2015. jún 11.

Toszkán paradicsomleves, a mediterrán csoda

írta: Hajós Ágnes
Toszkán paradicsomleves, a mediterrán csoda

 Pappa al pomodoro, a pépesen paradicsomos leves

Nem bírok elszakadni az olasz kajáktól :) Imádom az egyszerűségüket, a rengeteg paradicsomot, bazsalikomot és olívaolajat szinte minden fogásban.

A most következő leves sem lesz kivétel, az előbb felsoroltakon kívül csak sajtra, fokhagymára és némi szikkadt kenyérre lesz szükségünk. Az íze pedig magáért beszél, tele a piac friss, húsos paradicsommal, próbáljátok ki!

Recept innen, kis változtatásokkal.

 

Toszkán paradicsomleves

fuzhu
 

Hozzávalók 4 főre:

1 kg érett, ízes paradicsom

4 gerezd fokhagyma

Extra szűz olívaolaj

1 kis csokor bazsalikom

5 dkg parmezán vagy pecorino (vagy 10 dkg zsíros sajt)

Só, frissen őrölt bors

2 nagy szelet kenyér, vagy zsemle (lásd lejjebb)

 

A paradicsomot kétcentis kockákra daraboljuk, levével, mindennel együtt egy lábasba tesszük. Közepes lángon főzni kezdjük, míg a paradicsom elkezd szétesni. Belenyomjuk a fokhagymát, kissé megsózzuk, alaposan megborsozzuk. Hozzáadjuk a lereszelt sajtot és a darabokra tépkedett kenyeret. Belelocsolunk kb. fél dl olívaolajat, majd 10 percig rotyogtatjuk így félrecsapott fedővel, ezután hozzáadjuk az összetépkedett bazsalikomleveleket. Még öt perc, és szervírozhatjuk is. A levesnek sűrű-, szinte szószállagúnak kell lenni, hogy szinte „megálljon benne a kanál” :)

Tányérokba szedjük, olívaolajjal megcsorgatva tálaljuk.

 DSC_1321s

A kenyérről: ha van a közelünkben, ciabatta-t használjunk (receptem itt). Szerintem ez a kenyérfajta alaposan túl van misztifikálva (mint pl. a szusi), ezért ennek híján bármilyen, kétnapos kenyeret vagy zsemlét használhatunk. Az se baj, ha háromnapos, de ne legyen teljesen száraz. Minél szikkadtabb az állaga, annál több nedvességet tud magába szívni, annál jobban tömöríti a masszát, amihez áztatás után kinyomkodva keverjük.

Ha tetszett ez az írás, csatlakozz hozzám a Facebookon is további receptekért, tippekért, érdekességekért!

Szólj hozzá

paradicsom fokhagyma bazsalikom olívaolaj