tekercs
Béleljük ki sütőpapírral a muffintepsi formáit, igazítsuk bele a félig főtt lasagnetésztát (alulra is!) . Töltsük meg azokkal, amivel a sima lasagne-t szoktuk (tipp itt), szórjuk meg sajttal. Betoljuk a 200 fokos sütőbe, pirosodásig sütjük.
2. Gombás minipite
Sima pitetészta (30 dkg liszt, 1 nagy csipet só, 20 dkg vaj összemorzsolva, ezután 1 tojássárgát +1 ek vizet hozzáadva összegyúrjuk, fél órát hűtőben pihentetjük. Lisztezett deszkán vékonyra nyújtjuk.)
Töltelék: fokhagymával, fetával gombaragut készítünk.
A muffintepsi mélyedéseit kibéleljük a tésztával, 3/4-ig töltjük a raguval, majd a tésztából kivágott (kicsit nagyobb) körökkel befedjük. A széleit összecsipkedjük, tojással megkenjük, 200 fokos sütőben pirosra sütjük.
3. Sajtos makaróni "muffin"
Az alap az amcsik "sajtos makaróni"-ja. Kb. 15 dkg tésztát (szarvacska, csőtészta, penne - üreges legyen) kifőzünk. Bechamel mártást készítünk (ötlet itt), reszelt sajtot adunk hozzá, addig keverjük, míg elolvad. Összeforgatjuk a tésztával (hozzáadhatunk kevés maradék sült húst), vajazott, morzsázott muffinformákba töltjük.
A tetejére ízlés szerint bármit tehetünk, ez esetben koktélparadicsom és brokkoli, valamint némi parmezán került. 200 fokos sütőben 20 percig sütjük.
4. Gazdag quiche - kicsiben
8-10 nagy szelet toastkenyeret sodrófával jó vékonyra nyújtunk, kör alakban kivágjuk, a muffintepsi formáiba nyomkodjuk. 180 fokos sütőben 5 percig sütjük. Közben felverünk 2 tojást, hozzákeverünk némi reszelt sajtot, ízlés szerint fűszereket, sót, borsot, esetleg sonkát vagy sült bacon-t.
Megtöltjük a sült kenyereket, a tetejüket meghintjük petrezselyemmel, még kb. 10 percre visszatoljuk, míg a tojás kocsonyásra sül.
5. Körtés "sajttorta" muffin
8 ek kekszmorzsát összekeverünk 25 dkg vajjal. A keveréket papírral kibélelt muffinformák aljába nyomkodjuk kb. fél centi vastagon. Összekeverünk 25 dkg tejfölt és ugyanannyi mascarpone-t, 1 tojást, fél citrom levét és héját, 1 tojást és ízlés szerint cukrot. A kekszes alapokra öntjük, kb. 20 percre 180 fokos sütőbe toljuk, míg megdermed.
2 körtét apróra vágunk, kevés cukorral, vízzel feltesszük főni, elpárologtatjuk a levét, akkor jó, ha a gyümölcs még roppanós marad, a nedvesség pedig szinte teljesen elpárolog. Ezt a ragut kanalazzuk a muffinok tetejére.
Ha tetszett ez az írás, csatlakozz hozzám a Facebookon is további receptekért, tippekért, érdekességekért!