Mákos guba, a maradékmentő kedvenc
Egyszerű és olcsó desszert, ideális nagy társaság számára is
A mákról nekem a mákos bejgli és a mákos tészta jut eszébe, én felnőtt koromig nem is ettem mákos gubát. Valamiért ez is kimaradt, pedig máglyarakás volt sokszor.
Mindegy, egyszer otthoni főzőpályafutásom kezdetén belefutottam egy receptbe, azóta a gyerekek is nagyon megszerették. Tudom, mazochista vagyok, a kiflit is magam szoktam készíteni hozzá. Egyszerűen a fürdetett vajas kifliből dupla adagot sütök, így a péksüti is megvan két napra :)
Mákos guba
Hozzávalók 4 főre:
8 szikkadt kifli
1,2 l tej
10 dkg vaj + a kenéshez
Kb. 6 ek cukor
5 ek mák
A tejet felmelegítjük, elkeverjük benne a cukrot és 7 dkg vajat. Amikor felolvadtak, megkóstoljuk, egy kicsit édesebbnek kell lennie annál, amit egyébként szeretünk.
A kifliket kétcentisre karikázzuk, egy 30x20-as jénait kivajazunk. A kiflik harmadát egy szűrőbe tesszük, ezt egy tálra helyezzük, leöntjük a vajas tejjel. A jénaiban elrendezzük a kiflikarikákat, megszórjuk a mák felével. Jöhet a második harmad kiflikarika, ezt újból leöntjük a szűrőben a tejjel. Rátesszük az előző rétegre, megszórjuk a maradék mákkal. Végül a maradék kiflit is leöntjük, elrendezzük a tálon. Ráöntjük a maradék vajas tejet, majd a maradék 3 dkg vajat felkockázzuk és a felső réteg kiflin elrendezzük.
180 fokos sütőbe toljuk, addig sütjük, míg megemelkedik és a felső réteg szépen megbarnul.
Magában, vagy vaníliasodóval fogyasztjuk.
Ha tetszett ez az írás, csatlakozz hozzám a Facebookon is további receptekért, tippekért, érdekességekért!